Червени петна по кожата: да се тревожим ли?

Червените петна невинаги са повод за притеснение, освен ако не са придружени с дискомфорт, сърбеж или кървене
Червени петна по кожата: да се тревожим ли?

Последна актуализация: 08 ноември, 2018

Сигурни сме, че неведнъж сте били изненадвани от червени петна по кожата. Те често се появяват и изчезват, както изглежда, без очевидна причина.

Обикновено ги забелязваме и се притесняваме от появата им, а на следващия ден тях вече ги няма.

Трябва да изясним едно нещо: червените петна са придобити ангиоми, имат генетичен елемент и обикновено са свързани със стареенето на кожата.

Въпреки това, фактът, че те не са ракови или причинени от вредното въздействие на слънцето не означава, че не трябва да ги наблюдаваме периодично и да проверяваме дали се променят.

По-долу ще споделим някои факти за придобитите ангиоми. Със сигурност информацията ще ви бъде полезна.

5 основни факта за червените петна по кожата

Червени петна по кожата обикновено се появяват между 40 и 45 годишна възраст. Това не означава обаче, че те не може да се появят при деца или юноши.

Обикновено привличат вниманието с червения си цвят. Лесно се забелязват и за много хора са нелицеприятни.

Те дори прибягват към процедури за премахване на тези червени петна, генетичната склонност към които сме наследили от своите родители.

Да разгледаме още няколко факта.

Червени петна по кожата

Какво точно представляват тези червени петна по кожата?

Червените петна по кожата са разширение на капилярите поради малки разкъсвания в съдовата система. Те често се появяват по ръцете и гърдите.

 • Експертите твърдят, че приличат на разширени вени, но не са успоредни, а по-скоро перпендикулярни на кожата.
 • Трябва да отбележим и следното: те са доброкачествени тумори. Представляват натрупвания на меланоцити, които обаче не се превръщат толкова често в злокачествени, за разлика от бенките.

Червени петна и белези по кожата

Трябва да имаме едно наум за това какво означава да имаме червени петна и белези. Да разгледаме някои важни подробности:

 • Куперозата също се проявява с разширяване на капилярите, но често прилича на паякообразни вени. Те се появяват вследствие на промени в температурата или дори през бременността.
 • Добрата новина е, че те имат преходен характер и с времето изчезват.
 • Хемангиомите са класически родилни белези, които много хора притежават. Те са червени или с по-лилав отенък.
 • Това са малки капилярни малформации, които се появяват почти изключително върху телата и лицата на децата. Те може да изчезнат с времето или да останат за цял живот.

Трябва ли да се тревожа?

Трябва да подчертаем още веднъж, че тези червени петна по кожата не са ракови образувания. Те са доброкачествени тумори, но все пак трябва да обърнем внимание на това дали претърпяват някакви промени.

Червени бенки
 • Не трябва да се появява голям брой от тях в определена област.
 • Червените петна по кожата не трябва да причиняват дискомфорт. Ако ви болят, сърбят или ви притесняват по някакъв друг начин, отидете на лекар.
 • Червените петна по кожата не трябва да кървят. Ако при докосване кървят, посетете дерматолог.
 • Обърнете внимание на цвета и формата им. Ако цветът им стане по-тъмен или краищата им станат груби или с неправилна форма, посетете специалист.

Какво мога да направя, за да ги премахна?

Въпреки че не представляват риск за здравето, за някои хора тези малки петна са нежелани, особено при обличане на по-изрязани или летни дрехи.

Бенки по ръката
 • Важно е да се отбележи, че никога не трябва да се опитвате да ги премахвате у дома или с природни методи, защото това може да е опасно.
 • Червените петна по кожата може да бъдат между 6 и 7 мм. Тъй като са капиляри, никога не трябва да ги премахваме сами. Дерматологът може да покаже най-добрите и безопасни начини за премахването им.
 • Обикновено за изгарянето на червените петна се използва лазер или електрически скалпел, което предотвратява повторната им поява. Тази техника е напълно безопасна.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Luba, M. C., Bangs, S. A., Mohler, A. M., & Stulberg, D. L. (2003, February 15). Common benign skin tumors. American Family Physician.
 • Arnáiz-García, M. E., Arnáiz-García, A. M., Alonso-Peña, D., García-Martín, A., González-Santos, J. M., & Arnáiz, J. (2016). Puntos de Campbell de Morgan, hemangioma capilar o angioma senil. Medicina General y de Familia5(3), 107–109. https://doi.org/10.1016/j.mgyf.2016.01.005
 • Kim JH, Park HY, Ahn SK. Cherry Angiomas on the Scalp. Case Rep Dermatol. 2009;1(1):82–86. Published 2009 Nov 11. doi:10.1159/000251395

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.