Пареща уста: защо се случва?

Парещата уста може да бъде резултат от хранителни алергии или страничен ефект от някое лекарство. Продължавайте да четете и разберете какво можете да направите за да го облекчите.
Пареща уста: защо се случва?

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 25 август, 2022

Имате пареща уста и не знаете защо. Е, това е нормално при определени обстоятелства- например веднага след ядене на лютива храна. Обаче, това е хроничен проблем за някои хора и причините не са твърде очевидни.

Медицинският термин за този симптом е glossodynia, но повечето хора го познават като синдрома на парещата уста. Изчисленията показват, че засяга около 5 до 10% от населението. Това е много неудобен проблем за хората, които страдат от него, защото усещането за парене се разпространява по цялата уста.

Този синдром все още не е добре познат; обаче, знаем, че може да е свързан с определени болестни състояния. Освен това, може да бъде или признак на дефицит на определени витамини или алергична реакция.

В днешната статия ще обясним причината за синдрома на хроничното парене на устата и нейните причини. Също ще обясним какво можете да направите с това.

Пареща уста: Защо се случва?

Както споменахме отгоре, е нормално да изпитвате парещо усещане във вашата уста при определени обстоятелства. След ядене на лютива храна, например. Обаче, това е локализирана ситуация, която е лесна за разпознаване и се разрешава сама.

Обаче, хората, които го изпитват без видима причина и за дълго време, може да имат синдрома на парещата уста. Както споменахме отгоре, този синдром произвежда вида парене, който се разпространява по целия език и всяка друга част от устата.

Освен това, човек с това заболяване може да изпита намаляване на усещането му за вкус. Също е често срещано паренето да е придружено от схванатост и сухота. Като цяло, се случва всеки ден, въпреки че се влошава с течение на деня. Може да бъде хронично или временно, в зависимост от случая.

Пареща уста: снимка на бял език

Пареща уста: какъв е този синдром?

Парещата уста може да е резултат от яденето на лютиви храни. Обаче, може да бъде поради синдрома на парещата уста, ако е продължителен или силен.

Причините поради които някои хора го изпитват се разделят на основни и второстепенни. Смятат се за основни когато могат да бъдат изключени всички причини за него- същото като при другите заболявания.

По подобен начин, синдромът се смята за второстепенен когато има друго заболяване или проблем, който го причинява- употребата на определени лекарства, например. Това е така защото много от тях изсушават вашата уста и можете да получите усещане за парене. Освен това, има други причини като:

  • Гъбични инфекциии като устна кандидоза
  • Дефицит на определени витамини и хранителни вещества като например липса на желязо
  • Ситуации на стрес или тревожност
  • Недостатъчни навици за устна хигиена. Всъщност, някои четки за език и изплаквания могат да бъдат много агресивни и може да го предизвикат наистина.
  • Някои метаболитни заболявания и гастроезофагаелния рефлукс. Последното възниква защото киселинното съдържание на стомаха достига до устата. Имайки предвид, че са киселинни, те накрая раздразняват устната лигавица.

Диагностициране на пареща уста

Този синдром е много труден за диагностициране. Както обяснихме отгоре, първото нещо, което трябва да направите, е да отхвърлите всички второстепенни причини. За да направите това, трябва да обясните подробно на вашия лекар всички симптоми и да изброите всички лекарства, които приемате.

За да направите диагноза, лекарят вероятно ще поиска кръвни изследвания. Това е така защото този тест им позволява да проверите дали имате някакви хормонални или хранителни проблеми, които могат да го причиняват. По подобен начин, алергийните тестове са също полезни. По подобен начин, вашата уста пари поради определени видове храна.

По подобен начин, той ще направи проби или биопсия на устната тъкан за да се отвхърли инфекция. Той също трябва да отхвърли гастроезофагеалния рефлукс, тъй като това е много често срещано заболяване.

Лечение за парене в устата

Снимка на млада жена с хубава усмивка

парене в устата може да включва миене на устата с лечебни свойства. Вашият лекар ще определи най-доброто за вас.

Лечението за паренето в устата ще зависи от това, което го предизвиква. Приоритетът е да се излекува належащото заболяване, разбира се. Например, трябва да се научите да се справяте с вашата тревожност и стрес ако това заболяване е реакция към тях.

Освен това, има някои медицински лечения като промивки на устата, съдържащи лидокаин. Също така, те могат да предпишат капсаицин, обезболяващо или антидепресанти. Лекарите трябва да могат да препоръчат най-добрия вариант за всеки случай.

Заключение

Усещането за парене във вашата уста може да бъде някак болестотворно ако продължава за дълъг период от време. Отново, медицинският термин е синдром на парещата уста и неговата поява е обикновено страничен ефект от определени заболявания като например алергии. Трябва да се консултирате с вашия лекар за да получите правилна диагноза и лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Arnáiz-García, M. E., Arnáiz-García, A. M., Alonso-Peña, D., García-Martín, A., Campillo-Campaña, R., & Arnáiz, J. (2017). Glosodinia o síndrome de boca ardiente. Medicina General y de Familia, 6(4), 172–175. https://doi.org/10.24038/mgyf.2017.039
  • Glosodinia (“síndrome de boca ardiente”) – familydoctor.org. (n.d.). Retrieved December 3, 2019, from https://es.familydoctor.org/condicion/sindrome-de-ardor-en-la-boca/
  • Aravindhan R, Vidyalakshmi S, Kumar MS, Satheesh C, Balasubramanium AM, Prasad VS. Burning mouth syndrome: A review on its diagnostic and therapeutic approach. J Pharm Bioallied Sci. 2014;6(Suppl 1):S21–S25. doi:10.4103/0975-7406.137255
  • Bookout GP, Short RE. Burning Mouth Syndrome. [Updated 2019 Mar 9]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519529/
  • Feller L, Fourie J, Bouckaert M, Khammissa RAG, Ballyram R, Lemmer J. Burning Mouth Syndrome: Aetiopathogenesis and Principles of Management. Pain Res Manag. 2017;2017:1926269. doi:10.1155/2017/1926269

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.