Овесените бисквити: здравословни ползи и рецепти

Домашно приготвените бисквити с овесени ядки, без захар и масло са идеален избор за закуска за възрастни и деца. Те са доста универсални и може да се консумират с други видове храни.
Овесените бисквити: здравословни ползи и рецепти

Последна актуализация: 11 януари, 2020

Овесените бисквити, без захар и мазнини са много добър избор, особено домашно приготвените. Повечето овесени бисквити, предлагани в супермаркетите, съдържат голямо количество подсладители. Те също съдържат транс-мазнини и натрий.
Така че, приготвянето на бисквити у дома ви позволява да заместите всички по-малко здравословни съставки с други, които са по-здравословни от хранителна гледна точка.

Овесените бисквити и ползите за здравето

Овесеното брашно е едно от най-употребяваните зърнени храни по света. Има висока хранителна стойност и се отличава от другите зърнени храни, тъй като съдържа повече протеини и фибри.

Сред многото предимства, най-важни са изброените по-долу.

Овесените бисквити намаляват болестите на храносмилателната система

Овесеното брашно е отличен регулатор на чревния тракт, поради високото съдържание на разтворими и неразтворими фибри.  Препоръчва се консумацията на продукти от овесено брашно за облекчаване на симптомите на гастрит, киселини в стомаха и хемороиди. Това е така, защото се защитават храносмилателните лигавици.

В допълнение, разтворимите фибри имат пребиотично действие, което подобрява качеството на чревната флора.

Овесените бисквите са полезни за жлъчния мехур

Редовната консумация на продукти от овесено брашно може да доведе до намаляване на жлъчните соли по време на храносмилане. Това позволявава тяхното отстраняване и изчистване на жлъчния мехур. По този начин се предотвратяват коликите и образуването на камъни в жлъчката.

Овесените бисквити са полезни при сърдечно-съдови заболявания

Фибрите, съдържащи се в овесените бисквити, намаляват натрупването на холестерол, защото имат добри храносмилателни свойства. Следователно, се регулират нивата на холестерола и кръвното налягане.

В допълнение, нискомасленото съдържание подпомага нормалната сърдечна функция.

Рецепти за овесени бисквити, без захар и мазнини

Овесените бисквити: снимка на овесени бисквити в чиния

Предлагаме ви две различни рецепти за пълнозърнести бисквити без захар и масло. Забележете, че разликата между тях е във вида плод, използван като подсладител, вместо рафинирана захар.

1. Бисквити с овесени ядки, фурми и ябълки

В тази рецепта, ще заместите захарта с фурми и ябълки, за да прибавите сладост към вашите пълнозърнести бисквити.

Съставки

  • 150 гр. овесени ядки
  • 150 гр. пълнозърнесто брашно
  • 10 фурми без костилка
  • 1 голяма узряла ябълка, настъргана
  • Щипка мая
  • 1/3 чаша зехтин или кокосово масло
  • Бадеми за украса, нарязани
Овесените бисквити: снимка на една червена ябълка и овесени ядки в чиния

Можете да използвате плодове като ябълки, за да подсладите сладкишите, които приготвяте.

Приготвяне

  • За начало, загрейте фурната на 180°C.
  • После, поставете фурмите в купа с малко вряла вода за около 15 минути.
  • След като са минали 15 минути, смесете фурмите в блендер заедно с няколко супени лъжици вода, докато получите гладко пюре.
  • После, сложете в голяма купа овесените ядки, брашното, маята, зехтина или кокосовото масло, ябълката и пюрето от фурми. Важно е да разбърквате добре, всеки път, преди да добавите нова съставка.
  • След това, измийте ръцете си и направете малки топки от тестото. Подредете ги на хартия за печене, като оставяте малко разстояние между тях, около 2 см.
  • После, поставете нарязаните бадеми на бисквитите и печете 6-7 минути или докато  станат златисто кафяви.
  • Накрая, оставете бисквитите да се охладят докато станат хрупкави и готови за хапване.

2. Бисквити с овесени ядки, банани и шоколад

Овесените бисквити: снимка на бисквити в чиния

Този вариант на пълнозърнести бисквити без захар изисква само три съставки. Затова тази рецепта е бърза и лесна и може да участват деца в приготвянето.

Съставки

  • 3 узрели банани
  • 250 гр. овесено брашно
  • Тъмен шоколад (70% какао)

В допълнение, можете да добавите изсушени плодове, зърна и ядки, имайки предвид, че ако го направите, тогава трябва да добавите още банани, за да не стане тестото твърде сухо.

Приготвяне

  • Като начало, нагрейте фурната на 180°С
  • После, в подходяща тавичка сложете хартия за печене.
  • След това, в купа, с помощта на вилица, разбъркайте бананите на пюре. След това, добавете овесеното брашно и смесете добре.
  • Натрошете шоколада и го добавете в купата.
  • След това, намокрете ръцете и направете малки топки от тестото. Подредете ги в тавичката, върху хартията за печене. Можете да ги оформите с лъжица или шаблон, ако ги искате универсални по размер.
  • Накрая, печете 15 минути или докато забележите, че бисквитите са станали златисто кафяви.
  • Извадете ги от фурната и оставете да изстинат.

Можете да сервирате тези бисквити с кисело мляко, свежо сирене, смути и парче плод или за здравословна закуска, или за леко и питателно ястие.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.