Johnson & Johnson трябва да платят 417 милиона долара, тъй като тяхна пудра е свързана с появата на рак

Съдът в Лос Анджелис, Калифорния се произнася, че компанията е знаела за риска, свързан с този продукт и въпреки това е скрила тази информация от потребителите
Johnson & Johnson трябва да платят 417 милиона долара, тъй като тяхна пудра е свързана с появата на рак

Последна актуализация: 09 декември, 2018

 417 милиона долара?! Това е сумата, която компанията Johnson & Johnson трябва да изплати на 63 годишна жена. Ева Ечеверия твърди, че причината за появата на рак на яйчниците при нея е използването на въпросната пудра с талк в интимната й зона.

Жертвата обяснява, че е била едва на 11 години, когато е започнала да използва тази пудра с талк – бебешката пудра Johnson’s Baby Powder.

Преди 10 години през 2007 година от тялото й е отстранен тумор и тя чува диагнозата рак на яйчниците. За нещастие ракът е в последен стадий на развитие.

Затова съдът решава, че компанията трябва да й плати 70 милиона долара компенсации. И още 347 милиона долара за нанесени щети.

Адвокатът на ищеца Марк Робинсън заявява, че е присъдата е справедлива. Той казва, че Johnson & Johnson са крили тази информация с години.

Скритите рискове на пудрата с марка Johnson & Johnson

В своя защита Ева Ечеверия цитира проучване, проведено през 1982 година от Даниъл Креймър.

Това проучване обяснява, че жените използващи тази пудра в интимната си област увеличават риска от появата на рак на яйчниците с 92%.

Тогава Johnson & Johnson е трябвало да поставят етикет върху продукта си, който да предупреждава потребителите за възможните последици от употребата му.

Но компанията пренебрегва това указание.

Това не е първото предупреждение от подобен род получено от Johnson & Johnson, базирана в Ню Джърси. Според Лос Анджесил Таймс, има над 300 висящи дела срещу компанията заведени само в  щата Калифорния.

Без съмнение тази цифра изглежда нищожна в сравнение с общия брой заведени дела в цялата страна – над 4500. За съжаление вече има хиляди петиции от жени, твърдящи, че са се разболели от рак на яйчниците, защото са използвали тази пудра за премахване на неприятната миризма в интимната си зона.

Компанията вече е загубила около 300 милиона долара в четири от пет дела, заведени в Мисури. Johnson & Johnson планират да обжалват и да докажат качеството и сигурността на продукта си.

А нашият въпрос е: Дали употребата на тази пудра наистина е безопасна?

Няма информация, че този продукт е свързан с появата на рака на яйчниците. Независимо от жалбите Международната агенция за проучване на рака обявява употребата на тази пудра в интимната зона като “възможна причина за появата на рак”.

От своя страна Британската организация подкрепяща болните от рак на яйчниците, Ovacome, твърди, че няма достатъчно доказателства, че употребата на пудрата повишава риска от появата на това заболяване.

В противен случай една на всеки три жени би се разболяла от рак на яйчниците.

Какво привлича вниманието към тази бебешка пудра?
Johnsan & Johnson бебешка пудра и талка в нея

Очевидно става въпрос за използваните съставки в този продукт. Талкът, известен и като магнезиев силикат, е минерал, съдържащ азбест.

Той причинява не само респираторни проблеми, но има и канцерогенно действие, изучавано от 1971 година. Поради тази причина има изискване той да бъде заменен с царевично нишесте.

Пудрата се използва от 70те години на миналия век. Има подозрения, че това проучване не е достатъчно задълбочено, тъй като е базирано на използвания продукт според спомените на хората, които не са съвсем точни.

Има много проучвания твърдящи, че няма връзка между бебешката пудра и рака на яйчниците.

Този случай наподобява проучванията по отношение на пушенето на цигари: колкото повече пушите, толкова повече се излагате на риск от появата на рак на белите дробове. Но изследователите все още не знаят дали случая с бебешката пудра е същия.

Въпреки всичко ви съветваме да сте предпазливи! Промивките могат да удвоят риска от появата на рак на яйчниците.

Как да се предпазите?
Как да се предпазите

Бебешката пудра спада към козметичните продукти. Затова не попада под прякото наблюдение на съответните институции.

На пазара има милиони продукти продавани под формата на козметика, които са опасни за здравето ни. Затова винаги е най-добре да използваме натурални продукти, съдържащи много по-малко токсини.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.