Опознайте ползите от водата от артишок

Зеленчукът действа като мощен диуретик, извеждайки от организма задържаните течности, като по този начин се справя със симптомите на възпалителните заболявания като подагра и артрит
Опознайте ползите от водата от артишок

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Артишокът е зеленчук, богат на витамини, минерали и антиоксиданти, които са важни за здравето. Той винаги е бил смятан за лечебно растение и представлява една от най-комплексните храни от гледна точка на хранителна стойност. Днес ще поговорим за полезните свойства на водата от артишок.

Доказано е, че зеленчуците с необичаен външен вид съдържат значително количество фибри, въглехидрати, протеини и малки количества есенциални мастни киселини. Благодарение на това през последните години все повече и повече хора в цял свят избират да консумират артишок, в частност – като допълнение към диетичен план, целящ отслабване.

Друга полза от артишока се изразява в действието му като детоксикираща храна. Когато го консумирате, се ускорява процесът на извеждане на вредните токсини от организма. Така се стимулира работата на органите в човешкото тяло.

В днешната статия ще споделим няколко от основните здравословни ползи от консумацията на водата от артишок, както и на самия зеленчук. Ще ви научим как да я приготвяте и как да извличате максимална полза от нея.

Понижава нивото на кръвната захар

Водата от артишок понижава кръвната захар.

Една от основните съставки в артишока е инулинът – въглехидрат, който се преработва бавно от тялото, подпомагайки трансформацията на захарите в енергия.

Инулинът регулира нивото на инсулина и подобрява здравето на пациентите, страдащи от диабет тип 2.

Контролира нивото на холестерола

Високото съдържание на фибри, витамин С и фитостероли в артишока може да редуцира нивото на лошия холестерол в кръвта, подпомагайки образуването на добър холестерол.

В допълнение към това, зеленчукът съдържа субстанция, която стимулира секрецията на жлъчка. Така се подпомага обработването на мазнините и се предотвратява натрупването им в тялото.

Артишокът съдържа флавоноиди, които се борят със възпалението и редуцират риска от сърдечно-съдови заболявания.

Подпомага елиминирането на пикочната киселина

Водата от артишок подпомага елиминирането на пикочната киселина.

Кафеената и линоловата киселини редуцират нивото на пурини в кръвообращението. Това води до подобряване на циркулацията на кръвта и стимулиране на елиминирането на пикочната киселина.

Артишокът действа като мощен диуретик, извеждайки от организма задържаните течности. По този начин се справя със симптомите на възпалителните заболявания, сред които са подаграта и артритът.

Подобрява здравето на черния дроб

Тъй като артишокът стимулира преработването на мазнините, той защитава черния дроб и подобрява неговите функции. Всъщност консумацията на артишок се препоръчва на онези хора, които страдат от цироза и други заболявания на черния дроб.

Когато консумирате вода от артишок, стимулирате възстановяването на този важен орган и го подхранвате с ценни вещества, от които той има нужда, за да се самовъзстановява.

Подпомага храносмилането

Водата от артишок подпомага храносмилането.

Благодарение на високото съдържание на фибри и вода артишокът подобрява храносмилателните процеси в човешкото тяло. Консумацията му е свързана с оптималното абсорбиране на нутриентите и облекчава проблеми като навяхвания и дисбаланс на pH.

Артишокът е храна, която се бори със запека и подобрява работата на червата. Той е отлично натурално средство за справяне с диарията.

Как да приготвите водата от артишок?

Как да приготвите водата от артишок?

Можете да откриете безброй рецепти за приготвяне и консумиране на артишок. Един от най-добрите начини да извлечете максимална полза от този зеленчук е като приготвите от него чай. По този начин запазвате голяма част от ценните му свойства. Най-хубавото е, че артишокът съдържа малко калории.

Когато купувате зеленчука, уверете се, че е здрав и свеж. Обърнете внимание на размера му, листата, пъпките. Те трябва да бъдат свежи и зелени.

Съставки:

 • 3 средни по размер артишока
 • 1 л. вода

Начин на приготовление:

 • Измийте добре артишока. Отстранете стъблата и изрежете краищата.
 • Добавете ги към водата. Гответе ги 15 минути.
 • Отстранете съда от котлона и оставете напитката да престои под капак.

Как да я консумирате?

 • Консумирайте по 1 чаша вода от артишок преди закуска и обяд.
 • Правете това 3 седмици подред, по желание – и повече.
 • Можете да консумирате водата от артишок топла или охладена.
 • Ако искате да приготвите наведнъж по-голямо количество, съветваме да го съхранявате в хладилник най-много за 1 седмица.

Не забравяйте!

 • Хората, които са суперчувствителни към артишока, трябва да бъдат внимателни, когато консумират тази напитка.
 • Консумацията на вода от артишок не се препоръчва на хора, които страдат от проблеми с жлъчния мехур.
 • Консумирайте водата умерено. Тя може да доведе до метеоризъм или газове.
 • Ако в момента приемате лекарства, добра идея е да се консултирате с лекар, преди да започнете да консумирате водата от артишок. Възможни са странични ефекти.

Когато включите водата от артишок към диетата си и следвате препоръките, които посочихме по-горе, можете значително да подобрите здравословното си състояние и да отслабнете.

Разбира се, имайте предвид, че резултатите не идват мигновено. Необходимо е постоянство и търпение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Lattanzio, V., Kroon, P. A., Linsalata, V., & Cardinali, A. (2009). Globe artichoke: A functional food and source of nutraceutical ingredients. Journal of Functional Foods. https://doi.org/10.1016/j.jff.2009.01.002
  • Llorach, R., Espín, J. C., Tomás-Barberán, F. A., & Ferreres, F. (2002). Artichoke (Cynara scolymus L.) Byproducts as a potential source of health-promoting antioxidant phenolics. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf0200570
  • Ceccarelli, N., Curadi, M., Picciarelli, P., Martelloni, L., Sbrana, C., & Giovannetti, M. (2010). Globe artichoke as a functional food. Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1007/s12349-010-0021-z

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.