Опитайте тези 5 здравословни напитки за лечение на анемията
Анемията е състояние, което се получава, когато нивата на хемоглобина в кръвта са ниски. Почти винаги причината за това състояние е липсата на желязо. Това означава, че по-малко количество кислород се пренася в клетките и тъканите на тялото. В резултат на това мускулите са слаби, по-трудно е да се концентрирате и много хора изпитват проблеми с кожата и косата.
Това състояние може да се дължи на ниска консумация на желязо или слаба абсорбция на желязо. Някои случаи обаче са причинени от кръвоизливи, бъбречна недостатъчност и усложнения от операция.
Във всеки случай е от съществено значение да се потърси лечение. Ако анемията напредне това може да доведе до големи проблеми като тахикардия, хипертония и влошаване на паметта.
За щастие освен медицинското лечение, има натурални средства, които могат да направят симптомите лесни за управление, докато човек се възстановява.
Не забравяйте да опитате тези!
1. Сок от морков, ряпа и кресон
Поради съдържанието на желязо, калий и цинк този натурален сок спомага за възстановяването от анемията.
Пиенето му стимулира производството на червени кръвни клетки. Наред с други неща, подобрява кръвообращението, за да увеличи окислението на клетките.
Съставки
- 1 морков
- 1 репичка
- 3 листа от кресон
- 1 чаша вода
Приготовление
- Обелете моркова и го нарежете на няколко парчета, след това го поставете в блендера.
- Нарежете репичката, измийте кресона и ги сложене върху морковите.
- Добавете чаша вода и смесете всички съставки, докато получите хомогенна напитка.
Как да използвам
- Пийте на празен стомах всеки ден, докато анемията се подобри.
2. Напитка от люцерна, хвощ и коприва
Комбинацията от съставки в тази натурална напитка предлага на тялотLambrecht, F. Y. (2010). Biological Activities of Stinging Nettle. Drug Plants I.о витамини, минерали и мощни антиоксиданти. Заедно те подпомагат лечението на анемия.
Те подобряват качеството на кръвта и помагат да се спре загубата на хранителни вещества. Това създава слабост и умора.
Съставки
- 1 чаена лъжичка люцерна
- 1 чаена лъжичка хвощ
- 1/2 супена лъжица зелена коприва
- 1 чаша вода
Приготовление
- Добавете растенията към чаша вода в тенджера
- Оставете напитката да ври в продължение на 3 до 5 минути, след което я отстранете от котлона.
- Оставете да престои до достигане на стайна температура и след това да го прецедете.
Как да използвам
- Пийте по една чаша от отварата всеки ден в средата на сутринта.
3. Бяло вино и семена от резене
Благодарение на своето съдържание на антиоксиданти, основни минерали и мастни киселини, бялото вино и резене действат като добавка за увеличаване на производството на червени кръвни клетки. Поради това намалява тежестта на анемията.
Съставки
- 2 чаши бяло вино
- 3 супени лъжици ленени семена
Приготовление
- Добавете семената в съд с бяло вино.
- Покрийте напитката и я оставете да престои за 5 или 6 дни.
Как да използвам
- Прецедете напитката и пийте една чаша дневно.
Забележка: Това лечебно средство не е подходящо за деца.
4. Мляко и целина
Ако имате непоносимост към лактоза, това лечебно средство може да бъде добро допълнение към борбата със симптомите на анемия.
То съдържа желязо, фолиева киселина и антиоксидантни компоненти, които помагат да се подобри качеството на кръвта, за да се оптимизира клетъчното окисление.
Съставки
- 3 стъбла от целина
- 1 чаша мляко
Приготовление
- Сложете чаша мляко да ври и когато започне да кипи, добавете целината.
- Оставете напитката да стои, докато стигане стайна температура, за около 10 до 15 минути.
Как да използвам
- Пийте напитката веднъж дневно, докато анемията се подобри.
5. Сок от грозде и магданоз срещу анемията
Гроздето съдържа антиоксидант, известен като ресвератрол. Това помага да се прочистят токсините от кръвта, за да се избегне разрушаването на клетките.
Свойствата на магданоза укрепват ефектите от това лечение. Това е ефикасно лечение на анемията.
Съставки
- 1/2 чаша тъмно грозде
- 2 стръка пресен магданоз
- 1 чаша вода
Приготовление
- Измийте гроздето и го смесете в блендера с магданоза и водата.
- Уверете се, че напитката е добре разбъркана и я прецедете.
Как да използвам
- Пийте сока след закуска в продължение на 2 или 3 последователни седмици.
Диагностицирани сте с анемия? Чувствате се слаби и уморени? Ако е така, пробвайте да опитате някоя от споменатите напитки и да се насладите на натуралните им предимства.
Ако провеждате медицинско лечение, консултирайте се с вашия специалист, преди да опитате тези домашни лечебни средства.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Ems, T., St. Lucia, K., Huecker, M. R. (17 de abril de 2023). Biochemistry, iron absorption. StatePearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448204/
- Fundación Española de la Nutrición (FEN). (s. f.). Alimentos y bebidas. Consultado el 8 de marzo de 2024. https://www.fen.org.es/vida-saludable
- American Academy of Pediatrics. (24 de enero de 2019). Anemia in children and teens: parent FAQ’s. Healthy Children. https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/chronic/Pages/Anemia-and-Your-Child.aspx
- Johns Hopkins Medicine. (s. f.). Folate-deficiency anemia. Consultado el 7 de marzo de 2024. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/folate-deficiency-anemia
- Mayo Clinic. (2 de agosto de 2023). Anemia. https://www.mayoclinic.org/es/diseases-conditions/anemia/symptoms-causes/syc-20351360
- National Heart, Lung and Blood Institute. (s. f.). Anemia. Consultado el 10 de marzo de 2024. https://www.nhlbi.nih.gov/es/salud/anemia
- National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. (15 de junio de 2023). Iron. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-HealthProfessional/
- Piskin E., Cianciosi, D., Gulec, S., Tomas, M., & Capanoglu, E. (2022). Iron absorption: factors, limitations and improvement methods. ACS Omega, 7(24), 20441-20456. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9219084/
- Skolmowska, D., Glabska, D., Kolota, A., & Guzek, D. (2022). Effectiveness of dietary interventions to treat iron-deficiency anemia in women: a systematic review of randomized controlled-trials. Nutrients, 14(13), 2724. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9268692/
- U. S. Food and Drug Administration. (27 de septiembre de 2018). Fruits, veggies and juices. Food safety for mums to be. https://www.fda.gov/food/people-risk-foodborne-illness/fruits-veggies-and-juices-food-safety-moms-be