Лекува ли се псориазис?

Кални бани и маска от моркови помагат да контролирате заболяването и прочистите кожата.
Лекува ли се псориазис?

Последна актуализация: 23 януари, 2019

Псориазис – това заболяване на кожата засяга много повече хора, отколкото можете да си представите, и се появява както при мъжете, така и при жените. Въпреки че лекарите казват, че няма лек за него, съществуват много фактори, които могат да помогнат да го контролираме по естествен път.

Разберете как диетата и няколко домашни лечебни средства могат да повлияят на лечението на псориазис.

Какво представлява псориазис?

Лекува ли се псориазис? Това е заболяване, което води до лющене и възпаление на кожата, Характерна за псориазиса е т.нар. псориатична плака. Такива плаки могат да се появят навсякъде по тялото.

Плаката представлява зачервена и уплътнена кожа, с груб кожен релеф, покрита със сребристо-бели люспи. Хората, които страдат от псориазис, преминават през преждевременно клетъчно подновяване на кожата, главно в лактите, коленете, главата, лицето или стъпалата. Понякога могат да бъдат засегнати и ноктите.

От псориазис боледуват както мъже, така жени и обикновено се появява на възраст между 15 години и 35 години. Известно е, че това заболяване е свързано с разстройство на имунната система, но съществуват и много фактори, които му влияят – като стрес, климат и диета.

В тази статия ще разгледаме всички фактори, които можем да променим, за да подобрим или дори да лекуваме псориазис по естествен начин.

Персонализирана диета

Всяко тяло функционира по различен начин и не всички диети действат еднакво за всички. Ако страдате от псориазис, възможно е да имате и непоносимост към храни, за която дори не подозирате.

Ако страдате от псориазис изследвайте се за непоносимост към глутен

Най-често срещаните непоносимости са глутен и лактоза. Препоръчваме да обърнете внимание на това, как всяка промяна в диетата ви засяга, независимо дали добавяте, или премахвате различни храни.

Прочистване на кожата

Псориазисът пряко засяга клетките на кожата. Затова трябва да започнете с прочистване на всички вътрешни органи, които могат да  улеснят детоксикацията на организма. Ако черният дроб, бъбреците и червата са активирани, кожата ще бъде по-малко претоварена и може да започне да функционира по балансиран начин. За да постигнете това, предлагаме ви да включите в ежедневното меню сокове и шейкове за детоксикация.

При псориазис включете в менюто си сокове за детоксикация.

Кални бани

Едно от най-древните и ефикасни лечебни средства за кожата е кал или глина – както за здраве, така и за красота.

Можете да прилагате глинени компреси локално в най-засегнатите области, дори и в огнищата на болестта. За да избегнете прекомерното изсушаване на кожата , вместо с вода, може да смесите глината с кисело мляко. По този начин ще подобрите хидратацията в зоната.

За приготвянето на компреса не използвайте прибори или купички, които са изработени от пластмаса или метал, а дървени или стъклени. Приложете компреса в продължение на 20 или 30 минути и след това изплакнете с вода.

Правете компресите веднъж седмично или веднъж на всеки 2 дни.

Бани и отвари от женско биле

Корен от женско биле за лечение на псориазис

Женското биле е известно също като натурален кортизон. Това действие се дължи на някои от компонентите му, които блокират разпадането на кортизон от тялото и удължават неговия ефект. В допълнение, женското биле също съдържа противовъзпалителни съединения, поради които е отлично средство за всички видове възпаления и особено за псориазис.

За да се възползвате от тези ползи, може да приготвяте вани или отвари от женско биле или просто да го ядете редовно. Трябва да имате предвид, че женското биле леко повишава кръвното налягане. Хората с хипертония не трябва да го консумират, без да са се консултирали с личния лекар.

 

Маска от моркови

Друго лечебно средство за успокояване на огнищата на псориазис е маска от моркови, която може да се прилага директно върху кожата в продължение на 20 минути.

Морковите са богати на бета каротин, чрез който се превръщат в незаменима храна за кожата.

Може да редувате маската от моркови с глина или кални бани.

Слънце и море

Много хора с псориазис са забелязали, че през лятото здравето на кожата им се подобрява много, особено ако отидат на плаж. Поради тази причина е важно да поддържате тези навици през цялата година, като излагате кожата на слънце всеки ден за кратки периоди от време, в часовете на по-малък радиационен риск.

Що се отнася до плажа, ако нямате възможност да ходите често, може да закупите морска вода или да налеете в бутилка, докато сте на плажа. Прилагайте директно върху кожата като спрей.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.