Можете ли да пиете бира, докато кърмите?

Каква е истината за пиенето на бира по време на кърмене? Ще поговорим за фактите днес.
Можете ли да пиете бира, докато кърмите?
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 08 февруари, 2023

Пиенето на бира по време на кърмене е спорен въпрос. Някои хора смятат, че няма никакъв риск, стига да се прави умерено, докато други смятат, че никакво количество алкохол не е безопасно на този етап.

Факт е, че алкохолът във всякакви количества преминава в кърмата и съответно достига до бебето. В момента няма изследвания, които да показват, че пиенето на бира по време на кърмене засяга бебето, но няма и изследвания, които да отричат това.

Въпреки че този тип напитки са с ниско алкохолно съдържание, фактът е, че няма консенсус, нито убедителни доказателства за количеството алкохол, което да се счита за рисково. Затова е разумно да сте много внимателни, когато пиете бира, докато кърмите.

Пиене на бира по време на кърмене

Добре ли е да пиете бира по време на кърмене?
Консултирайте се с вашия лекар, преди да пиете бира, докато кърмите.

Някои специалисти смятат, че е най-добре да пиете бира докато кърмите в много малки количества. Според тях е препоръчително да не се пият повече от 12 унции от тази напитка на ден, стига да не е с концентрация над 10 градуса или 5% алкохол.

Това е еквивалентно на 8 унции малцов ликьор със 7%, 5 унции вино с 12% или 1,5 унции всякакъв алкохол с 40%. Във всички тези случаи има 0,6 унции чист алкохол. Привържениците на идеята изобщо да не се ограничава консумацията на алкохол смятат, че важното е да не се кърми в рамките на два часа след пиенето.

Няма доказателства, че дори ниската консумация на алкохол представлява “нулев” риск за бебето. В тази връзка има два проблемни въпроса. Първият е, че информацията за количеството алкохол в напитката не винаги е точна. Второто е, че здравословният статус и състоянието на всяко бебе са различни.

Безопасността на бебето

Алкохолът преминава директно в кърмата. Нивата на това вещество са най-високи през първите 30 до 60 минути след приема. Въпреки това, в някои случаи, той се открива до два – три часа след консумацията.

Въпреки това, колкото по-голямо е количеството консумиран алкохол, толкова по-дълго той остава в тялото и следователно е по-вероятно да присъства в кърмата за повече часове. В момента няма съобщения, че пиенето на 5% бира причинява вреда на кърмачето.

Факторите, които влияят върху устойчивостта на алкохола в тялото, са освен количеството, скоростта, с която се приема, теглото на майката и дали се консумира с храна или не. Всички тези фактори трябва да се вземат предвид при пиене на бира по време на кърмене.

От друга страна, важно е да се вземе предвид, че консумацията на алкохол може да повлияе на преценката на лицето, което се грижи за бебето. Това може да изложи на риск безопасността на малкото дете.

Предполагаеми ползи от пиенето на бира по време на кърмене

Има много митове и слухове за предполагаемите ползи от пиенето на бира по време на кърмене. Един от най-разпространените е, че някои компоненти на тази напитка, като ечемик и хмел, увеличават производството на кърма. Въпреки това, няма категорични доказателства.

Напротив, има доказателства, че прекомерната консумация на алкохол може да попречи на рефлекса за изтласкване на мляко, който също се нарича „изпускане на мляко“. Пиенето потиска производството на окситоцин и това намалява производството на кърма с 10 до 25%.

Този мит вероятно идва от проверим факт – че алкохолът повишава нивата на пролактин. Това увеличение обаче е незначително и не стига достатъчно далеч, за да увеличи производството на кърма.

Рискове и предпазни мерки

Кърмеща жена.
Няма доказателства, че пиенето на бира по време на кърмене увеличава производството на мляко.

Най-добре е всяка майка да се консултира с лекаря си относно целесъобразността на пиенето на бира по време на кърмене. Това може да бъде рисковано или дори опасно при недоносено или уязвимо от медицинска гледна точка бебе.

Важно е да имате предвид, че нивото на алкохол в кръвта на майката е същото като това в кърмата. Ако все пак майката реши да пие бира по време на кърмене, препоръчително е да вземете предвид някои препоръки:

 • Умерено пиене. Препоръчително е да не пиете повече от една бира на ден или неин еквивалент, както беше обяснено в началото.
 • Изчакайте два часа. Препоръчително е да кърмите преди да изпиете бира или два часа след това. В противен случай може да възникнат ненужни рискове.
 • Теглото на майката. По-тежките майки трябва да изчакат два и половина до три часа, за да кърмят бебето си. Колкото по-тежък е човекът, толкова повече време е необходимо алкохолът да бъде елиминиран от тялото.
 • Избягвайте съвместния сън. Не споделяйте леглото с бебето си, след като сте пили алкохол. Това се свързва със синдрома на внезапна детска смърт.

И още

 • Изцедете млякото предварително. Добър вариант за пиене на бира по време на кърмене е изцеждането на мляко преди пиене. По този начин с изцеденото мляко може да се храни бебето, докато алкохолът излезе от тялото на майката и тя може да отново да кърми.
 • При изцеждане на мляко не се отделя алкохол. Има поверие, че изцеждането на мляко след прием на алкохол ще понижи нивото на алкохол в организма. Това не е правилно. Винаги изчаквайте два до три часа.
 • Дискомфортът от пълните гърди. Ако изпитвате дискомфорт в гърдите и трябва да изцедите мляко преди препоръчителното време за изчакване, тогава правилното нещо, което трябва да направите, е да го изхвърлите и да не го давате на бебето.
 • Алтернативен болногледач. Разумно е да изберете някой, който може да се грижи за бебето, ако майката не е на разположение, защото е решила да пие бира, докато кърми.

Консултирайте се с вашия лекар относно рисковете от пиенето на бира по време на кърмене

Алкохолът, който бебето приема чрез кърмата, може да има много странични ефекти. Сред тях са психомоторна изостаналост, по-ниска когнитивна ефективност, седация, раздразнителност, сънливост и др. Ето защо е много важно да внимавате, когато пиете бира по време на кърмене.

Най-добрият вариант не е напълно да избягвате пиенето на бира, докато кърмите, а да го правите отговорно. Това означава да пиете само от време на време, в умерени количества и да следвате указанията за безопасно кърмене.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Pérez Medina, T., Argila Fernández-Durán, N. D., Pereira Sánchez, A., & Serrano González, L. (2015). Beneficios del consumo moderado de cerveza en las diferentes etapas de la vida de la mujer. Nutrición Hospitalaria.
 • Sterling Clarren.(1990), International Journal of Gynecology & Obstetrics. Maternal alcohol use during breast-feeding and infant mental and motor development at one year.
 • Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology, 2014, 114, 168–173. Alcohol and Breastfeeding.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.