Истината за краставиците

Подобряват здравето на сърцето и стомаха, борят се със стреса и представляват натурално средство за освежаване на дъха
Истината за краставиците

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Краставиците са популярен зеленчук в цял свят. Те принадлежат към същото семейство, към което и динята – Cucurbitacae. Макар този зеленчук да се използва от години в кулинарията, той представлява още доказано лечебно средство, което се характеризира с висока хранителна стойност и изобилие от здравословни ползи за човека.

Краставиците се състоят от 90-95% вода. Това ги прави изключително бедни на калории. Те съдържат известно количество витамин К, витамини от групата В, мед, калий, витамин С и магнезий. Всички те допринасят за по-добро здраве и предпазват човека от дефицит на различни жизненоважни нутриенти, провокирани от спазването на нездравословна диета.

Налице са много причини, поради които краставиците не бива да отсъстват от менюто на човек. Знаете ли защо са изключително полезни за здравето?

Защитават мозъка

краставиците защитават мозъка

Те съдържат физетин – флавон с противовъзпалителни свойства, който играе важна роля за здравето на мозъка.

Благодарение на тази съставка краставиците се смятат за идеален зеленчук, който подобрява паметта и защитава нервните клетки от увреждане вследствие на напредването на възрастта.

Понижават риска от рак

Макар да съдържат предимно вода, краставиците са богати на антиоксиданти, сред които полифеноли – те се свързват с понижен риск от рак на гърдите, яйчниците, простатата и матката.

Научно доказано е, че фитонутриентите, които краставиците съдържат, притежават изключително важни противоракови свойства.

Борят се с възпаленията

краставиците се борят с възпаленията

Високото съдържание на вода допринася за способността на краставиците да извеждат задържаните в тялото течности, които са в основата на възпаленията.

Изследвания, проведени с животни, сочат, че екстракт от краставица може да понижи възпалителната реакция на тялото. Той е способен да възпре дейността на възпалителните ензими в тялото.

Богати са на антиоксиданти

Краставиците съдържат важни антиоксиданти. Става дума за витамин С и бета-каротин, които играят важна роля за имунната система на човека.

Този зеленчук съдържа още концентрация от антиоксиданти флавоноиди, сред които кверцетин, лутеолин и каемферол. Те са изключително важни с цел превенция на хронични заболявания, включително болести, засягащи сърдечно-съдовата система.

Представляват натурално средство за освежаване на дъха

Лошият дъх почти винаги е свързан с бактерия, което се натрупва между зъбите и венците. Краставиците се борят ефикасно с този проблем.

Според аюрведичната медицина консумацията на краставици извежда излишната топлина от тялото, което стои в основата на причините за лош дъх.

Борят се със стреса

краставиците се борят със стреса

Консумацията на краставици е препоръчителна, когато искате да се преборите с негативните последствия от ежедневния стрес. Защо? Тъй като съдържат много витамини В (В1, В5, В7). Тези витамини са познати със свойството си да понижават тревожността и да облекчават физическите и емоционалните ефекти, до които води стресът.

Подобряват здравето на стомаха

Този зеленчук съдържа високи дози от 2 конкретни съставки, които са важни за доброто храносмилане: вода и фибри.

Консумацията на краставици се препоръчва при киселинен рефлукс и проблеми, свързани храносмилателния тракт.

Подпомагат поддържането на здравословно тегло

Краставиците и отслабването

Тези от вас, които искат да отслабнат, трябва да помислят добре върху възможността да включат краставиците в диетата си. Тази храна стимулира процеса на отслабване, тъй като съдържа много вода и ценни нутриенти.

Освен това краставиците са бедни на калории. Съдържат много фибри, които засищат и помагат за контролиране на апетита.

Ако всичко това все още не ви е убедило в достойнствата на този зеленчук, ще допълним, че той прочиства тялото и регулира храносмилането, стимулирайки извеждането на отпадните вещества, които се натрупват в организма и му пречат да топи мазнините.

Краставиците подобряват здравето на сърцето

Те са богати на калий. Поради тази причина представляват натурално средство за понижаване на високо кръвно наляганеедин от най-често срещаните здравословни проблеми в наши дни.

За да функционират всички органи оптимално, е необходимо да бъде налице баланс на калия – както извън, така и вътре в клетъчните стени.

Калият е електролит, който е основополагащ за оптималното функциониране на тялото. Той се нуждае от комбиниране с натрий, за да контролира трансмисията на нервни импулси, мускулните съкращения и функциите на сърдечно-съдовата система.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ganadería., D. G. de I. y E. A. M. de A. y. (1991). Pepino. Libro Aspectos Técnicos Sobre Cuarenta y Cinco Cultivos AgrícolasSan José, 1–5.
  • Prohens, J., Ruiz, J. J., & Nuez, F. (1996). The pepino (Solanum muricatum, Solanaceae): A “new” crop with a history. Economic Botany. New York Botanical Garden Press. https://doi.org/10.1007/BF02866518
  • Mehyar, G. F., Al-Qadiri, H. M., Abu-Blan, H. A., & Swanson, B. G. (2011). Antifungal effectiveness of potassium sorbate incorporated in edible coatings against spoilage molds of apples, cucumbers, and tomatoes during refrigerated storage. Journal of Food Science. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2011.02059.x
  • Garg, N., Kumar, S., Yadav, K. K., & Kumar, P. C. (2015). Development of probiotic drink from cucumber using Lactobacillus sp. Indian Journal of Horticulture. https://doi.org/10.5958/0974-0112.2015.00111.5

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.