Херпес симплекс вируси и техните характеристики

Често срещан фактор при всички видове вируси херпес симплекс е този, че всички те могат да доведат до инфекция. Освен това, след като кожните лезии се изчистят, вирусите остават в неактивно състояние. Което означава, че те могат да се активират отново в бъдещето и да доведат до здравословни проблеми.
Херпес симплекс вируси и техните характеристики

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Почти всички са чували за различните видове херпес симплекс вируси, тъй като те са сравнително често срещани инфекции. Но малко известен е фактът, че има няколко щама. Не само това, но и всеки един има различни характеристики, както и различни нива на острота.

Най-често срещаните видове херпес са варианти 1 и 2 на херпес симплекс. Изчисленията показват, че около половината от населението са изпитвали херпес симплекс тип 1 в определен етап от живота си. Също така е вероятно, че една трета от населението също са изпитвали херпес симплекс тип 2.

Няма лечение за никой от видовете херпес, но има лечения, които намаляват симптомите и възможността от заразяване на други хора. Както и да е, човек с херпес може да води напълно нормален живот в повечето случаи.

Видове херпес симплекс

Устен херпес

Херпесът е инфекция, причинена от вируси, принадлежащи към семейство herpes viridae. В своята най-проста форма, появата на малки везикули, съдържащи течност, е основната му характеристика. Освен това, те понякога се пукват и образуват язви и корички, които често остават белези.

Има поне 50 различни вида херпес вируси. Тяхната обща черта е, че всички те могат да предизвикат инфекция. Те често остават неактивни и могат да се реактивират по-късно, предизвикващи повтарящи се инфекции.

Думата херпес произлиза от гръцкия корен herpein, което означава „извивам се“. Бърнет и Бъдинг открили неговите свойства на латентност през 1950 година. Някои видове херпес могат да предизвикат проблеми, които могат значително да засегнат качеството на живот при човека.

Херпес симплекс вирус тип 1 (HSV-1)

Този вид херпес засяга предимно устните, вътрешната част на устата и заобикалящите ги части. Това е много по-често срещано при децата. Освен това, това е най-често срещания вид херпес и обикновено е причинен от различни обстоятелства като стрес, треска, излагане на слънчева светлина и дори менструация. Обикновено вторите случаи са много по-леки от първите.

Херпес симплекс вирус тип 2 (HSV-2)

Този вид херпес засяга интимната област и най-често се пренася чрез сексуален контакт. Лезиите, които предизвиква, са подобни на тези на устния херпес. Много често първоначалният епизод е без симптоми и може да остане незабелязан. Обаче, последвалите епизоди са обикновено много болезнени.

Ако жена има активен HSV 2 по време на херпес, тя може да го пренесе на детето и това води до следродилен херпес. Евентуално, това създава проблеми в нервната система, което е смъртоносно в повечето случаи.

Шингълс или Зостер- друг вид херпес симплекс вирус

Това е един от видовете херпес, които могат да доведат до по-тежки усложнения и произлиза от варицела, първоначалната инфекция. Този вирус се премества до чувствителните нервни влакна и остава неактивен в гръбните коренни ганглии.

Възобновяването на вируса предизвиква хепрес-зостер, който се появява по пътеката на нерва, където е живял преди. Обикновено, това е много болезнено и в някои случаи предизвиква симптоми, които могат да продължат с години. Учените твърдят, че 20% от населението може да изпита този вид херпес в определен етап от живота.

Вирус Епщайн- Бар (EBV)

Кожа с херпес

Този тип херпес и инфекциозната мононуклеоза са почти еднакви. Обикновено е в латентно състояние при децата, но юношеството го отключва. Този факт може да причини асимптоматично разпространение, което означава, че вирусът се разпространява, без да проявява незабавни симптоми веднага.

Само в няколко случая това поражда усложнения като менингоенцефалит или синдром на Гилен-Баре. Този вид херпес е  доброкачествен в ранна възраст.

Цитомегаловирус (CMV)

Този вирус може да засегне средно между 50% и 80% от хората. Обаче, не е често срещано да се развие като заболяване. Обикновено, остава неактивен в бъбреците, сърцето и белите кръвни клетки.

Обикновено се реактивира при хора с по-слаба имунна система. По-често срещано е при пациенти със СПИН, например. Няма конкретни симптоми и няма лекарства, които са предназначени за неговото лечение.

Човешки херпесвирус 6,7 и 8 (HHV)

Лекарите забелязали HHV за първи път през 1986 година при пациенти със СПИН. Те твърдят, че този вирус от семейството на херпеса е причината за шарката и е свързан също с различни неврологични проблеми. Има два варианта:

  • HHV-6 тип A: Този вид възниква при малки деца и не предизвиква сериозни симптоми. При юношеството се реактивира и се развива по сходен начин с мононуклеозата.
  • HHV-6 тип B: Учените твърдят, че всички възрастни имат тип HHV-6B в телата си, но е без симптоми доколкото знаят.

Накрая, HHV-7 достига до шарка, докато HHV-8 е свързан със саркомата на Капози. Всички тези видове херпес възникват предимно при хора със СПИН или тези с отслабнали имунни системи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bonnane, M. M., Clemente, K. R., Balbier, I. G., Azahares, A. D., & Serrano, N. M. (2012). Referentes teóricos sobre algunos tipos de herpes. Revista Información Científica, 73(1).
  • Eagle, K., Kulkarni, A. G., & Brid, N. S. (1995). Herpes Zoster. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJM199506223322505
  • Strumia, R. (2016). Herpes simplex. In Dermatological Cryosurgery and Cryotherapy. https://doi.org/10.1007/978-1-4471-6765-5_81

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.