Открийте 5 ползи от джинджифиловата вода

Ускорява метаболизма, подобрява функциите на червата, а също така действа като противовъзпалителен агент.
Открийте 5 ползи от джинджифиловата вода
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Чували ли сте за джинджифиловата вода?

Преди всичко джинджифилът е растение, което се отличава с интензивен аромат и леко пикантен вкус. Той идва от семейство zingiberaceas, чието коренище обикновено се събира и използва.

Преди много години беше невъзможно да се закупи джинджифил. Днес обаче това е едно от най-използваните и често предписвани домашни лечебни средства от всякакъв вид.

Той става известен чрез китайската медицина и понастоящем се предлага във всеки хранителен магазин или пазар.

Сред многото си предимства джинджифил се откроява с това, че помага за стимулиране на функцията на панкреаса и храносмилателната система.

Той е полезен и за лечение на респираторни заболявания като кашлица или грип и като успокоително средство за облекчаване на болки в тялото.

Високото съдържание на витамините С и В6, заедно с минерали като калий, правят джинджифила чудесна терапия за различни заболявания. Освен това има дори антиоксидантни свойства.

Как можете да използвате джинджифил?

Лимонът се комбинира чудесно с джинджифиловата вода

Джинджифилът може да се използва в разнообразни ястия, включително салати, сосове, сладкиши, десерти или други рецепти. Освен това можете да добавите джинджифил към сокове, чайове, сиропи или просто настърган пресен.

Има много козметични продукти, които използват корена като основна съставка.

Такъв е случаят с шампоани, лосиони и кремове, чиято основна функция е да се избягват или намаляват несъвършенствата в кожата, като например целулита.

Единственият проблем, който някои хора имат с джинджифил е, че може да повиши телесната температура.

Поради тази причина не се препоръчва за хората:

 • Които имат температура
 • Бременни жени
 • Деца
 • Хора с високо кръвно налягане или които приемат аспирин, за да го контролират (защото това изостря ефектите)

Как да приготвите джинджифиловата вода?

Съставки

 • 4 чаши вода (1 л.)
 • 4 супени лъжици нарязан или настърган джинджифил (40 гр.)

Приготовление

 • Най-напред загрейте водата. Когато заври, добавете джинджифила.
 • След това оставете да се вари в продължение на 10 минути и отстранете от огъня.
 • Прецедете течността.
 • Може да консумирате джинджифиловата вода гореща или студена.
 • Ако предпочитате, можете да я подправите с малко мед или стевия.

Джинджифиловата вода може да бъде придружена от безброй подправки, но кардамон, канела и лимонов сок са съставките, които най-често се добавят към този чай.

Ето пет ползи за здравето, които получавате, когато пиете джинджифилова вода.

1. Ускорява метаболизма

Джинджифиловата вода ускорява метаболизма.

На първо място джинджифилът е добре известен със своите термогенни свойства.

Ето защо е чудесен за ускоряване на метаболизма и намаляване на мазнините при хора, страдащи от затлъстяване или наднормено тегло.

2. Подобрява храносмилането

Този корен съдържа високи концентрации на фибри, така че подобрява функцията на червата.

Той също помага на тялото да абсорбира повече хранителни вещества, като същевременно позволява да изхвърлите всички токсини, от които не се нуждаете и които може да причинят коремно подуване и дискомфорт.

3. Това е отличен антиоксидант

Както казахме в началото, джинджифилът е чудесен източник на витамини и минерали.

Благодарение на антиоксидантните свойства, това е много полезно за здравето на сърцето. Той устоява на втвърдяването и стесняването на артериите. Това помага за притока на кръв.

За козметични приложения, джинджифилът може да се използва за премахване на пърхот, хидратиране на тялото и предотвратяване изсушаване на косата. В същото време, той също така предотвратява загубата на коса и насърчава растежа.

4. Поддържа стабилни нива на холестерола

Джинджифиловата вода може да помогне на тялото да регулира нивата на лошия холестерол (LDL).

Както споменахме по-горе, повишените нива на холестерола в кръвта могат да запушат артериите и да доведат до сърдечно-съдови проблеми.

5. Тя е отличен противовъзпалителен агент

Благодарение на свойствата на джинджифиловата вода, тя може да помогне за намаляване на болката от определени места на тялото. Това я прави много подходяща, ако страдате от:

 • Болка в ставите
 • Болка в мускулите
 • Ревматична болка
 • Артрит

Какво чакате? Насладете се на тази страхотна, полезна напитка още днес!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Wang S, Zhang C, Yang G, Yang Y., “Biological properties of 6-gingerol: a brief review”, Nat Prod Commun. 2014 Jul;9(7):1027-30.
  • Mansour MS, Ni YM, Roberts AL, Kelleman M, Roychoudhury A, St-Onge MP. Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: a pilot study. Metabolism. 2012;61(10):1347–1352. doi:10.1016/j.metabol.2012.03.016
  • Khandouzi N, Shidfar F, Rajab A, Rahideh T, Hosseini P, Mir Taheri M. The effects of ginger on fasting blood sugar, hemoglobin a1c, apolipoprotein B, apolipoprotein a-I and malondialdehyde in type 2 diabetic patients. Iran J Pharm Res. 2015;14(1):131–140.
  • Funk JL, Frye JB, Oyarzo JN, Chen J, Zhang H, Timmermann BN. Anti-Inflammatory Effects of the Essential Oils of Ginger (Zingiber officinale Roscoe) in Experimental Rheumatoid Arthritis. PharmaNutrition. 2016;4(3):123–131. doi:10.1016/j.phanu.2016.02.004

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.