Язвен колит: Едно все още непознато заболяване

Консумирайте чай от магданоз всеки ден. Той елиминира токсините и вредните химикали в тялото.
Язвен колит: Едно все още непознато заболяване

Последна актуализация: 02 февруари, 2019

Ако вие или някой ваш познат е диагностициран с язвен колит, първото нещо, което трябва да направите, е да проучите заболяването.

Когато знаете какви симптоми ще изпитате, това ще ви направи подготвени и в замяна  ще можете да идентифицирате най-добрите стратегии за справяне с тях в ежедневния живот. Като резултат ще се радвате на пълноценен начин на живот.

Важно е да отбележим още сега, че в наши дни това заболяване остава недостатъчно проучено. То подлежи все още на активно изучаване.

Именно поради това е добра идея да бъдете информирани за всичко ново, свързано с язвения колит, в случай че заболеете от него.

В днешната статия искаме да помогнем, като споделим основна информация за основните аспекти на болестта. Тя ще бъде от полза.

Какво представлява язвеният колит?

Язвеният колит представлява хронично заболяване, което засяга дебелото черво. Лигавицата в тази част на тялото се възпалява и се образуват рани, които провокират секрецията на гной и слуз.

 • Комбинацията от възпаление и поява на рани се съпровожда от значителен коремен дискомфорт, който е концентриран най-вече в областта на дебелото черво.
 • Трябва да знаете, че болката може да бъде на няколко места, непосредствено под пъпа или от лявата или дясната страна. Има един симптом, който никога не лъжи: когато легнете, болката утихва.
 • Важно е да разберете, че има ясна разлика между язвения колит и Болестта на Крон. Става дума за две напълно различни заболявания.
 • Болестта на Крон засяга всяка част от стомашно-чревния тракт, докато язвеният колит се развива изключително само в дебелото черво и лигавицата му.
 • И при двете състояния е налице възпаление на червата. Те обаче отново не бива да бъдат бъркани със синдрома на раздразнените черва, който най-често засяга жените.

Това заболяване е здравословен проблем, който засяга мускулните контракции на дебелото черво.

Изменения в дебелото черво при язвен колит

Симптоми на язвен колит

Повечето хора, които страдат от язвен колит, най-често се оплакват от повтарящата се и интензивна болка в корема.

Важно е да сте запознати с тези основни симптоми:

 • Изпражненията стават по-меки и дори може от време на време да страдате от диария. Един от сигурните признаци е възможната поява на кръв в изпражненията.
 • Възможно е да отслабнете.
 • Нормално е да усещате значителна умора и загуба на енергия.
 • Децата, които страдат от язвен колит, често се развиват и растат по-бавно. Именно поради това никога не бива да подценявате и неглижирате симптоми като диарията при децата.

Симптомите на язвен колит се появяват и изчезват. Някои хора може да страдат от тях 2 пъти месечно в продължение на 2-3 години, преди да утихне.

Желателно е да потърсите консултация с лекар, който може да предложи точна диагноза и лечение.

Вероятни причини за язвен колит

Различни фактори може да причинят язвен колит

Изследвания на язвения колит сочат, че възпалението може да се дължи на сложно съчетаване на различни фактори – сред тях са гени, имунна система и околна среда.

 • Ако и двамата ви родители страдат от язвен колит, висок е рискът и вие да заболеете от него.
 • Съществуват определени активни субстанции в околната среда (антигени), които могат да провокират заболяването.

Вашата имунна система не знае как да се защитава срещу външните врагове, а това води до възпаление на дебелото черво.

 • Поради това язвеният колит може да се дължи на въздействието на вирусна или бактериална инфекция върху дебелото черво – именно то провокира отговор от имунна система.

Това заболяване засяга наравно мъжете и жените. Обикновено се развива около 30-ата година.

Натурални средства за лечение на язвен колит

Натурални средства за лечение на язвен колит

Както вече споменахме по-рано, жизненоважно е всеки пациент да получи точна диагноза и състоянието му да бъде проследено от професионалист, ако страда от язвен колит.

От своя страна ние можем да предложим няколко основополагащи съвета и прости домашни средства, които да имате предвид, ако ви застигне това заболяване. Просто опитате да разберете кое от тях действа най-ефикасно при вас.

 • Опитайте се да спазвате диета, която е възможно най-натурална. Избягвайте храни, съдържащи глутен и млечни продукти. Също така е препоръчително да елиминирате консервантите и преработените меса от менюто.
 • Повишете консумацията на храни, които са богати на фибри и омега-3 мастни киселини (орехи, сьомга, зехтин, авокадо…).
 • Въвеждането на полезни промени в начина на живот е ключово: стремете се да се борите със стреса и негативните емоции, спрете да пушите цигари и започнете да тренирате редовно.
 • Повишете приема на витамин С.
 • Консумирайте чай от магданоз всеки ден. Той елиминира токсините и вредните химикали в тялото.
 • Консумирайте натурални напитки, които се приготвят от смес от минерална вода и ябълка, морков и сок от краставица.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.