Никога не изцеждайте пъпките: Вижте защо

Нека си признаем: всички обичаме да цедим тези неприятни пъпки. Но изцеждането им може да доведе до проблеми за цял живот, които могат да бъдат избегнати, ако внимавате с какво се храните и какви продукти за лице използвате.
Никога не изцеждайте пъпките: Вижте защо

Последна актуализация: 25 април, 2023

Трудно е да не обръщате внимание на появата на пъпки. Те са грозни, болезнени и – ако трябва да сме честни – има нещо приятно в цеденето им.

Трудно е да не обръщате внимание на появата на пъпки

Колко пъти майка ви или някой от приятелите ви са ви се скарвали, виждайки ви, че цедите пъпките си? И вероятно това не ви е спряло; все още усещате нужда да го правите.

Изцеждането на пъпките може да доведе до проблеми за цял живот, които могат да бъдат избегнати, ако внимавате с какво се храните и какви продукти за лице използвате.

Но наистина ли е толкова вредно изцеждането им?

Отговорът е да.

Доказано е, че цеденето на пъпките е лоша идея. Дерматолозите алармират, че има обратен ефект. Те обясняват, че действието причинява много повече проблеми, отколкото неприятния им вид.

Пъпките остават върху кожата ви няколко дена, докато последиците от принудителното им премахване могат да се запазят за цял живот.

Искате ли това да ви се случи? Ето защо ви приканваме да прочетете и да разберете за какво става дума. Първо ще разгледаме малко по-подробно пъпките и причините за появата им. След това ще поговорим за двете основни причини защо не трябва да ги изцеждате.

Какво представляват пъпките и защо се появяват?

Един от предупредителните знаци, които ни дава тялото ни, е появата на пъпки.

Свързваме пъпките с юношеските години, но повечето хора не знаят защо се появяват. Както обикновено, произходът им може да бъде открит в собствения ни организъм.

Натрупваме повече токсини отколкото организма ни може да преработи чрез приема на храни и напитки, качеството на въздуха или хормоналните промени.

Един от предупредителните знаци, които ни дава тялото ни, е появата на пъпки.

Ако често страдате от този неприятен кожен проблем, трябва да помислите за промени в някои от навиците си. Така няма да ви се налага да изцеждате досадните пъпки!

Относно храната е добре да внимавате и да намалите приема на:

  • Наситени мазнини
  • Пържени храни
  • Подсладители
  • Бяла захар

Те се усвояват много трудно от храносмилателната система и вредните им съставки остават в организма ви. Опитвайки се да ги изхвърли, тялото ви ги превръща в пъпки.

Същото се случва с алкохола и газираните напитки.

Същевременно трябва да внимавате какъв грим и колко често го използвате. Козметичната промишленост работи за подобряване на тези продукти, за да ги направи по-щадящи към кожата. Въпреки това, подобрените, висококачествени продукти все още не са достъпни за всички.

Ето защо трябва да оставяте кожата си да си почива няколко пъти седмично и внимателно да прочитате списъка със съставки на продуктите, които използвате.

Добре е да използвате натурални продукти за възстановяване и овлажняване на кожата.

А сега нека да разгледаме двата основни проблема при изцеждането на досадните пъпки.

Защо не трябва да изцеждате появилите се пъпки

Можете да получите инфекция при изцеждането на пъпки

1.Можете да получите инфекция

Тъй като сигурно поне веднъж сте изстисквали пъпка през живота си, знаете, че след това оставя малка раничка.

Обикновено не й обръщаме много внимание (все пак най-накрая пъпката я няма!), но тя си е рана като всяка друга. А това означава, че сте подложени на риск от инфекции.

В крайна сметка може да се наложи лечение на усложненията с антибиотици, които са вредни за здравето ви като цяло. С други думи вредата става двойна.

2.Могат да останат белези по лицето ви

В действителност има повече странични ефекти. Виждали ли сте хора, чиито лица са покрити с белези? В повечето случаи тези белези се дължат на цеденето на пъпки.

Някои хора имат много чувствителна кожа. При цеденето на пъпки остават белези, които не могат да бъдат заличени. Мнозина се опитват да ги прикрият с грим, но този начин не е много препоръчителен, тъй като може да доведе до появата на акне.

Оставете пъпките сами да заздравеят

И накрая, най-добре е да оставите пъпките да заздравеят сами.

Ако се появяват постоянно, трябва да посетите лекар. Специалистът ще ви предпише лосиони и кремове за лечение на засегнатите зони и така ще се предпазите от повторната поява на пъпки.

Добре е да миете лицето си с натурални почистващи и ексфолиращи средства и да използвате тоници и овлажнители.

Предпазните мерки винаги са добър избор.

Изцеждането на пъпките е изкушаващо, но помислете следващия път за всичко това, което прочетохте днес, преди да го направите. Никой не иска лицето му да е осеяно с белези или да се лекува с антибиотици.

Ще устоите ли на изкушението?

 


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.