9 причини за чупенето на ноктите

Ако ноктите ви често се чупят, трябва добре да ги пазите, докато използвате почистващи препарати, да не ги гризете и да ги овлажнявате с хидратиращ лосион.
9 причини за чупенето на ноктите

Последна актуализация: 09 януари, 2019

Има много продукти, предназначени да поддържат ноктите в перфектно състояние. Но въпреки всичко, има ситуации, когато ноктите ви се чупят, дори без да го подозирате. Проблемът е, че много хора не са информирани и несъзнателно, в крайна сметка ги изтощават, вместо да се грижат за тях. Ето защо искаме да посветим тази статия на тези 9 причини, водещи до чупенето на ноктите. 

В съвременния живот важно място в света на женската красота е отредено именно на ноктите. Те са визитката, с която една жена се представя пред останалите хора.

Стилът и модните тенденции също оказват изключително силно влияние върху ноктите – те  са белег за елегантност или носители на новия тренд.

Голям процент от структурата на ноктите е съставена от протеин, наречен кератин. Заедно с витамините и минералите, той е този, който поддържа ноктите силни и здрави.

 

1.Гризането и чупенето на ноктите

Гризането води до чупене на ноктите

Навикът за гризане на ноктите, наричан в медицината онихофагия, се наблюдава както при децата, така и при възрастните и е една от причините ноктите да станат чупливи и меки.

Това е начин за освобождаване на напрежението и стреса, но с времето  може да деформира ноктите и да доведе до сериозни инфекции .

Хората постоянно неглижират грижата за ноктите си. И поради това, структурата им се влошава и стават податливи на счупване.

2.Беленето на лака за нокти

Лакът за нокти ни позволява да подчертаем ноктите с различни стилове, модели и цветове.  Въпреки това, има жени, които притежават вредния навик да белят лака си за нокти след като се лакират.

Този навик, въпреки, че изглежда безобиден, уврежда ноктите, тъй като засяга външния им слой, който ги защитава.

Най-добре използвайте подходящи продукти за почистване на лака и се уверете, че съдържат химически вещества, подходящи за употреба върху ноктите.

3.Пренебрегване на кожичките

Кожичките са най-често пренебрегваната част в грижата за ноктите.

Кожичките са най-често пренебрегваната част в грижата за ноктите.

Някои хора ги режат с нокторезачка, други ги късат със зъби по същия начин, по който гризат и ноктите си.

Това, което много хора не осъзнават е, че кожичките са основна част от здравето на ноктите. Пренебрегването им причинява прогресивно влошаване на състоянието и може да бъде дори причина за чупенето на ноктите.

За да избегнете всичко това, трябва да използвате избутвачка за кожички при отстраняване на мъртвата кожа, събрана около ноктите ви.

4.Пилене на повърхността на ноктите

Пиленето на повърхността на ноктите не се препоръчва. Освен, че предразполага ноктите към чупене, може да стане причина и за проникване на бактерии или гъбички.

5.Пилене отстрани

С пиленето на ноктите премахвате важна част от тях.

Някои жени, в желанието си да придадат на ноктите си квадратна форма, прекаляват с пиленето и премахват важна част от тях.

Въпреки че първоначално това не се забелязва, премахването на тази част води до бързо влошаване на състоянието и сцепване на ноктите.

6.Увреждане на ноктите с гел

Жените, които имат проблем с контролирането на тревожността си и гризат ноктите си по тази причина, могат да използват гел за покриване на ноктите, за да запазят маникюра си в перфектно състояние.

Проблемът е, че въпреки че изглеждат красиво, по време на почистването на гела ноктите губят важни хранителни вещества.  Така структурата е сериозно увредена.  

Важно е да посещавате професионалист при отстраняване на гела, за да не увредите естествените си нокти.

7.Не предпазвате ноктите

Почистващити препарати са сновните причини за цепенето и чупенето на ноктите

Знаехте ли, че химическите вещества в домакинските почистващи продукти са изключително вредни?  Дълго време този факт се игнорираше.  Тези вещества са една от основните причини за цепенето и чупенето на ноктите.

Неизползването на ръкавици по време на домакинска работа и попадането на тези видове продукти директно върху ноктите сериозно влошава здравето им.

8.Използването на ноктите вместо инструменти

Внимавайте! Ноктите не са инструменти, въпреки че са изключително полезни в някои ситуации.

Изполването на ноктите при отстраняване на стикери, белене на нещо или отваряне на кутии може да ги увреди, дори да доведе до внезапното им счупване.

Използвайте подходящите инструменти за тези дейности вместо ноктите си, които се нуждаят от грижи и защита.

9.Забравяте да ги хидратирате

За да избегнете чупенето на ноктите поддържайте редовно своя маникюр

Както и другите части на тялото ви, ноктите на ръцете се нуждаят от постоянно овлажняване, за да силни, здрави и дълги.

За да предотвратите чупенето на ноктите увеличете приема на течности и си купете хидратиращ крем, предназначен специално за ръце.

Допускате ли някои от тези грешки?  Ако отговорът е положителен, то със сигурност е е дошло времето да вземете мерки и да се грижите по-добре за ноктите си.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.