Оплакват се постоянно хората с хронична виктимизация

Всички жертви търсят виновника, върху когото да стоварят вината за своите проблеми, защото не искат да поемат каквато и да било отговорност.
Оплакват се постоянно хората с хронична виктимизация

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

В един или друг момент от живота всеки един човек влиза в ролята на жертвата. Какво се случва обаче, когато този начин на поведение се превърне в част от личността на хората? Оплакват се постоянно, проявяват пренебрежително отношение към останалите. Превръщат се в страдащи от хронична виктимизация.

Хронична виктимизация и песимизъм

Човекът, който винаги се вижда в ролята на жертва, ще бъде нещастен и песимистичен. В очите му всичко ще бъде мрачно, ще вярва, че само лоши неща му се случват и че лошият късмет го преследва, независимо къде отива.

Проблемът е, че тази представа не е реалистична: хроничната жертва страда от изкривена представа за реалността.

Оплакват се за всичко хората, които всъщност гледат на света по неправилен начин.

Оплакват се за всичко и от всеки редовно хората, които всъщност гледат на света по неправилен начин. Тяхното песимистично поведение и убеждения, че всичко лошо се случва именно на тях, се дължат на тази изкривена представа. Всеки един човек е преживявал трудни моменти в живота. Възможно е сега да се замисляте дали не сте жертва на хронична виктимизация. Хроничната виктимизация е нещо, което се заражда във времето. Това е поведение спрямо живота. Когато преживявате труден и изпълнен с негативни емоции етап от живота, това не ви превръща в хронична жертва.

Песимистичните хора и хроничните жертви се хранят с негативни чувства и емоции. И още по-лошо – те не просто обвиняват другите за своите нещастия, а често се характеризират с поведение, съчетаващо презрение, агресия, нетолерантност и дори насилие. Те постоянно се оплакват от отношението на другите към тях и изискват внимание.

Характеристиките на хроничната виктимизация

Може би все още не сте сигурни дали самите вие не сте хронична жертва, или пък някой ваш познат? Нека да разгледаме характеристиките, които описват най-точно този тип личност.

Изкривена представа за реалността

Хората, страдащи от хронична виктимизация, вярват, че всичко, което им се случва, се дължи на поведението на друг. Благодарение на това удобно за тях обяснение, те никога не поемат отговорност за своите действия и се залавят да обвиняват другите.

Проблемът е, че тази изкривена представа за реалността само ги прави още по-нещастни. Те вярват, че не разполагат със силата да променят ситуацията.

Оплакват се, че винаги ги предават

Те се хранят с оплаквания

Оплакванията и воплите са горивото за хроничната жертва. С всяко изречено оплакване те привличат съчувствието на другите и се превръщат в център на вниманието им. Така се чувстват важни.

Най-лошото е, че хората, страдащи от хронична виктимизация, никога не искат помощ или пък правят опит да излязат от ситуация, която не харесват. Техният стил на действие е просто да се оплакват.

Цел: открий вината

Всички жертви търсят виновника, върху когото да стоварят вината за своите проблеми, защото не искат да поемат каквато и да било отговорност. Те смятат, че другите хора са мотивирани от свой собствен интерес. Възприемат ги като използвачи. Оплакват се, че винаги ги предават и се възползват от благоразположението им.

Хроничната жертва не осъзнава, че измисля лъжи. Всъщност, тя дори им се наслаждава.

Липса на самокритичност

На този етап вече сте се сдобили с ясната представа, че хроничната виктимизация пречи на човека да разполага с ясна представа за себе си. Той не е способен да възприема адекватно, не разпознава укорителното си поведение и дори не вижда начин как да подобри ситуацията, в която се намира.

Лошите неща, негативната енергия – всички те са продукт на другите хора. Те са извън контрола на хроничната жертва. Тя не може да ги спре.

Оплакват се за да манипулилат другите

Обикновено хроничната жертва е експерт в справянето със ситуации и хора, когато се преследва определена цел. Тя знае, че играенето на ролята ще им послужи добре. Затова те започват да се оплакват, с което се стремят да събудят съжаление у другите. Поради това е важно да знаете, че един песимистичен човек ще използва емоционалното изнудване, за да направи така, че да изглежда като жертва във всяка ситуация. Той се наслаждава на своето лошо поведение, храни се със скръб и обвинява другите, за да се чувства важен.

Храни се със скръб и обвинява другите, за да се чувства важен.

Препоръчително е да се научите да се справяте с този тип хора и да неутрализирате въздействието ми, за да не ви вредят с негативните си емоции. Една хронична жертва представлява токсичен човек, който трови хората около себе си, независимо дали го вярвате, или не.  Ако ви се предостави възможност да отстраните хронична жертва от живота си, направете го! Не заслужавате някой да проваля щастието ви .

Оплакват се постоянно пред вас, отправят критики? Нямате нужда от хора с  изкривена представа за реалността.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.