Опитайте тези 8 идеални храни за намаляване на пикочната киселина
Пикочната киселина е химично вещество, което тялото създава автоматично чрез разлагането на вещества, наречени пурини.
Представяме ви храни, които съдържат пурини:
- Черен дроб
- Риба
- Морска храна
- Боб
- Грах
- Месо
- Газирани напитки
- Бира
Като цяло тялото е в състояние да разтваря пикочната киселина чрез кръвта. Тя след това преминава през бъбреците и се изхвърля изцяло през урината.
Въпреки това някои хора не са в състояние да премахнат достатъчни количества. Това се дължи на факта, че тялото генерира това химично вещество в по-големи количества, отколкото би трябвало.
В този случай това може да причини различни заболявания:
- Непрекъснато и прекомерно възпаление на пръстите на краката и ръцете, причиняващо много болка.
- Кристализация на пикочната киселина, която причинява камъни в бъбреците.
- Промяна на PH в урината, което също причинява много бъбречни камъни.
За щастие с полезна диета е възможно да регулирате нивата на пикочната киселина. В тази статия ще ви дадем ключовете за здравословна диета.
1. Артишок и пикочната киселина
Артишокът е най-добрият вариант за намаляване на нивата на пикочната киселина. Той съдържа много минерали, витамини и антиоксиданти. Той също е богат на фибри и протеини.
Благодарение на диуретичните си свойства, тази храна не само ще ви помогне да елиминирате пикочната киселина, но също така ще премахнете много от токсините чрез урината си.
Най-добрият начин да консумирате артишок е да се възползвате от всичките му свойства по следния начин:
Съставки и приготовление
- Използвайте малко повече от половин килограм артишок.
- Измийте артишока преди готвене.
- Поставете го в теждера с една четвърт вода.
- Сварете го за най-малко 40 минути.
- Сервирайте както желаете.
В допълнение към яденето му цял, можете също да консумирате бульона от готвенето.
Вижте още: Опознайте ползите от водата от артишок
2. Не забравяйте лука
Лукът има голямо приложение за много болести. Подобно на артишока, той е отличен за намаляване нивата на пикочната киселина, която е в кръвта.
Състав и приготовление
- Обелете два лука и ги нарежете наполовина.
- Поставете ги в тенджера с вода и оставете да ври, докато се сготвят добре и омекнат.
- Поставете водата в бутилка и добавете сока на един лимон и го оставете да кисне.
- Пийте тази смес през целия ден. Ако желаете, лукът може да се консумира и с други рецепти.
3. Жълта тиква
Жълтата тиква е диуретик, който естествено елиминира излишната пикочна киселина.
Можете да приготвите тази вкусна и питателна храна във фурната или да я сварите и тя винаги ще предлага всички свои свойства.
4. Ябълки и пикочната киселина
Този вкусен плод е отличен за вашето здраве, ако страдате от прекомерно натрупване на пикочна киселина.
Ябълките са в състояние да премахнат всички наши излишни токсини, по естествен и безобиден начин.
Подобно на жълтата тиква може да ги консумирате варени, печени или разбира се сурови.
5. Целина
Целината е известна с пречистващите си ефекти, които й позволяват да контролира и елиминира излишната пикочна киселина в кръвта ни. Може да я ядете сурова, варена или както искате.
Прочетете и това: Едномесечно пречистване на организма с лимон, целина и зелена ябълка
6. Пилешко
Както червеното месо повишава нивото на пикочната киселина в кръвта ви, така пилешкото намалява нивата много лесно.
Освен това, яйцата могат да правят същото нещо.
7. Моркови
Морковите не трябва да липсват от диетата на тези, които страдат от излишна пикочна киселина. Подобно на целината, морковите са способни да премахнат излишъците от това химично вещество.
Те могат да се консумират свежи, печени или в сокове и винаги ще ви осигурят това, от което се нуждаете.
8. Водата е абсолютно необходима
Водата трябва да бъде включена във всяка диета. Няма значение дали човек страда от прекалено много пикочна киселина или не.
Уверете се, че пиете най-малко 6-8 чаши вода на ден.
Пиенето на достатъчно количество вода ще позволи да отделяте повече урина. Това по-добре елиминира токсините, съдържащи се в тялото.
Някои допълнителни препоръки
Ако искате да намалите пикочната киселина трябва да следвате следните препоръки:
- Не консумирайте прекалено много плодове. Вярвате или не, плодът се превръща в пурини, които тялото ви не може да метаболизира.
- Гответе храната добре, за да можете да ядете най-малкото количество пурини.
- Избягвайте гладуването и яжте умерено през целия ден.
- Яжте водорасли и сушени плодове, което ще ви помогне да контролирате пикочната киселина.
- Уверете се, че консумирате най-малко 1 грам калций дневно, за да избегнете болка и артрит.
- Намалете или премахнете изцяло солта.
- Напълно изключете консумацията на алкохол.
Ако спазвате всички тези препоръки, ще можете да контролирате нивата на пикочната киселина. Също така ще можете да живеете нормално и здравословно.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Panahi Y, Kianpour P, Mohtashami R, Atkin SL, Butler AE, Jafari R, Badeli R, Sahebkar A. Efficacy of artichoke leaf extract in non-alcoholic fatty liver disease: A pilot double-blind randomized controlled trial. Phytother Res. 2018 Jul;32(7):1382-1387. doi: 10.1002/ptr.6073. Epub 2018 Mar 9. PMID: 29520889.
- Aune D. Plant Foods, Antioxidant Biomarkers, and the Risk of Cardiovascular Disease, Cancer, and Mortality: A Review of the Evidence. Adv Nutr. 2019 Nov 1;10(Suppl_4):S404-S421. doi: 10.1093/advances/nmz042. PMID: 31728499; PMCID: PMC6855972.
- Dowling JE. Vitamin A: its many roles-from vision and synaptic plasticity to infant mortality. J Comp Physiol A Neuroethol Sens Neural Behav Physiol. 2020 May;206(3):389-399. doi: 10.1007/s00359-020-01403-z. Epub 2020 Feb 7. PMID: 32034476.