Остеоартрит на глезена: тихата болест, от която много хора страдат

Появява се обикновено на около 55 годишна възраст. За да го предотвратите използвайте специални стелки и се старайте да поддържате здравословно тегло.
Остеоартрит на глезена: тихата болест, от която много хора страдат
Carlos Fabián Avila

Написано и проверено от лекар Carlos Fabián Avila.

Последна актуализация: 14 декември, 2018

Това е мълчаливо и трайно заболяване, което пречи на мобилността и ограничава качеството на живот на много хора. Нещо повече, болката, която причинява, не винаги намалява след приема на болкоуспокояващи средства. Това е остеоартрит на глезена.

Въпреки, че повече хора често говорят за износване на кокала или коляното, остеоартрит на глезена е много често срещано състояние, свързан с дегенеративни заболявания.

Също така не трябва да забравяме, че ставата на глезена е много важна за ходенето. В допълнение, функцията й е от съществено значение, така че нашата опорна ос, образувана от бедрото, коляното и стъпалото да са в хармония.

Съществуват обаче няколко фактора, които влияят върху деликатното здраве и издръжливостта на всички сложни структури, които образуват тази става.

Остеоартритът несъмнено е злото, което действа като истинско проклятие в качеството ни на живот. По-долу ще намерите още информация за този проблем.

Сигурни сме, че ще ви помогне.

Как се развива остеоартрит на глезена

Този тип артроза се причинява от прогресивното износване и разкъсване на хрущяла на глезена. Често глезените стават твърди и развиват деформации с напредването на възрастта.

Могат да се появят и класически костни шипове, които да го правят много болезнено, но и ограничително състояние.

Остеоартрит на глезена се причинява от износване и разкъсване на хрущяла на глезена.

Причините, които благоприятстват появата на остеоартрит на глезена могат да бъдат няколко:

 • Възникването на различни навяхвания.
 • Появява се при спортисти.
 • Наличието на кисти или ненормален растеж на костите.

Въпреки това, автоимунните заболявания като ревматоиден артрит или псориазис често водят до прогресивно начало на този проблем.

 • Травматолозите също така казват, че има конкретна причина за това състояние: деформация на самия глезен. Има по-голяма вероятност да развием остеоартроза с течение на времето ако имаме плоско стъпало.

Накрая, не винаги има конкретна причина за остеоартрит на глезена . Понякога страдаме от това, което е известно като “първичен остеоартрит”, което засяга главно възрастните хора.

Какви са симптомите на остеоартрит на глезена?

Първото предупреждение за износване и разкъсване на хрущяла в тази става е болка при ходене. Отначало ще забележим това след продължителна разходка.

 • При ходене се появява натиск или по-специално остра болка в областта на глезена, което ни принуждава да оставим глезена да почине за няколко минути, за да облекчим болката.
 • По-късно глезенът може да се подуе и дори може да е трудно да се носят определен тип обувки.
 • Също така много пациенти се оплакват от болка през нощта.
 • Можем да развием болезнен калцеялен удар, който споменахме по-горе, малко по малко и поради прогресивната деформация, която може да възникне в глезена.

Лечение на остеоартрит на глезена

За лечение на остеоартрит на глезена се прилагат ставни инжекции.

Инжектиране на ставата на глезена

Едно от най-честите лечения са ставните инжекции с хиалуронова киселина или кортикостероиди.

Инжекциите подобряват мобилността на ставата временно, тъй като я “смазват”. Отново трябва да посочим, че ефектът е временен.

Специални стелки

Становището на специалистите е фундаментално в тези случаи. Те ще ни препоръчат най-подходящото лечение според нашите симптоми.

 • Друга обща стратегия е използването на коригиращи стелки. Целта им е да коригират деформацията на краката на пациента.
 • Те също така помагат да се намали силата на удара при ходене по глезена и болката да се сведе до минимум.
 • Има и някои видове обувки на пазара, които имат специални стелки, за да се грижат за нашите глезени.

Хирургично лечение

Когато нашият травматолог смята, че се нуждаем от операция, ще имаме възможността да облекчим тази болест чрез интервенция, известна като артроскопия.

Тя е ефективна в ранните стадии на това състояние, при което ставата се коригира чрез проста и обикновено бърза операция.

От друга страна и само в най-тежките случаи, когато разрушаването на ставите вече е напреднало, може да бъде избрана обща протеза на глезена.

По този начин възвръщаме общата мобилност на ставата.

Как мога да предотвратя остеоартрит на глезена?

Практикувайте упражнения за мобилност в басейна

Не трябвя да забравяме, че остеоартритът на глезена може да стане осакатяващ. Затова трябва да го предотвратим доколкото можем, за да смекчим поне неговото развитие.

Обърнете внимание на някои прости стратегии:

 • Практикувайте упражнения за мобилност в басейна.
 • Ходете върху плоски повърхности, където няма неравности.
 • Поддържайте здравословно тегло.
 • Избягвайте честата употреба на високи токчета.
 • Опитайте се да ходите боси за няколко часа у дома, тъй като това е най-малко опасният начин да правите тази дейност.

В заключение също трябва да ви напомним за един важен аспект. Проблемите с остеоартрит са най-вече причинени от генетиката. По този начин е нормално да започнем да забелязваме някои симптоми на това състояние на 55-годишна възраст.

Консултирайте се с вашия травматолог за техниките или съветите, които трябва да следвате, за да се грижите за здравето на ставите или най-малкото за да смекчите прогресията на това заболяване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Hintermann, B., & Ruiz, R. (2014). Artrosis de tobillo y su tratamiento con artroplastía total de tobillo. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(14)70113-0
 • Zadegan, F., Raould, A., & Hannouche, D. (2014). Fracturas maleolares del adulto y luxaciones del tobillo. EMC – Aparato Locomotor. https://doi.org/10.1016/S1286-935X(14)67554-7
 • Giovanni Carcuro, U., Sergio Eckholt, G., & Rodrigo Millán, P. (2014). Opciones no protésicas en el tratamiento de la artrosis de tobillo. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(14)70109-9

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.