Освежаване на тялото със зелен чай, джинджифил и канела

Консумирайте половин час преди закуска или между основните хранения, но не по-късно от следобед
Освежаване на тялото със зелен чай, джинджифил и канела

Последна актуализация: 15 януари, 2019

В тази статия сме избрали 3 лечебни растения, които са от голяма полза за превенция и лечение на много заболявания. Те притежават силни натурални свойства и предоставят много витамини, минерали и други хранителни вещества на тялото. По-специално, днес ще разкрием невероятните ползи от пиенето на отвара от зелен чай, джинджифил и канела – лекарствена и вкусна комбинация, която ще ви освежи и ободри.

Кога е най-полезна?

Билковата отвара от зелен чай, джинджифил и канела се препоръчва в следните ситуации:

  • При хора, които са с наднормено тегло, страдат от затлъстяване и имат трудности с отслабването
  • Задържане на течности, клизми, тежки крака, оток на клепачите
  • Сърдечно-съдови проблеми, високи нива на холестерол и триглицериди
  • Причини за фригидност и липса на либидо
  • Гингивит, кариеси и други проблеми със зъбите
  • Лошо храносмилане и стомашен хиперацидитет
  • Диабет тип 2
  • Фибромиалгия, хронична умора, изтощение
  • При хора, които често усещат студ
  • При хора, генетично предразположени към рак

По-долу ще обясним за предимствата на всяко едно от тези лечебни растения за здравето:

Предимства на зеления чай

  • Той има антиоксидантен ефект, който забавя стареенето на клетките.
  • Представлява естествено противораково средство.
  • Зеленият чай ще засили метаболизма и ще помогне да отслабнете.
  • Той е леко стимулиращо средство и подобрява вниманието и концентрацията.
  • Бори се със задържането на вода.
  • Подобрява здравето на зъбите и венците.
  • Подобрява някои кожни заболявания – като акне или псориазис.
  • Намалява алергиите.
  • Облекчава стреса.
Зелен чай в комбинация с джинджифил и канела

Предимства на джинджифила

  • Той помага за предотвратяване на рак на яйчниците, простатата и дебелото черво.
  • Подобрява храносмилането.
  • Повишава метаболизма.
  • Помага в борбата с гадене и виенето на свят, включително и по време на бременност.
  • Загрява тялото.
  • Облекчава болката и възпаление на гърлото.
  • Подобрява кръвообращението.
  • Бори се със задържането на вода.
  • Помага за предотвратяването на инфекции и увеличава естествените защитни сили на организма.
  • Той действа като отхрачващо средство, което помага за премахване на слузта.
  • Помага за облекчаване на мигрена.
  • Джиджифилът помага за облекчаване на менструалните спазми.
  • Предпазва от сърдечно-съдови заболявания.
Отвара с джинджифил и канела

Предимства на канелата

  • Тя е стимулант и афродизиак.
  • Помага на храносмилането; намалява киселинността и подуването.
  • Намалява гаденето и повръщането.
  • Канелата регулира нивата на кръвната захар. Заедно със стевия, това са двете най-подходящи храни за естествено лечение на диабет тип 2.
  • Осигурява топлина и енергия на организма.
  • С течение на времето може да подобри ставни и костни заболявания.
  • Изостря апетита и желанието за хранене.
  • Намалява нивото на холестерола и риска от поява на сърдечно-съдови заболявания.
  • Тя е мощен естествен антикоагулант.
Полезни свойства на отварата от зелен чай, джинджифил и канела

Как да приготвим напитката от зелен чай, джинджифил и канела?

Сварете 1 л. вода заедно с 1 чаена лъжичка джинджифил и 1 чаена лъжичка канела, и двете под формата на прах или ситно нарязани. Когато се сварят в продължение на 5 минути, изключете котлона и добавете 2 супени лъжици зелен чай на листа, а след това оставете да престои 5 минути. Прецедете течността и поставете в буркан или бутилка, като можете да приемате напитката гореща, топла или студена.

Ако искате да подсладите чая, за предпочитане е да използвате стевия – естествен подсладител, който няма вредно въздействие върху здравето, за разлика от захарта или изкуствените подсладители.

Ако добавите сока на ½ лимон към чая, ще увеличите неговата ефикасност.

Опитайте да пиете тази напитка всеки ден в продължение на най-малко 1 месец, за да забележите ползите.

Кое е най-доброто време да пиете отварата от зелен чай, джинджифил и канела?

За да се възползвате най-добре от всяка отвара от билки, най-подходящите часове да я пиете са:

  • На празен стомах, най-малко ½ час преди закуска.
  • Между основните хранения, най-малко 1/2 час преди всяко хранене.
  • Не препоръчваме пиенето на тази отвара следобед или по-късно, тъй като поради диуретичните и пречистващи ефекти и може да ви накара да ходите до тоалетна през нощта.

Качествена отвара

Също така, за да засилите ефектите на всяко растение, е важно да избирате най-висококачествени съставки:

  • Зелен чай: за предпочитане органичен.
  • Джинджифил: най-добре е да използвате пресен джинджифил, като просто настържете малко в съд с вряща вода. Може да използвате джинджифил на прах, при условие, че е с отлично качество, ароматен и пикантен.
  • Канела: най-добрата канела е цейлонската, тя е и най-ароматна. Винаги е добре да я държите в херметически затворен съд.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial Effects of Green Tea—A Review. Journal of the American College of Nutrition. https://doi.org/10.1080/07315724.2006.10719518
  • Ali, B. H., Blunden, G., Tanira, M. O., & Nemmar, A. (2008). Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe): A review of recent research. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.09.085
  • Rao, P. V., & Gan, S. H. (2014). Cinnamon: A multifaceted medicinal plant. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2014/642942

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.