Нивата на смъртност от коронавируса: рискови фактори

Нивата на смъртност по отношение на коронавируса са различни за различните групи от нашето население. Най-важните рискови фактори, които специалистите са открили засега, са напредналата възраст и отслабналата имунна система.
Нивата на смъртност от коронавируса: рискови фактори

Последна актуализация: 10 януари, 2022

SARS-CoV-2 е вирусът, който предизвика пандемията, която тресе света в момента. Това е нов вирус, което означава, че учените все още изследват всички негови свойства и характеристики. Например, има два важни фактора, които трябва да се имат предвид, рисковите фактори и нивата на смъртност от коронавируса.

В действителност, коронавируса всъщност се отнася за семейство вируси. Конкретният коронавирус, причинил нашата настояща ситуация, се е появил за първи път през декември 2019 в китайския град Ухан. Точно сега, нивото на смъртност за хората над 80 години, които са се заразили, е приблизително 18%.

Обаче, специалистите постоянно преизчисляват тази бройка, тъй като се появяват нови случаи и пандемията расте. Докато тази ситуация свърши, е невъзможно да се потвърди какъвто и да било аспект от поведението на вируса с точност.

Точно по същия начин, благодарение на проучванията, които се провеждат в момента, можем да разшифроваме някои данни по пътя. В днешната статия, базирана на тези данни, ще обясним какви са някои от рисковите фактори, когато става въпрос за нивото на смъртност от коронавируса, според учените.

Нивата на смъртност от коронавируса: какво разкриват числата

Както вече споменахме, нивата на смъртност от коронавируса, както и броя на случаите и другите параметри, в момента е основано върху статистики и данни, които специалистите събират ден по ден.

Според скорошните статистики, можем да класифицираме нивото на смъртност според три възрастови групи. Това е така, защото възрастта на човек изглежда е най-важния фактор. Когато погледнем на вируса от тази гледна точка, можем да видим, че 95% от смъртните случаи са възникнали при хора над 65 години.

Интересно е, че нивата на смъртност от коронавируса сред децата са практически нулеви. Всъщност, при хората под 60 години, числата дори не стигат 1% от заразените. Други статистики, които учените са събрали от Испания, например, са следните:

  • При хора между 70 и 79 години, нивото на смъртност е около 5%.
  • Границата на възрастта, когато намираме най-голям брой потвърдени случаи на инфекция, е между 50 и 60 години. Обаче, има малка вероятност тези хора да умрат от коронавирус.
Нивата на смъртност от коронавируса: снимка на възрастна жена

Възрастта е един от най-ключовите рискови фактори когато става въпрос за страдане от различни форми на коронавируса.

Кои фактори определят нивата на смъртност от коронавируса?

Според проучване, публикувано в The Lancet , възрастта е най-решаващия фактор когато става въпрос за зараза с коронавирус. По-конкретно, зрялата възраст. Както вече споменахме, тези, които са най-много изложени на риск поради тяхната възраст, са хората над 80.

В същото време, изглежда, че нивата на смъртност са по-високи при мъжете отколкото при жените. Друг фактор, определящ нивото на смъртност от коронавирус, е състоянието на имунната система при човек. С други думи, хората с отслабнала имунна система са по-склонни да развият усложнения от коронавирус.

В тази група откриваме хора, живеещи с болести като HIV и рак. Но трябва да имаме предвид, че по-често срещаните заболявания, като диабет и високо кръвно налягане, са също рискови фактори.

Според учените, притежаването на високa SOFA (оценка за последователна недостатъчност на органите) е друг решаващ фактор. Тази скала се използва в отделенията за интензивни грижи (ICU) за да се прави оценка на пациентите.

Има други медицински параметри, които специалистите смятат за рискови фактори. Като например, ниска стойност на лимфоцити, промени в тестовете за коагулация, или повишаване на броя на определени молекули, които се намесват във възпалителните процеси.

Пациентите в спешното отделение са подложени на по-голям риск от смъртност от коронавирус отколкото тези в обикновени болнични стаи.

Неща, които да имате предвид

Въпреки че специалистите идентифицират рискови фактори за нива на смъртност от коронавирус, все още не можем да си направим сигурни изводи. Проучванията, които са били направени досега, включват малко вземане на проби от хората. Следователно, не можем да смятаме резултатите за напълно валидни.

По същия начин, трябва да сме ясни, че повечето смъртни случаи възникват сред по-възрастните. Следователно, трябва да сме внимателни когато става въпрос за същата възрастова група като начин за тяхното предпазване. Същото е вярно, когато се отнася за хора с предшестващи заболявания, особено тези с хронични заболявания.

Изолационните мери, които са в сила, са предимно за предпазване на най-уязвимите хора от заразяване и да намали въздействието на смъртността от коронавирус. Уважаването на тези мерки е за полза от всички, но най-вече за нашите по-възрастни и най-уязвими граждани.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.