Какво представлява бебешката коса и защо се появява?

Бебешката коса може да бъде най-добрият ви съюзник, когато става въпрос за оформяне на косата ви със стил. Ето как да я използвате във ваша полза.
Какво представлява бебешката коса и защо се появява?

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 04 август, 2023

Кой би предположил, че досадната бебешката коса ще се превърне в една от най-успешните тенденции в прическите напоследък? Тези, които имат такава, знаят, че овладяването й не е лесно, но след като усвоите правилната техника, тя изглежда красиво и може да освежи всяка прическа.

Тези малки кичури коса се характеризират с различна текстура от останалата част от косата. Но защо се появяват и как ги стилизирате? Ще ви разкажем всички подробности в тази статия.

Какво представлява бебешката коса?

Бебешката коса представлява онези тънки, нежни кичури, които са видими по контурите на лицата на някои хора. Въпреки че имат същия модел на растеж като нормалната коса, те са доста различни от останалата коса.

Като начало, фазите на техния цикъл на окосмяване са по-кратки и техните мастни жлези не са много активни в сравнение с жлезите във фоликулите на останалата коса. Именно затова в повечето случаи те не успяват да надвишат 2 милиметра дължина.

Необходимо да се разгранича бебешката коса от кичурите коса, които са се откъснали. Косата се къса по различни причини, като например следните:

 • Носенето на много стегнати прически
 • Прекомерна употреба на горещи преси
 • Увреждане на структурата на космите
 • Използването на химикали като бои за коса

Във всеки случай тези скъсани косми стърчат, но не са същите като бебешките, тъй като те растат нормално.

Защо се появява „бебешката коса“?

Просто заради генетиката! Ако се позоваваме на статии, описващи косата и нейната структура, хората имат само три вида косми и нито един от тях не е описан като „бебешка коса“. Нека разгледаме по-отблизо тази концепция.

От трите вида косми откриваме, че първият е лануго, който започва да расте, когато се оформя плодът и продължава до тримесечна възраст. След тази възраст започва да расте косата на възрастните.

Така че, ако бебешките косми трябва да бъдат поставени в една от тези категории, това е лануго, тъй като тяхната структура е много различна от косата на възрастните. Появата им – обусловена от генетиката на всеки човек – възниква, защото има фаза на растеж, в която този тип коса е къса.

Това обяснява защо някои хора имат повече или по-малко концентрация на тези косми. Има дори такива, които имат обилно количество не само в контура на лицето, но и над ушите и на тила.

Можете да използвате бебешката коса във ваша полза

Ако сте от жените, които имат бебешка коса и не знаят как да я използват в своя полза, не се притеснявайте! Ще ви кажем как да я стилизирате и да я носите с гордост и стил.

Консумативи

 • Четка за зъби или много фина четка, но с твърд косъм
 • Лак за коса, гел или друг фиксатор на косата по ваш избор

Стъпка по стъпка

 1. Отделете бебешките косми от крайните косми, за да ги оформяте по-лесно. Можете да направите това с финия връх на гребен или, ако нямате много опит с това, съберете косата си и отделете малките косъмчета, които стърчат около контура ви.
 2. Намокрете добре косъмчетата и нанесете лак за коса по ваш избор.
 3. С четката за зъби или финия гребен започнете да ги разресвате и им придайте желаната форма.
 4. Вие избирате дали искате да ги срешете по посока на прическата, която оформяте, или искате да ги носите като дива. Можете да оформите криви и кръгли форми.
 5. Завършете с още малко лак за коса; в този случай е по-добре да използвате такъв продукт, за да не развалите творението си.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и: Прическа пеперуда: предимства и препоръки

Стилът с бретон: Страхотен вариант за оформяне на бебешката коса

Както ви казахме в предишната точка, вие избирате как искате да оформите бебешката си коса. Много интересен вариант е стилът с бретон. Това предложение не е ново; всъщност е много популярно сред жените от африкански произход, но през последните няколко години е по-популярно от всякога.

Състои се в това да не скривате бебешките си косми, а да ги направите част от прическата, която искате да носите, почти превръщайки ги в главния герой. Това се постига чрез оформяне на тези косми по различен начин. Те дори ви позволяват да прикриете много добре използването на перуки, тъй като правят тези аксесоари да изглеждат по-естествено.

Рисковете от оформяне на бебешка коса

Въпреки че техниката за оформяне на бебешките коси е безопасна, има някои аспекти, които трябва да имате предвид. Един от тях, може би най-важният, е свързан с тракционната алопеция.

Както е описано от експертите, това състояние се причинява от стягане на скалпа, причинено от твърде много дърпане на косата. Въпреки че това състояние е обратимо, в много напреднал стадий може да доведе до трайна белезна алопеция, т.е. липса на коса в засегнатата област.

От друга страна, продължителната употреба на фиксиращи продукти като лак за коса, вакси и гелове, наред с други, може да има нежелани ефекти. Необходимо е да изберете най-качествените продукти, за да избегнете щети. Когато се използват некачествени формули, може да се получи увреждане на кичурите на косата, слабост и липса на блясък.

Затова се препоръчва редовно да оставяте тези косми да почиват и да се опитате да не дърпате фоликулите твърде много, когато ги разресвате. По същия начин трябва да почистите косата си старателно, за да избегнете натрупване на продукт в тази област.

Не забравяйте да овлажнявате и да се грижите за косата си, за да я поддържате здрава.

Харесва ли ви тази статия? Може да прочетете и: Мелатонинови серуми: Нова тенденция в красотата

Готови ли сте да се насладите бебешката си коса?

Вече знаете защо имате бебешка коса. Няма нищо страшно в това. И да я покажете в най-добрия стил на Розалия, Риана и дори Дженифър Лопес. Не пропускайте възможността да я направите част от вашата прическа и да спрете да се притеснявате от присъствието й.

Отсега нататък се грижете за бебешката си коса, сресвайте я и й се наслаждавайте, защото това е чудесен начин да подобрите външния си вид!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Garrote, A. & Bonet, . (2004) Cosmética de estilo. Offarm. Vol. 23. Núm. 10.
 • Pérez-Elizondo, AD, & Achenbach, RE. (2016). Alopecia por tracción: identificación de un motivo de consulta en dermatología. Revista argentina de dermatología, 97(2), 5-8. Recuperado en 10 de junio de 2023, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-300X2016000200002&lng=es&tlng=es.
 • Suro RJÁ, Gutiérrez FLM, Ruiz ÁJ, et al. El pelo. Generalidades y funciones. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2007;5(4):218-223.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.