3 будистки концепции за контролиране на вашия емоционален свят

Живеем в свят, в който всичко се случва незабавно. Животът обаче има свой ритъм, научете се да го следвате като опознаете себе си по-добре
3 будистки концепции за контролиране на вашия емоционален свят

Последна актуализация: 27 декември, 2018

Колкото и странно да изглежда, вашият емоционален свят е една от областите, в които будизмът и западната психология имат някои общи елементи.

И в двата подхода например разбираме, че изследването на нашите емоции, особено негативните, ни предлага важен път към самопознанието. Това може да ни помогне да се подобрим и да вървим по по-правилен път с по-голяма цялостност. Ако им обърнем внимание, не само ще подобрим физическото и психическото си здраве, но и ще развием много по-задълбочено разбиране за нашата истинска природа.

Освен това е интересно да се отбележи, че техники като медитацията вече са включени в много видове терапии. Това е много ефикасен начин да управлявате два от враговете в нашето ежедневие: стрес и тревожност.

В тази статия ви предлагаме да размишлявате върху 3 ключови аспекта на будизма, за да откриете и се поучите от вашите чувства. Това ще ви помогне също така да контролирате вашия емоционален свят.

1. Привързаност към страданието или свободата да бъдеш щастлив: ти избираш

Практикуването на непривързаност в ежедневието ни е идеална стратегия за регулиране на нашите емоции и емоционален свят.

По пътя си към търсене на по-голяма свобода и мъдрост психологията обикновено ни насърчава да осъзнаваме чувствата си.

Също така ни насърчава да си спомним нашите минали и настоящи истории, за да им дадем смисъл и да се справим с тях чрез терапия.

От своя страна будизмът използва различен подход: той ни насърчава да “правим умерени” и да “заглушаваме” нашите отрицателни емоции чрез практиката на вътрешен диалог и медитация.

Освен това будизмът ни предлага да разберем, че понякога правим сериозни грешки в нашия подход. Например, много от нас вярват, че щастието е някъде извън нас у някой човек, място или притежание. Този тип материализъм или привързаност към това, което е извън нашите ръце, всъщност ни води до нещастие.

Истинското благополучие не е “навън”, а по-скоро се намира в нашия вътрешен баланс. Можем да го открием в състоянието на ума си чрез спокойствие, баланс и самоприемане.

Практикуването на непривързаност в ежедневието ни е идеална стратегия за регулиране на нашите емоции и емоционален свят.

Когато “деактивираме” манията ни за оплакване от всичко, което ни липсва, от това, което нямаме или трябва да имаме, можем да отворим очите си към онова, което вече имаме. Това е нашата способност да бъдем доволни от това, което сме и от това, което вече имаме.

2. Отглеждането на търпение и любов в будизма

колкото е по-голямо търпението ни, толкова по-силен ще е нашият емоционален свят

Живеем в свят, основан на непосредственост. Пълен със стимули от всякакъв вид.

Светът на новите технологии например ни дава усещането, че всичко трябва да се случи незабавно.

Смятаме, че трябва да отговорим на съобщенията възможно най-скоро. Плюс това всичко, което трябва да направите, е да качите изображение или коментар, за да получите положителна реакция под формата на “харесвам” само секунди по-късно.

Животът обаче не мисли по този начин. Животът се развива в собствения си ритъм. Силните отношения са изградени върху магията на всекидневния живот, търпението, уважението и спокойната, мъдра привързаност.

Ако се научим да бъдем по-търпеливи, чувствата като гняв, ревност, гняв и разочарование ще бъдат успокоени, нашият емоционален свят – под контрол.

Измерения като тревожност и стрес се раждат точно от този натиск за непосредственост. Те идват от страха от утрешния ден и от необходимостта да продължаваме към бъдещето, което все още не е дошло.

Нека се научим да прегръщаме настоящето чрез търпение.

3. Значението на деактивирането на егото за вашия емоционален свят

силата на нашият емоционален свят е в собствените ни ръце

Всички ние имаме поне един познат, който винаги изглежда сякаш е ядосан на целият свят.

Те са от тези хора, за които нищо не е наред. Нищо не отговаря на техните очаквания, морални, емоционални или психологически стандарти.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 съвета за подобряване на самооценката ви

Те поставят такава висока летва и имат толкова голямо его, че целият свят им изглежда малък. Още по-лошо, изглежда, че той се обръща срещу тях.

Такъв вид подход към живота създава огромно страдание и ясното усещане, че сме сами в този свят.

Не е лесно да деактивирате егото си. Това е поради съвсем точна причина: можем да го разпознаем лесно в другите, но нямаме детектор да го видим в себе си.

Обърнете внимание на тези прости стратегии, които ще ви помогнат да го идентифицирате, управлявате и успокоите:

На първо място осъзнавайте как вашите действия и думи засягат другите.

След това идентифицирайте ограниченията, грешките и слабостите си.

Разберете, че другите не са длъжни да бъдат това, което очаквате да бъдат, да правят каквото искате или да задоволяват вашите нужди …

Вие и другите

Не очаквайте нищо от другите. По-скоро просто очаквайте неща от себе си. По този начин ще живеете с по-голямо равновесие и спокойствие.

Освен да се научите да разпознавате ограниченията си, също така се научете да виждате доброто във всички хора около вас.

В заключение, стълбовете на будизма ни предлагат много обогатяващ подход, когато става въпрос за насочване на нашите емоции и контролиране на нашия емоционален свят.

Една от най-големите му цели е да се даде предимство на по-доброто самоосъзнаване, в което разбираме, че отговорността да бъдем щастливи лежи само върху нас.

Започнете да работите върху себе си още днес!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.