Новото огнище на хепатит при деца: причини, симптоми, превенция и лечение

Острият хепатит е възпалителен процес на черния дроб породен от много различни причини. В някои страни се съобщава за увеличаване на тежките случаи, което предизвиква тревога.
Новото огнище на хепатит при деца: причини, симптоми, превенция и лечение
Maryel Alvarado Nieto

Написано и проверено от лекар Maryel Alvarado Nieto.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) съобщи в своя доклад от 14-та седмица от 8 април, че в Обединеното кралство се наблюдава увеличение на случаите на остър хепатит при деца. Въпреки това, произходът на това ново огнище на хепатит при деца все още не е изяснен.

Хепатитът, патология, която засяга черния дроб, причинявайки възпаление на този орган, има различни причини. Сред тях са вирусни инфекции и интоксикации, както от лекарства, така и от токсини, намиращи се в околната среда.

Коя е най-честата причина за хепатит при деца?

Има няколко вируса, способни да променят функционирането на черния ни дроб. Поради тази причина те са известни заедно като хепатитни вируси или хепатотропни вируси. Те съответстват на вируси A, B, C, D или делта и Е.

Те обаче принадлежат към различни вирусни семейства. Въпреки че засягат чернодробната тъкан, не всички от тях го правят по един и същи начин.

От друга страна, някои патогени, които имат известна склонност към чернодробната тъкан, но това не е толкова характерно, така че се считат за нехепатотропни. Те служат като диференциална диагноза при остър инфантилен хепатит:

 • Цитомегаловирус (CMV)
 • Вирус на Епщайн-Бар (EBV)
 • Вирус на херпес симплекс (HSV) 1 и 2
 • Вирус на варицела зостер (VZV)
 • Човешки херпесвирус (HHV) 6 и 8

Други причини за хепатопатии

В допълнение, някои ситуации причиняват промени в черния дроб. Ето няколко примера:

 • Интоксикация с наркотици: Парацетамолът е един от най-честите виновници
 • Съдови причини при пациенти със сърдечни заболявания и аритмии
 • Обструктивни патологии на жлъчните пътища
 • Автоимунно участие
Огнище на хепатит при деца.
Черният дроб е орган, който получава много кръв и има основни метаболитни функции, така че е изложен на вируси почти постоянно.

Какви са симптомите на остър хепатит при деца?

Един от най-ярките признаци на остър хепатит е жълтеницата, т.е. пожълтяване на кожата и лигавиците. Това обаче не е първата проява, която се появява, въпреки че често е най-очевидната.

В ранните етапи симптомите са тривиални и неспецифични, което прави диагнозата малко вероятна. Ранните клинични прояви включват следното:

 • Липса на апетит
 • Треска
 • Умора
 • Мускулна и коремна болка
 • Гадене и повръщане
 • Диария

Иктерична фаза

След няколко дни се появява характерното жълто оцветяване на хепатита, което засяга кожата и лигавиците. Този цвят се дължи на наличието на пигмент: билирубин.

Тази молекула изисква действието на черния дроб да се трансформира във вещества, които се елиминират по-лесно. Поради тези модификации билирубинът може да премине в червата, където оцветява изпражненията.

По същия начин, кръвообращението позволява на трансформирания билирубин да бъде пренесен до бъбреците, където се филтрира в урината. При остър хепатит преминаването към червата се променя поради възпаление на чернодробната тъкан. Ето защо се натрупва в кръвта, придавайки жълтеникав оттенък на кожата.

Тъй като в червата няма достатъчно пигмент, изпражненията не могат да бъдат боядисани правилно, така че придобиват блед оттенък. Това състояние се нарича ахолия. Освен това, тъй като билирубинът се натрупва в кръвта, той по-лесно се филтрира в урината, което се нарича холурия.

Как се диагностицира остър хепатит при деца?

Експертите винаги трябва да извършват задълбочени изследвания, за да открият вероятната причина. Въпреки че стойностите на билирубина може да са по-високи, отличителните тестове за остър хепатит са определяне на трансаминази.

Тези чернодробни ензими могат да се увеличат с повече от 10 пъти. Важно е да се отбележи, че тежестта на хепатита не е свързана с това увеличение, така че високата цифра само потвърждава заболяването, но не класифицира неговата тежест.

