Опасностите на ноктопластиката с акрил

Маникюрът направен с помощта на ноктопластиката с акрил може да изглежда страхотно, но излага здравето ви на някои рискове. Води до възпаления, зачервяване на кожата, болка и алергични реакции.
Опасностите на ноктопластиката с акрил

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Вярно е, че маникюра, направен с помощта на ноктопластиката с акрил изглежда страхотно, перфектен е за специални поводи и напълно променя ръцете ви. Но освен това може да ви създаде много проблеми, които е най-добре да избегнете.

Може би сте любители на маникюра направен с акрилна ноктопластика, но той може да се отрази сериозно на здравето ви.

В тази статия ще ви разкажем какво трябва да знаете за опасностите, които крие този вид ноктопластика.

Прочетете следващите редове преди да решите дали искате точно такъв вид маникюр.

Защо ноктопластиката с акрил е толкова популярна?

маникюр, направен с ноктопластиката с акрил
Все повече жени на различна възраст използват изкуствени нокти или си изграждат ноктите.

Маникюрът изграден с ноктопластика с акрил ви дава усещането за “съвършенство”, тъй като тези нокти са направени от синтетичен материал. Можете да ги откриете в модните салони. Освен това са любими на редица знаменитости.

Лесно е да разберете защо жените предпочитат да носят изкуствени нокти: те прикриват несъвършенствата на естествените и изглеждат перфектно.

Този вид изкуствени нокти се изработват в цвят и често са в красиви дизайни, които е трудно да бъдат нарисувани върху по-късите и неравномерни естествени нокти.

Ако имате лошия навик да си гризете ноктите или просто искате перфектен маникюр за работа, ноктопластиката с акрил е правилният избор за вас.

Същото важи и ако се приготвяте за сватба, парти или друго специално събитие.

Внимавайте с ноктопластиката с акрил

Защо да внимавате с ноктопластиката с акрил
Въпреки че изглеждат любопитни, изработването и носенето на маникюра направен с ноктопластика с акрил може да ви създаде проблеми. Нека да видим какво се случва в козметичния салон, когато ви правят тази процедура:
 • Използваните химични вещества, смоли или формалдехид, могат да причинят възпаления, отделяне на естествения ви нокът от кожата, парене, болка и алергични реакции.
 • Дори има случаи, в които жени са загубили изцяло естествените си нокти и са увредили леглото на ноктите си. Ако това се случи ноктите никога няма да пораснат отново.
 • По време на процедурата е много вероятно да вдишате токсичните изпарения и други дразнещи вещества, ако салонът, в който си правите маникюра не е добре вентилиран.
 • В някои салони се използва веществото метилметакрилат за залепването на ноктите. Това химическо вещество води до сериозни увреждания на дихателната система, а при директен контакт с пръстите на ръцете – уврежда и тях.
 • Използването на сешоар за по-бързото сушене на ноктите е често допускана грешка. Проблемът е следният – част от веществата използвани в ноктопластиката с акрил са лесно запалими при висока температура.
  Внимавайте с ноктопластиката с акрил
 • Често салоните за красота не почистват и стерилизират използваните инструменти и материали както трябва след като ги използват за даден клиент. А това означава, че следващите клиенти могат да се заразят с някакво заболяване, като гъбички например, от предходния клиент.
 • Освен това е добре да се уверите, че козметичката, която прави маникюра ви, носи латексови или гумени ръкавици. Дори едно малко порязване или раничка по ръцете й са достатъчни за разпространението на различни видове болести.
 • Не режете и не обръщайте кожичките на ноктите си. Не забравяйте, че кожичките на ноктите действат като естествена бариера срещу инфекциите и вредните микроорганизми.
 • Измийте и подсушете ръцете си преди да започнете оформянето на маникюра. Уверете се, че добре сте подсушили ноктите си. Така ще се предпазите от появата на гъбички по ноктите.

Още проблеми на ноктопластиката с акрил

Когато излезете от козметичния салон, дори да е с добра репутация и обучен персонал, продължавате да сте изложени на последиците от ноктопластиката с акрил.

Най-често срещаните странични ефекти са:

 • Този вид изкуствени нокти са много твърди и могат да доведат до нараняване при най-лекия удар. Това означава, че изкуствените нокти могат да се отлепят заедно с естествените ви такива. Това е изключително болезнено, на новите нокти им трябва много време, за да израснат отново.
 • Изкуствените нокти ви излагат на много по-голям риск от инфекцииБактериите и микроорганизмите причинители на болестите могат да се скрият между естествения ви нокът и изкуствения.
  Опасности от ноктопластиката с акрил
 • Алергичните реакции са често срещани при този вид маникюр. Те се дължат на изкуствения материал и токсините в състава на тези нокти. А резултатът е: зачервени, оттекли пръсти, които ви сърбят.
 • Ако изкуственият нокът се повреди, много по-лесно ще допуска натрупването на замърсяване, бактерии и вируси. Ако това ви се случи трябва да махнете повредения нокът и да го замените с нов възможно най-бързо.

Не трябва лесно и бързо да вземате решение да си направите ноктопластика с акрил.

Ако след като прочетете тази статия и въпреки всички рискове, все още искате да си направите такъв маникюр посетете професионален салон с квалифициран персонал. Уверете се, че салонът е добре вентилиран, носете си собствена пила и следете за евентуални промени или поява на болка в пръстите и ноктите ви.

При необходимост отстранете изкуствените нокти, които ви създават проблеми, докато болката утихне. И накрая – давайте си почивка от ноктопластиката с акрил.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.