Артритът: 6 стъпки за облекчаване на последствията

11.09.2018
Слабите мускули също може да станат причина за артрит. Когато не са в добра форма, те не могат да осигурят нужната защита, излагайки на риск ставите на по-бързо износване и водейки до наранявания.

Артритът поразява голяма част от населението, като заболяването е по-характерно за жените. Предизвиква се от възпаление на една или няколко стави, съпроводени също така с увреждане на хрущялите.

Артритът е болезнен и повлиява директно върху качеството на живот. Затова е добре да научим няколко прости стъпки, които предпазват от влошаване на състоянието.

Специалисти твърдят, че съществуват повече от над 100 типа артрит. Но два от тях са несъмнено най-разпространени: остеоартрит и ревматоиден артрит.

Става дума за болезнени заболявания, които предизвикват страдание, възпаление, зачервяване, скованост – фактори, които могат да се превърнат в хронични.

Може ли артритът да бъде излекуван? Истината е, че не.

В момента няма лекарство за артрит, но можем успешно да намалим проявленията му и да си осигурим по-добро качество на живот. Ще  ви обясним как в следващите редове.

Какво причинява артрит?

Артритът поразява ставите в човешкото тяло.

Пълният списък с причини не е изяснен и до днес, но са налице няколко фактора, които могат да причинят развитие на артрит и е добре да ги имате предвид:

 • Генетично наследен от родителите.
 • Когато имунната система дефектира и вместо да защити ставите и хрущялите, ги разрушава.
 • Възможно е тялото ви, предпазвайки се от инфекцията, да атакува собствените си тъкани, повлиявайки върху ставите.
 • Артритът може да се дължи и на конкретен дефект в хрущялите, следствие например от травма или нараняване, които не са били излекувани своевременно.
 • Наднорменото тегло и затлъстяването също са определящ фактор, особено по отношение на коленете.
 • Слабите мускули също може да станат причина за артрит. Когато не са в добра форма, те не могат да осигурят нужната защита, излагайки на риск ставите на по-бързо износване и водейки до наранявания.
 • Извършването на повтарящи се движения с една и съща става е много важно. Понякога подобна практика може да провокира артрит след време.

Как да намаля влиянието на артрита?

 1. Не игнорирайте болката

Артритът засяга по-често женитеи е свързан с натоварването на определени стави.

Изследвания показаха, че първите две години са изключително важни за лечението на артритни проблеми. Ако усещате парене в коленете си или пък в някоя друга става и то продължава повече от две седмици, консултирайте се с лекар.

Внезапното подуване е нещо нормално: например, при заспиване пръстите ви може да станат зачервени и възпалени. Не подценявайте това състояние. Колкото по-скоро започнете лечение, толкова по-добре.

 1. Разберете диагнозата

Както споменахме по-рано, съществуват повече от над 100 типа артрит. Може да страдате от ревматоиден артрит или остеопороза, които са най-популярни.

Не бива да зачертавате другите типове, много важно е да получите точна диагноза, за да бъде лечението най-адекватно.

 1. Следете теглото си

Често артритът засяга коленете, бедрата и дори глезените, поради наднормено тегло.

Често артритът засяга коленете, бедрата и дори глезените, поради наднормено тегло. Нашите кости и хрущяли страдат от излишните килограми и резултатът е възникване и развитие на здравословни проблеми.

Вижте още: 10 съвета за поддържане на стабилно тегло

Опитайте се да държите в норма теглото си, за да се предпазите от артрита.

 1. Артритът и свързаните с него болки се облекчават при подходяща диета

Консумацията на пресни плодове, например ягоди облекчава симптомите на артрита.

Има групи храни, които помагат за редуцирането на последващото развитие на артрит. Те действат като защитници и регенератори на хрущяли. Важно е да ги включите в хранителното си меню:

 • Омега-3 мастни киселини: те са жизненоважни за защитата на клетките срещу възпаление, провокирано от цитозини и ензими, които ерозират ставните хрущяли. Зехтин, мазна риба, сьомга, соя – това са добри храни.
 • Витамин С: притежава противовъзпалителни свойства и е основно средство за третиране на артрит. Не забравяйте да консумирате киви, папая, ягоди, лимони, портокали, ананас, брюкселско зеле, чушки…
 • Бета каротин: храните, съдържащи бета каротин, защитават тялото ни срещу възпаления. Открива се в портокали и плодовете и зеленчуците с жълт и оранжев цвят, като например моркови, тиква, кайсии, праскови, мандарини, пъпеш…
 • Храни, съдържащи биофлавоноиди: предпазват от възпаление на ставите. Можете да намерите тази безценна съставка в лука, праза, касиса, боровинките…

Прочетете и това: Лечебни средства с желатин за успокояване на болките в ставите

 1. Половин час упражнения дневно

 

Артритът и болките от него се облекчават, ако правите по половин час упражнения дневно

Нужни са ви само 30 минути упражнения на ден. Съветваме ви обаче да не се увличате в пренатоварване и пресилване на тялото ви. Можете да вложите това време в разходка насаме, с приятел, в плуване, каране на колело и дори час по йога в близката зала.

Всяко едно активно занимание гарантира на ставите ви мобилност и ги защитава от скованост. Това е изключително важно.

 1. Следете позата на тялото ви, навиците ви и движенията виАртритът и свързаните с него проблеми са в следствие на позата на тялото ви.

 • Планирайте ежедневието си, така че да можете да правите различни неща. Избягвайте еднообразието в извършването на упражнения, трениращи само една става, защото след време това ще рефлектира неприятно върху нея. Ако се налага да сте в една позиция дълго време, заради работата ви, опитайте се да правите леки упражнения, за да избегнете пренатоварването.
 • Когато вдигате тежки предмети, например, опитайте се да държите ги държите близо до тялото си и да се движите както е посочено на картинката. Грижете се за позицията на тялото си, обръщайте внимание на позата си на сън и как седите по време на работа с компютъра. Всяко движение, което правите повтарящо се, може да ви навреди.
 • Избягвайте разтягания, защото те могат да предизвикат износване и болка в ставите.
 • Приключвайте всеки свой ден с горещ душ или вана, за да намалите мускулното напрежение и болката в ставите. Масажите са отлична идея.

Rutherford, A., Nikiphorou, E., & Galloway, J. (2017). Rheumatoid arthritis. In Comorbidity in Rheumatic Diseases (pp. 53–79). Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-319-59963-2_3

Coleman, L. A., & Roubenoff, R. (2012). Arthritis. In Encyclopedia of Human Nutrition (Vol. 1–4, pp. 116–121). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375083-9.00018-0

Arthritis Research, U. (2013). Osteoarthritis in general practice – Data and Perspectives – Arthritis Research UK. The Medical Press, 222, 253–258.