Първото посещение на бебето при педиатър: какво да имате предвид

Първото посещение при педиатър е от съществено значение. Разберете кога е най-подходящото време да заведете бебето си на лекар.
Първото посещение на бебето при педиатър: какво да имате предвид

Последна актуализация: 03 май, 2024

Първият контакт на новороденото с лекар се случва в родилното отделение. Там новороденото се оценява цялостно, за да се изключат всякакви проблеми, независимо дали са вродени или свързани със самото раждане. Тази среща обаче не позволява пълна оценка на адаптацията на бебето към новата среда. Ето защо ранното първо посещение при педиатър е от съществено значение.

Тази първоначална консултация ще служи като връзка от пренаталната акушерска оценка към прегледа на здравето на бебето. Тези периодични прегледи оценяват общото състояние на новороденото и как се развива то, докато расте.

Кога е идеалното време да заведете бебето за първото му посещение при педиатър?

След изписване от родилното отделение, което обикновено се случва, когато новороденото е на 2 или 3 дни, то трябва да бъде прегледано отново от педиатър. Най-добре е посещението да се случи между 48 и 72 часа след изписването – тоест, когато детето е на 3 до 5 дни и преди първата седмица от живота.

Този период е идеален за преоценка на доносено бебе, което не е имало никакви усложнения по време на раждането. Въпреки че посещението при педиатър през първата седмица от живота се препоръчва от експерти, в някои случаи всъщност често се отлага с повече от 10 дни.

Значението на оценката на новороденото през първата седмица от живота

Първите дни от живота са решаващи за бебето, тъй като това е периодът, в който новороденото се адаптира към новата среда. По време на раждането настъпват физиологични промени в бебето, като дишане и хранене. Тези функции се изпълняват от фетоплацентарното кръвообращение.

При раждането си новороденото започва да получава храната си чрез кърмене. През първите дни тя осигурява на бебето оскъден жълтеникав разтвор, наречен коластра. Той е богат на имуноглобулини, които помагат на бебето да се защитава срещу патогени и болести.

Първото посещение ви позволява да наблюдавате ефективността на кърменето. Това помага на бебето да започне да възстановява препоръчителното тегло за неговата или нейната възраст.

По подобен начин посещението при педиатър през първата седмица от живота има положителен ефект върху привързаността към кърменето. Това осигурява по-добри резултати, отколкото когато няма съвет от специалист.

Кърменето е изключително полезно за бебето.
Кърменето е по-добро, когато майките са съветвани от първия момент от специалист.

Смятаме, че може да ви хареса и да прочетете тази статия: Какво представлява бебешката коса и защо се появява?

Търсене на сериозни проблеми при първото посещение на бебето при педиатър

Има състояния, които могат да проявят първите си прояви няколко дни след раждането. Сред тях са хипербилирубинемия, инфекции и някои сърдечни заболявания. Следователно посещението при педиатър през първата седмица от живота е от ключово значение за ранното диагностициране на тези състояния.

По същия начин, други по-често срещани нарушения на този етап, като хипернатриемична дехидратация, имат по-добро разрешаване, когато се лекуват навреме. За това е необходимо да ги разпознаете с ранно посещение при педиатър.

Премахване на съмненията на родителите

Родителите започват да изпитват много притеснения относно грижите за бебето си. Отчасти това се дължи на факта, че вече нямат подкрепата на обучения персонал, който са имали в родилното отделение.

Когато родителите се окажат сами вкъщи, те са склонни да се обърнат към съвети от близки хора, които, въпреки че имат най-добри намерения, могат да дадат неразумни препоръки. Това може да допринесе за появата на нови проблеми при новороденото. Същото се случва, когато се търси ненадежден съвет в интернет.

Ето защо, най-добрият вариант е винаги да потърсите съвет от квалифициран педиатър, който ще изясни всички притеснения по време на първата консултация и също ще предвиди различните ситуации, с които трябва да се сблъскате. Той/тя е не само лекар, който лекува болести, но и водач в обучението на родителите относно грижата за детето им.

Какво преценява педиатърът при първата консултация?

Преди да прегледа новороденото, педиатърът ще направи подробен преглед на акушерската история, като се започне от клиничната история. Чрез обстоен разпит педиатърът ще може да получи информация относно следното:

 • Характеристики и честота на изхожданията
 • Болести по време на бременност
 • Вид и продължителност на раждането
 • Гестационна възраст
 • Тегло и височина при раждане
 • Видът на храненето

Физикалният преглед на новороденото при първото посещение при педиатър

След събиране на цялата необходима информация за бебето ще бъдат направени антропометрични измервания, т.е. тегло, височина и някои важни обиколки (глава, гръден кош и корем).

След това бебето ще бъде прегледано, като систематично се оценява всяко устройство и система. За разлика от пълния физически преглед на по-големи деца, допълнителен задълбочен преглед на следното е от жизненоважно значение:

По същия начин педиатърът ще оцени собствените рефлекси на новороденото, за да поиска съответните допълнителни изследвания, резултатите от които ще потвърдят или отхвърлят констатациите.

Проверката на фонтанелата е основна стъпка при първите педиатрични консултации, която никога не трябва да се пренебрегва.

Харесва ли ви тази статия? Може също да прочетете и: Johnson & Johnson трябва да платят 417 милиона долара, тъй като тяхна пудра е свързана с появата на рак

Какво да вземете на първия медицински преглед на бебето

Въпреки че може да изглежда тривиално, формулирането на списък с въпроси и изпращането им в писмена форма, когато отидете на педиатър, ще бъде от голяма полза. По този начин сте сигурни, че няма да забравите нищо, което е по-често, отколкото може да изглежда.

Също така, на първата консултация е препоръчително да носите документация или протокол за изписването на бебето. Също така е добра идея да носите всяко лечение, на което са били подложени майката и новороденото.

Има някои ситуации, които се считат за тревожни. Когато се появи някое от тях, важно е да се консултирате с вашия педиатър, дори и да нямате планирано посещение. Те включват:

 • Вдлъбната или изпъкнала фонтанела
 • Липсата на движение на червата
 • Наличие на повръщане или диария
 • Жълтеникав или синкав цвят на кожата
 • Респираторни затруднения

В тези случаи бебето трябва незабавно да бъде отведено в спешното отделение за медицинска оценка. Това не са най-честите ситуации, но е по-добре да сте нащрек.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Kliegman, R.; Stanton, B.; St. Geme, J.; Schor, N.; Behrman, R.; Nelson. Tratado de Pediatría; 20ra Edición; Elsevier España; 2016
 • Cruz-Hernández, M.; Jiménez, R.; Tratado de Pediatría; 9na Edición; Editorial Océano; Barcelona, España; 2007
 • Asociación Española de Pediatría de Atención Primaria; Estudio sobre la primera visita de los recién nacidos en atención primaria y sus implicaciones para la salud infantil y la lactancia materna; Sevilla, España
 • Grupo Asesor Técnico para la Pediatría de Atención Primaria; Atención durante las primeras 48 horas del alta de maternidad en la consulta de enfermería y/o pediatría: procedimientos que aseguren esta disposición; 2013

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.