Псориазис: Какво е това заболяване и какви са различните видове?

· 17.12.2018
Въпреки, че псориазисът не е опасно състояние, то е наследствено заболяване, което може да повлияе на вашето самочувствие, ако се случва с много сериозни признаци.

Псориазисът е хронично кожно заболяване, причиняващо червени петна и силен сърбеж.

Тези петна имат определено скала и варират между бял и сребърен тон, в зависимост от тежестта на състоянието.

Какво заболяване е псориазисът?

Това автоимунно състояние засилва функционирането на белите кръвни клетки.

В резултат се получава по-бързо възстановяване слоевете на кожата в сравнение с нормалните цикли на регенерация на клетките, което създава увреждания на кожата. Това предизвиква сърбеж и дразнене.

Заболяването обикновено е наследствено. Ето защо, ако нямате история на тази болест във вашето семейство, тогава можете да се отпуснете, тъй като шансовете да се разболеете са минимални.
Псориазисът обикновено се причинява от физическо и психическо изтощение в резултат на много стрес, на който са били подложени ума и тялото.
Неспокойният начин на живот, казусите на работното място или личните проблеми могат да действат като ускорители на процеса, особено ако е трябвало да се справяте с тях за продължителен период от време.

Какви са видовете псориазис?

Има няколко вида болести. За да можете адекватно да се отнасяте към нея, важно е да знаете кой тип ви засяга.

Плакатен псориазис

Лакът

Това е най-често срещаната форма на псориазис, която е известна и характерна с това,че причинява прекомерна плака на кожата. Обикновено се появява на коленете, лактите, лицето, ушите и гърба.
Тя започва като обикновен обрив, но не изчезва, когато използвате кремове без рецепта. Цветът на обрива след това се превръща в червеникав, с люспеста текстура. Има и петна по кожата, които ясно са очертали краищата на обрива.
Плакатният псориазис предизвиква силен сърбеж и в някои случаи кървене поради сухота или прекомерно чесане.
В случай, че засяга скалпа ви ще се появят бели люспи, които изглеждат като пърхот.
Ако този вид заболяване засяга ноктите ви, те започват да се чупят и понякога нокътят напълно се отделя от нокътната плочка.

Глутатиран псориазис

Псориазис
Този вид псориазис обикновено предизвиква малки червени петна върху торса и крайниците, но те не покриват голяма площ.
Той може да засегне и ушите, лицето и скалпа. Той е по-често срещан при хора под 30-годишна възраст.
Освен това причинява лезии, които не са толкова дебели колкото онези, които се появяват при плакатен псориазис.
Хората, които са носители на заболяването или имат шанс да наследят това състояние, обикновено го развиват, когато са изложени на студен климат, който изсушава кожата им.

Пустулозен псориазис

Този тип псориазис засяга главно възрастни и се характеризира с образуване на мехури или бели пустули от неинфекциозен гной, придружено от зачервяване на заобикалящата ги кожа.

Кожата обикновено е червена, преди да започнат да се образуват мехурите и обикновено е сърбяща и болезнена в засегнатата област.

Еритродермален псориазис

Това се смята за една от най-опасните форми на това заболяване, защото обхваща големи участъци от кожата с червеникави петна и съществува съвместно с пустулозен псориазис.
Появява се по-често при хора, страдащи от нестабилен плакатен псориазис, където лезиите траят безкрайно.

Обърнат псориазис

Този тип заболяване е често срещано в гънките, както в подмишниците, слабините и под гърдите. Особено неприятно е, защото потенето поддържа кожата чувствителна.

Обикновено се появява на големи петна, но люспи не се появяват при този вид псориазис. Освен това е лесно да забележите и покривате големи участъци в гънките на кожата.

Псориазис на ноктите

Когато ноктите се сърбят, имат неравномерна повърхност или се разделят от корена, възниква този тип заболяване. Това обикновено е подобно на псориазисът на скалпа или плакатен псориазис.
Вашите симптоми може да бъдат неравномерност на повърхността на ноктите, счупване на ноктите или цялостно падане на нокътя.

Псориазис на скалпа

Този вид псориазис често се бърка със сериозни проблеми с пърхота. Хората, които имат други видове болест, обикновено развиват и този тип проблем.

Започва с фини люспи, а след това се образуват гъсти и дебели люспи, които могат да се разпространят по скалпа и в области близо до врата, ушите и челото.

Псориатичен артрит

Хората с такъв тип заболяване са на възраст между 30 и 50 години. Това обикновено причинява:

  • Възпаление
  • Болка в и около ставите
  • Схванати стави
  • Умора и ограничени движения
  • Червени очи
  • Скованост в сухожилията

Много е важно този вид псориазис да бъде диагностициран и лекуван на време така, че вашите стави да не бъдат трайно увредени.

Препоръчваме ви да прочетете: 12 храни, които се борят с артрита

Псориазис и депресия

Какво заболяване е псориазисът?

Често срещано е хората, страдащи от някакъв вид псориазис, да показват симптоми на депресия.

Това е така, защото непривлекателният вид на лезиите често привлича вниманието на другите по негативен начин и може да засегне самочувствието.

Поради тази причина, ако се борите с някакъв вид псориазис, важно е да потърсите подкрепата на вашето семейство и приятели, за да си осигурите разбиране и подкрепа.

Не забравяйте, че самолечението не е решение.

Вашата имунна система е много различна от тази на другите хора и да се справите с този проблем изисква различни лекарства за всеки пациент.

  • Chapman, A., & El Miedany, Y. (2017). Psoriasis. In Comorbidity in Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1007/978-3-319-59963-2_4
  • Lowes, M. A., Bowcock, A. M., & Krueger, J. G. (2007). Pathogenesis and therapy of psoriasis. Nature. https://doi.org/10.1038/nature05663
  • Menter, A., Gottlieb, A., Feldman, S. R., Van Voorhees, A. S., Leonardi, C. L., Gordon, K. B., … Bhushan, R. (2008). Guidelines of care for the management of psoriasis and psoriatic arthritis. Section 1. Overview of psoriasis and guidelines of care for the treatment of psoriasis with biologics. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2008.02.039
  • Raychaudhuri, S. K., Maverakis, E., & Raychaudhuri, S. P. (2014). Diagnosis and classification of psoriasis. Autoimmunity Reviews. https://doi.org/10.1016/j.autrev.2014.01.008