Невероятното действие на алкалните храни срещу рака

Знаете ли, че развитието на рака е свързано с рН нивото на организма ви? Ако е прекалено киселинно, то вие сте по-предразположени към тази болест, така че трябва да включвате в менюто си повече алкални храни. Научете повече за тях от тази статия!
Невероятното действие на алкалните храни срещу рака

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Знаете ли, че алкалните храни са мощно оръжие в борбата срещу рака?

Броят на хората, заболели от рак в света е огромен. Със сигурност познавате поне няколко човека, попаднали в капана на тази болест. Без съмнение ракът е сред основните причини за смъртта на хиляди хора по света.

Една от главните причини за болестта е начинът ви на хранене. В днешната статия ще ви разкажем за връзката между алкалните храни и превенцията на рака.

Какво представляват алкалните храни?

Преди да ви разкажем как влияят на здравето ви е добре да знаете какво представлява “алкалната диета”.

Този вид диета е базирана на консумацията на храни, повишаващи рН нивото на кръвта ви и предотвратяващи създаването на киселинна среда, подходяща за развитието на вирусите и раковите клетки.

Спазването на тази диета е лесно, избирайки алкалните храни и приготвяйки ги по здравословен начин.

Например суровите или сготвени на пара продукти са по-полезни от пържените.

Кои са алкалните храни?

Ако искате да се предпазите от рак (както и от други болести) и да сте здрави, консумацията на алкални храни е изключително важна.

Ето и най-важните храни от тази група:

Сурови зеленчуци

Сурови зеленчуци - алкалните храни от природата
Въпреки че някои зеленчуци са киселинни, след като бъдат усвоени от организма ви,те стават алкални.

Ако ги консумирате в сурово състояние ще се възползвате от хранителните им вещества (защото много от тях изчезват при готвене на висока температура или във вряща вода).

Добавете тези зеленчуци към ежедневното си меню:

  • Аспержи
  • Зеле
  • Броколи
  • Къдраво зеле
  • Брюкселско зеле
  • Патладжан
  • Чесън
  • Сибирски лук
  • Лук
  • Целина
  • Краставица
  • Пипер
  • Моркови
  • Маруля
  • Градинска жлъчка
  • Поточарка
  • Червено цвекло

Препоръчваме ви да прочетете: Храните, които могат да бъдат замразени

Плодове

Кокос е една от алкалните храни
Плодовете имат невероятни алкални качества – дори тези с ниско рН ниво като цитрусите. Можете да хапвате плодове на закуска, преди обяд или за десерт.

Плодовете ви осигуряват много витамини и ви помагат в борбата срещу рака! Най-подходящите за целта плодове са:

  • Ябълки
  • Кайсии
  • Авокадо
  • Банани
  • Боровинки, къпини, череши
  • Диня
  • Кокос
  • Ядки

Всички те съдържат полезни мастни киселини и освен това повишават рН нивото на организма ви.

Има много митове за ядките, тъй като съдържат много калории. Истината е, че са чудесно средство предпазващо ви от сърдечни заболявания и дори насърчават отслабването, защото са засищащи.

Просо

Просото - една от алкалните храни
Това е единствената пълнозърнена култура, която е 100% алкална. Това не означава, че другите са вредни за здравето ви, но ако трябва да избирате, заложете на просото.

Консумирайте го след като сте го накиснали във вода и след това сте го сварили. Опитайте да го хапвате като част от сандвичите ви или като пълнеж в други рецепти!

Мед

Този продукт, резултат от упоритата работа на пчелите, е силно алкален, както и чудесен натурален антибиотик, който винаги трябва да имате в домашната си аптечка.

Използвайте го за подслаждане на чайове и десерти или директно го консумирайте при настинка и грип.

Хлорофил

една от алкалните храни са растенията с хлорофил
Този растителен зелен сок е богат на ензими и хранителни вещества, които си струва да приемате.

Гелът от алое вера е един от най-известните и консумиран под различни форми, но не е единственият.

Можете да си приготвите отвара от млади пшенични листа, да я разредите с вода и да се възползвате от полезното й действие в ранните часове на деня.

Алкалната диета и рака

Вече разбрахте кои са най-препоръчваните алкални храни, но все още не знаете защо ни помагат в превенцията срещу рака.

Първо трябва да знаете, че клетките на организма ви се нуждаят от глюкоза и кислород (освен останалите хранителни вещества), за да живеят и функционират нормално.

Когато не можете да осигурите това, от което се нуждаят клетките ви, те отслабват и са уязвими към атаките на болестта.

Освен това, когато средата в организма ви е прекалено кисела, това отслабва имунната ви система, която не може да ви защитава срещу атаките на вирусите и другите вредни фактори.

Алкалните храни унищожават раковите клетки
Раковите клетки могат да се размножават в среда с рН ниво 7.4. Когато това ниво достигне стойности от 8.4 (алкална следа), тези клетки умират автоматично.

От друга страна, ако средата в организма ви е прекалено киселинна, раковите клетки могат да започнат да се размножават много бързо.

Диетата базирана на алкалните храни повишава рН нивото на организма ви и намалява възможността за размножаване и развиване на вредните клетки.

Укрепвайки имунната си система полезните клетки си набавят необходимия им кислород за пречистване на токсините и отпадните вещества.

Когато тъканите и органите ви са с киселинно рН ниво, те не получават достатъчно кислород, а тази среда е идеална за развитието на рака!

И обратното, ако средата им е алкална полезните клетки могат да се размножават, а имунната ви система ще укрепне, тъй като токсините няма да могат да се натрупват.

алкалните храни се борят срещу токсините
Консумацията на алкални храни е синоним на здравословно хранене, което както знаете има редица ползи като понижаване нивото на холестерола, справяне с напълняването и предпазване от появата на сърдечни заболявания.

Кои храни трябва да избягвате, когато се опитвате да направите средата в организма си по-алкална?

  • Млечни продукти (чисто масло, мляко, сирене)
  • Месо (червено месо, свинско, телешко, пилешко месо)
  • Морска храна и миди
  • Някои ядки (кашу, фъстъци, шам фъстък)
  • Бяло брашно (включително в бисквити и сладкиши)
  • Сосове и дресинги (доматен, соев, горчица, майонеза и тези на основата на оцет)

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. (2018). Diet, nutrition, physical activity and breast cancer. Continuous Update Project Expert Report 2018. https://doi.org/10.1007/s12082-007-0105-4
  • Schwalfenberg, G. K. (2012). The alkaline diet: Is there evidence that an alkaline pH diet benefits health? Journal of Environmental and Public Health. https://doi.org/10.1155/2012/727630
  • Amine, E. K., Baba, N. H., Belhadj, M., Deurenberg-Yap, M., Djazayery, A., Forrestre, T., … Yach, D. (2003). Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. World Health Organization – Technical Report Series.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.