Обсебване от перфектни интимни части

Желанието за перфектни интимни части е все по-разпространено и манията съвпада с увеличаването на голите образи в медиите.
Обсебване от перфектни интимни части

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 25 август, 2022

Желанието за перфектни интимни части е все по-разпространено и манията съвпада с увеличаването на голите образи в медиите.

Загрижеността за естетическото съвършенство все повече присъства в обществото. Сега дори се тревожим за части от нашия външен вид, които са били немислими преди няколко години. Всъщност, много хора се чудят дали интересът към красотата не е станал доста краен. Стига ли се до това обсебване, което носи повече вреди, отколкото ползи?

Стремежът да се чувстваме добре,  не означава търсене на естетическо съвършенство. Докато това да се чувстваме добре е достъпно и ни прави щастливи, съвършенството е невъзможно и то просто предизвиква разочарование. Нищо няма да бъде перфектно и ние винаги ще намерим някакъв дефект, който да скрием или модифицираме. Не само това, но модата се променя непрекъснато, така че ние непрекъснато ще се тревожим, че ще останем назад.

Всъщност, тази мания е в основата на някои психични разстройства, от анорексия,  до булимия или бигорексия, или мания за козметична хирургия.

Недоволството от образа ни може дори да ни накара  да изложим на риск нашето здраве. Пример за това е увеличаването на гениталната хирургия. Вече не говорим само за епилация, сега хората се оставят в ръцете на хирурзи, за да оформят дори гениталиите си.

Интимни части в процес на тестване – коя, е перфектната вулва ?

Мания за съвършено тяло

Най-популярната намеса в този случай е лабиопластиката, която се състои в намаляване размера на малките срамни устни.
Жените, които прибягват до това, вярват, че интимните им части са твърде големи или твърде малки. Така или иначе, те не се чувстват добре и искат да направят нещо по въпроса.

Някои жени обаче твърдят, че го правят за удобство. Но ползите от тази операция са различни.
Освен естетическия вид, много жени избират това, защото размерът на интимните части им пречи да спортуват комфортно или да имат по-приятни сексуални връзки.

  • Вярно е, че това може да бъде проблем в леглото или на тенискорта, но само в малка част от случаите.
  • Излишъкът на кожата или дебелината могат да възпрепятстват проникването или спорта, като тичане или просто… свободното движение.

Естетичният вид играе важна роля в по-голямата част от случаите.
Поради увеличаването на достъпа до голи образи е създаден стандарт “перфектна вагина”. Следователно, както и в други области на тялото, манията с естетиката води до операционната зала.

Перфектната вулва, съкровено желание ?

Мания за перфектни интимни части

Както казахме, поразително е, че нарастващата загриженост по този въпрос се случва в момент, когато голотата е по-присъствена от всякога.

Дали в конвенционални или порнографски жанрове, човешкото тяло е винаги под светлината на прожекторите.

Ако погледнем назад, лесно е да видим, че медиите са много важни за определяне на отношението ни към нашето тяло.

Като цяло медиите функционират като огледало и едновременно с това играят роля на предписващ лекар. Хората искат да бъдат модел за други хора и ако това не се случи, често променяме себе си, за да може да приличаме на моделите в медиите.

В този смисъл, ако видим множество идентични интимни части със същите характеристики, ние сме длъжни да се сравним и да започнем да вярваме, че разликата е несъвършенство. И тогава това несъвършенство може да започне да ни гризе.

От тук можем да реагираме по два начина: да променим тялото си или да приемем разликата.

В резултат на това нарастващата мания с естетиката направи първата опция предпочитана за по-голяма част от населението, по-голяма отколкото можете да си помислите. Интимните части никога не са били толкова важни за нашите естетически грижи. Вярно е, че постоянна константа при мъжете са техните интимни части, но това до скоро не се отнасяше за интимните части жените.
Човек може да се запита, защо се случва това и дали тази мания е вродена в нас или просто идва от желанието да приличаме на това, което виждаме в медиите.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Casale, C., Casale, D., Tébar, A., Sánchez, J. J., González, B., & Herrera, A. (2014). Reducción funcional y estética de los labios menores: Labioplastia con técnica de resección con colgajos especulares en «S». Clinica e Investigacion En Ginecologia y Obstetricia. https://doi.org/10.1016/j.gine.2012.12.012
  • Oranges, C. M. (2015). Vaginal Labiaplasty. Plastic and Reconstructive Surgery. https://doi.org/10.1097/PRS.0000000000001776
  • Aleem, S., & Adams, E. J. (2012). Labiaplasty. Obstetrics, Gynaecology and Reproductive Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ogrm.2011.11.006
  • Sharp, G., Tiggemann, M., & Mattiske, J. (2016). Factors That Influence the Decision to Undergo Labiaplasty: Media, Relationships, and Psychological Well-Being. Aesthetic Surgery Journal. https://doi.org/10.1093/asj/sjv270
  • Veale, D., Eshkevari, E., Ellison, N., Costa, A., Robinson, D., Kavouni, A., & Cardozo, L. (2014). Psychological characteristics and motivation of women seeking labiaplasty. Psychological Medicine. https://doi.org/10.1017/S0033291713001025
  • Veale, D., Eshkevari, E., Ellison, N., Costa, A., Robinson, D., Kavouni, A., & Cardozo, L. (2014). A comparison of risk factors for women seeking labiaplasty compared to those not seeking labiaplasty. Body Image. https://doi.org/10.1016/j.bodyim.2013.10.003

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.