Отслабване с вода от патладжан и лимон
Мнозина я наричат “водата-чудо”. Това е наистина много проста рецепта, която не само помага да изхвърлите нежелани килограми, но ви дава повече енергия през деня. Всички сме запознати с огромните ползи за здравето от патладжана. И все пак, знаете ли, че, комбинирайки патладжан с лимон, можете да увеличите полезните свойства още повече?
В тази статия ще ви обясним как да отслабнете с вода от патладжан и лимон.
Защо патладжанът е подходящ за отслабване? Какви са ползите му?
Ползите са многобройни, без съмнение. Редовната консумация на патладжан не само ще ви помогне да контролирате линията на талията и да се отървете от излишните килограми, но и ще осигури много витамини, хранителни вещества, фибри и минерали, от които тялото ви се нуждае. Ето някои от ползите на патладжана:
- Консумацията му подобрява кръвообращението. Патладжанът е известен с високото си съдържание на витамин Е – мощен антиоксидант, който предпазва от сърдечно-съдови заболявания и подпомага притока на кръв.
- Той е чудесен диуретик.
- Патладжанът е нискокалоричени и съдържа много вода, което го прави чудесен компонент към всяка диета.
- Високото съдържание на калий го прави отличен за нервните и сърдечно-съдовите заболявания.
- Патладжанът помага за почистване на тялото и понижава нивата на кръвната захар, което го прави чудесно лечебно средство за диабетиците.
- Помага и за понижаване на холестерола, абсорбирайки мазнините от поетата храната; премахва токсините и регулира храносмилането.
- Патладжанът е с високо съдържание на фибри, които предотвратяват запек.
- Стимулира жлъчната продукция и предпазват черния дроб.
- Патладжанът е богат на желязо и магнезий, което го прави перфектен за предотвратяването на анемия; подобрява сърдечната и мускулната функция и укрепва имунната система.
Как да отслабнем с патладжан и лимон?
Най-лесният начин да отслабнете с патладжан и лимон е в комбинация с вода. Лесно е да се приготви, така че нека да започнем.
1. Какво е необходимо?
- 1 средно голям патладжан (ако е органичен, още по-добре, защото ще знаем, че не е бил изложен на опасни пестициди)
- 1 средно голям лимон, който не е твърде зрял
- 1 литър вода
- голяма стъклена кана
2. Как да приготвим напитката?
- Първото нещо, което трябва да направите, е да почистите патладжана добре. Измийте го с малко ябълков оцет и сода за хляб, за да се премахнете всички токсини и остатъци от пестициди. Не забравяйте да изплакнете добре с обилно количество студена вода.
- Нарежете патладжана на филийки с не повече от сантиметър дебелина, като оставите кората му.
- Напълнете голяма стъклена кана с филийките патладжан, като ги поставяте една върху друга, и напълнете каната с вода.
- Добавете сока на един лимон, разбъркайте с дълга дървена лъжица и оставете в хладилника.
- Нека престои една нощ в хладилника, така че водата да може да поеме соковете от патладжана и освежаващите нотки на лимона.
Препоръчваме: 3 вкусни рецепти с лимон сутрин
3. Как да пием вода от патладжан и лимон, за да отслабнем?
Пийте водата от патладжан и лимон през целия ден. Ето един пример за проста дневна диета, която можете да следвате:
- Закуска: чаша вода от патладжан и лимон, купа овесени ядки и една ябълка.
- Обяд: чаша вода от патладжан преди хранене (салата със спанак, ядки, нискомаслено сирене и парченца ананас).
- Следобед: чаша вода от патладжан.
- Вечеря: чаша вода от патладжан, преди да изядете салата от маруля, чери домати, папая, орехови ядки, зехтин и малко лимонов сок, последвана от основно ястие от варен артишок, поръсен със зехтин и оцет.
Горната примерна диета показва как в рамките на ден може да се изпие цял литър от водата от патладжан и лимон. Пийте я преди хранене – така засища и помага на стомаха да смели и премахне мазнините, да подобри храносмилането и прочисти тялото.
Не забравяйте, че няма чудотворни диети, които да не се нуждаят от известна сила на волята плюс упражнения/ ходене/ каране на колело.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Clark MJ., Slavini JL., The effect of fiber on satiety and food intake: a systematic review. J Am Coll Nutr, 2013. 32 (3): 200-11.
- Khoo HE., Azlan A., Tan ST., Lim SM., Anthocyanidins and anthocyanins: colored pigments as food, pharmaceutical ingredients, and the potential health benefits. Food Nutr Res, 2017.
- Hanhineva K., TOrronen R., Bondia Pons I., Pekkinen J., et al., Impact of dietary polyphenols on carbohydrate metabolism. Int J Mol Sci, 2010. 11(4): 1365-1402.