Могат да бъдат назначени и други изследвания при оценка на пациент с остър хепатит:

 • Алкална фосфатаза
 • Протромбиново време
 • Общ, директен и индиректен билирубин
 • Гама-глутамилтранспептидаза (GGT)

За да потвърдим причинителя, можем да определим специфични антигени и антитела за всеки от тях. Тези серологични изследвания могат да бъдат поискани, следвайки ориентацията както на подозрението, така и на времето на еволюция на патологията.

Кръвен тест.
С кръвен тест е възможно да се получат повечето от данните, необходими за поставяне на диагнозата хепатит.

Възможно ли е да се предотврати хепатит при деца?

Тъй като начинът на придобиване на заболяването се различава при всеки причинител, механизмите на предаване са групирани в две групи:

 • С хранителен произход
 • Заразяване по парентерален път

По този начин могат да бъдат предложени препоръки за предотвратяване на предаването. Освен това ваксинацията срещу вирусите на хепатит А и В е част от имунизационния график за деца.

Фекално-орално предаване

Това е класическият път на предаване, описан за остри вируси на хепатит А и Е. Първият е най-често срещан в детството.

Деца или възрастни, които не мият ръцете си правилно след ходене до тоалетната и изхождане, могат да причинят замърсяване. Те могат лесно да замърсят различни повърхности и храни, които се споделят от други хора.

Препоръките за предотвратяване на тази зараза включват следното:

 • Пийте само вода, подходяща за пиене
 • Енергично измиване на ръцете след използване на тоалетната
 • Спазвайте правилата за хигиена при работа и консумация на храна
 • Избягвайте сексуален контакт с лице с хепатит

Други форми на предаване

Обратно, при вирусите на хепатит B, C и D предаването става по пътища, различни от храносмилателния тракт. Освен това тези видове обикновено са хронични.

Този механизъм включва сексуален контакт и всяко излагане на кожата или лигавиците на телесните течности на заразен човек.

Лечение

Най-общо казано, тъй като често има вирусна причина, лечението на острия хепатит включва общи грижи с почивка на легло и лека диета, както и справяне със симптомите, засягащи пациента.

Въпреки това, тежестта на случая може да наложи хоспитализация. Няма специфично лечение за всички болни с остър хепатит в детска възраст.

Защо не е възможно да се установи причината за новото огнище на хепатит при децата?

Откакто Обединеното кралство съобщи за ново огнище на хепатит при деца, беше трудно да се установи причината. По-специално, защото не може да се намери обща връзка.

От друга страна хепатотропните вируси вече са изключени като причинители. Настоящото разследване е насочено към установяване дали има общи черти между засегнатите деца, за да може търсенето да бъде насочено.

Този анализ се усложнява от факта, че огнището се е разпространило в други страни, без видима закономерност. Както се случва, това излага на риск повече деца. Развитието е тежко, със случаи, изискващи трансплантация на черен дроб, и дори един случай на смърт.

Целият този сценарий около новата епидемия от хепатит прави разследването приоритет. За момента, в допълнение към изключването на класическите хепатитни вируси, в някои случаи е установено наличието на аденовирус, докато други са дали положителна проба за SARS-CoV-2.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Cruz-Hernández, M.; Jiménez, R.; Tratado de Pediatría; Volumen 1; Editorial Océano; Barcelona, España; 2007
 • Aguilera, A.; Romero, S.; Regueiro, B.; Epidemiología y Manifestaciones Clínicas de las Hepatitis Virales; Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica; 24 (4): 264 – 276; 2006
 • Costa, L.; Monsalve, F.; Callejas, D.; Porto, L.; Estévez, J.; Castellanos, M.; Mindiola, R.; Diagnóstico Diferencial de Virus Hepatotropos y no-Hepatotropos en Pacientes Atendidos en el Laboratorio Regional de Referencia Virológica. Kasmera 38 (1): 60 – 68; 2010
 • Gálvez, R.; Rosales, J.;García. M.; Afectación Hepática de Origen Infeccioso no Relacionado con Virus Hepatotropos; RAPD Online; 43 (1); 2020
 • Pérez, J.; Aguilar, J.; Estudio Diagnóstico del Paciente con Hepatitis Aguda; GH Continuada; 5 (2); 2006.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.