Опитайте тази рецепта за вкусни смокини в сироп

Обичате ли пресни смокини? Разберете как да им се наслаждавате през цялата година с тази рецепта за сироп от смокини. Това е истински деликатес, който всеки може да направи!
Опитайте тази рецепта за вкусни смокини в сироп
Anna Vilarrasa

Написано и проверено от диетолог Anna Vilarrasa.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Лятото носи със себе си един от любимите плодове в цял свят: смокините имат мека кожа, месеста вътрешност и деликатен аромат. Освен това едни смокини в сироп представляват вкусно лакомство!

В тази статия ще анализираме хранителните свойства на този плод и ще намерим начин да ги запазим за дълго време. По този начин ще можете да се наслаждавате на смокини дори когато не е сезонът им.

Смокините в сироп издържат дълго време

Смокинята е плод на смокинята (Ficus carica) и всъщност представлява съвкупност от различни плодове. Има около 750 различни вида (зелени, лилави, черни и много други), въпреки че не всички от тях са годни за консумация. Те узряват между края на юли и ноември, така че е най-добре да се ядат в края на лятото.

Когато плодовете или зеленчуците имат кратък сезон или са много нетрайни, има различни начини за тяхното запазване. Един от най-разпространените и традиционни методи е в сироп, приготвен с вода и захар. Това гарантира, че запазват вкуса и цвета си, както и натуралната си форма.

Този вид подготовка не е сложен и не изисква специални инструменти. Трябват ви само подходящи съдове и около два часа време за приготвяне.

Резултатът е невероятен, създавайки мек и сладък плод. Опитайте и няма да съжалявате; можете да ги използвате за приготвяне или добавяне към безкраен брой ястия.

Смокините в сироп се съчетават идеално както със сладки, така и със солени ястия. Те са чудесно допълнение към салати, като гарнитура към месни яхнии или за комбиниране с хубаво твърдо сирене. Могат да се използват и за украса на сладоледени десерти, чийзкейкове и кисело мляко.

Необходими съставки за приготвяне на рецептата

Можете да променяте количествата според това колко от рецептата искате да приготвите. Важно е да запазите същите пропорции на плодове, захар и вода:

 • 2 литра вода
 • 1 кг захар
 • 1 кг пресни смокини
 • малко лимонова кора
Пресни смокини на маса.
Сиропът е чудесен начин да запазите и удължите живота на този плод. Рецептата не е трудна.

Стъпка по стъпка инструкции за приготвяне на смокини в сироп

 1. Първо измийте добре смокините под струя студена вода, като внимавате да не повредите кората.
 2. Поставете ги в голям съд, напълнете с вода, докато се покрият, и варете няколко минути, докато пуснат част от лепкавия сок, който съдържат. На повърхността на водата ще се появи малко пяна.
 3. Извадете смокините с решетеста лъжица и ги оставете настрана. Когато изстинат малко ги набодете с игла, за да може сиропът да проникне добре.
 4. След това изсипете 2 литра вода заедно със захарта и лимоновата кора в голяма тенджера с дебело дъно. Внимателно добавете смокините.
 5. Варете 2 часа на слаб огън, докато смокините станат прозрачни и сиропът стане гъст. Времето е приблизително; не забравяйте да ги проверявате от време на време.
 6. Поставете смокините в стерилизирани буркани, като ги напълнете до около сантиметър и половина под горната част. Затворете и оставете да изстине, преди да приберете на хладно и тъмно място. Те ще издържат няколко месеца, ако се съхраняват при правилните условия. Не забравяйте да напишете датата, на която сте ги направили върху бурканите.

Лимоновата кора придава лек вкус на консервата. Ако предпочитате, можете да добавите други съставки и подправки, като карамфил, канела, кардамон или портокалова кора.

Свойствата на смокините

Хората са се наслаждавали на този плод от древни времена. Първо са били опитани в Близкия изток, оттам са пропътували до Европа, а днес са познати и консумирани по целия свят.

Консумирани пресни, смокините са леки и в същото време много питателни. Поради тази причина те се препоръчват като част от здравословното хранене.

Първо, те са чудесен източник на фибри : около 3 грама на 100 грама плод. През последните няколко години има все повече научни изследвания за положителните ефекти на диетичните фибри в организма.

В допълнение, има доказателства, че смокините осигуряват защита срещу някои чревни проблеми (синдром на раздразнените черва и дивертикули) и могат да облекчат и запека. Те помагат за контролиране на телесното тегло и намаляват риска от сърдечни заболявания и диабет тип 2 в дългосрочен план.

Освен това този плод съдържа здравословни количества калций и магнезий. Тези два минерала са сред най-препоръчваните в детството за оптимално развитие на костите.

Магнезият също играе специална роля за нервната система и за регулирането на нивата на кръвната захар, кръвното налягане и мускулите. Може да има положителен ефект при високо кръвно налягане, остеопороза и мигрена.

Въпреки това, въпреки че здравословните свойства на смокините са многобройни, важно е да запомните, че сиропът добавя много голямо количество захар. Това означава, че консервата трябва да се консумира умерено, като гарнитура към някои десерти или при специални поводи.

Захарница и захарни кубчета.
Не забравяйте, че сиропът съдържа много захар; не яжте твърде много, така че захарта да не надвишава ползите за здравето на плода.

Няколко полезни съвета за безопасни и вкусни смокини в сироп

Няма тайна за приготвянето на полезни смокини в сироп; всеки може да го направи. Следвайте всички стъпки, обърнете внимание на тези няколко допълнителни съвета и успехът ви е гарантиран.

Като начало можете да използвате всякакви видове смокини – изберете любимите си – стига да са узрели и твърди. Това е важно, за да се запази вкусът и сладостта на узрелите плодове и да се гарантира, че няма да се накъсат по време на готвене.

Важно е да се спазват основните хигиенни мерки, както по време на приготвяне, така и при съхранение. Бурканите трябва да бъдат стерилизирани и трябва да се придържате към посочените срокове за готвене и максимално съхранение.

Националният център за домашно консервиране на храни ви информира за стъпките, необходими за правилна стерилизация. Трябва да поставите чистите и сухи буркани в тенджера с достатъчно вода, за да ги покрие напълно. След това изчакайте водата да заври и оставете да къкри за 10 минути.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Dhingra D, et al. Dietary fiber in foods: a reviwe. Journal of Food Science and Technology. Junio 2021. 49(3): 255-266.
 • Dreher M.L. Whole fruits and fruit fiber emerging health effects. Nutrients. Noviembre 2018. 10(12): 1833.
 • Ellis E. Now it’s time to build your child’s bone “bank account”. EatRight. Academy of Nutrition and Dietetics. Diciembre 2020.
 • National Center for Home Food Preservation. Storing home-canned jams and jellies. Octubre 2005.
 • National Center for Home Food Preservation. General canning information. How canning preserve foods. Febrero 2017.
 • National Institute of Food and Agriculture. Complete guide to home canning. Guide 1: Principle of home canning. United States Department of Agriculture.
 • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Magnesio. US Department of Health and Human Services. Marzo 2020.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.