Невероятното действие на алкалните храни срещу рака
Знаете ли, че алкалните храни са мощно оръжие в борбата срещу рака?
Броят на хората, заболели от рак в света е огромен. Със сигурност познавате поне няколко човека, попаднали в капана на тази болест. Без съмнение ракът е сред основните причини за смъртта на хиляди хора по света.
Една от главните причини за болестта е начинът ви на хранене. В днешната статия ще ви разкажем за връзката между алкалните храни и превенцията на рака.
Какво представляват алкалните храни?
Преди да ви разкажем как влияят на здравето ви е добре да знаете какво представлява “алкалната диета”.
Този вид диета е базирана на консумацията на храни, повишаващи рН нивото на кръвта ви и предотвратяващи създаването на киселинна среда, подходяща за развитието на вирусите и раковите клетки.
Спазването на тази диета е лесно, избирайки алкалните храни и приготвяйки ги по здравословен начин.
Например суровите или сготвени на пара продукти са по-полезни от пържените.
Кои са алкалните храни?
Ако искате да се предпазите от рак (както и от други болести) и да сте здрави, консумацията на алкални храни е изключително важна.
Ето и най-важните храни от тази група:
Сурови зеленчуци
Въпреки че някои зеленчуци са киселинни, след като бъдат усвоени от организма ви,те стават алкални.Ако ги консумирате в сурово състояние ще се възползвате от хранителните им вещества (защото много от тях изчезват при готвене на висока температура или във вряща вода).
Добавете тези зеленчуци към ежедневното си меню:
- Аспержи
- Зеле
- Броколи
- Къдраво зеле
- Брюкселско зеле
- Патладжан
- Чесън
- Сибирски лук
- Лук
- Целина
- Краставица
- Пипер
- Моркови
- Маруля
- Градинска жлъчка
- Поточарка
- Червено цвекло
Препоръчваме ви да прочетете: Храните, които могат да бъдат замразени
Плодове
Плодовете имат невероятни алкални качества – дори тези с ниско рН ниво като цитрусите. Можете да хапвате плодове на закуска, преди обяд или за десерт.Плодовете ви осигуряват много витамини и ви помагат в борбата срещу рака! Най-подходящите за целта плодове са:
- Ябълки
- Кайсии
- Авокадо
- Банани
- Боровинки, къпини, череши
- Диня
- Кокос
- Ядки
Всички те съдържат полезни мастни киселини и освен това повишават рН нивото на организма ви.
Има много митове за ядките, тъй като съдържат много калории. Истината е, че са чудесно средство предпазващо ви от сърдечни заболявания и дори насърчават отслабването, защото са засищащи.
Просо
Това е единствената пълнозърнена култура, която е 100% алкална. Това не означава, че другите са вредни за здравето ви, но ако трябва да избирате, заложете на просото.Консумирайте го след като сте го накиснали във вода и след това сте го сварили. Опитайте да го хапвате като част от сандвичите ви или като пълнеж в други рецепти!
Мед
Този продукт, резултат от упоритата работа на пчелите, е силно алкален, както и чудесен натурален антибиотик, който винаги трябва да имате в домашната си аптечка.
Използвайте го за подслаждане на чайове и десерти или директно го консумирайте при настинка и грип.
Хлорофил
Този растителен зелен сок е богат на ензими и хранителни вещества, които си струва да приемате.Гелът от алое вера е един от най-известните и консумиран под различни форми, но не е единственият.
Можете да си приготвите отвара от млади пшенични листа, да я разредите с вода и да се възползвате от полезното й действие в ранните часове на деня.
Алкалната диета и рака
Вече разбрахте кои са най-препоръчваните алкални храни, но все още не знаете защо ни помагат в превенцията срещу рака.
Първо трябва да знаете, че клетките на организма ви се нуждаят от глюкоза и кислород (освен останалите хранителни вещества), за да живеят и функционират нормално.
Когато не можете да осигурите това, от което се нуждаят клетките ви, те отслабват и са уязвими към атаките на болестта.
Освен това, когато средата в организма ви е прекалено кисела, това отслабва имунната ви система, която не може да ви защитава срещу атаките на вирусите и другите вредни фактори.
Раковите клетки могат да се размножават в среда с рН ниво 7.4. Когато това ниво достигне стойности от 8.4 (алкална следа), тези клетки умират автоматично.
От друга страна, ако средата в организма ви е прекалено киселинна, раковите клетки могат да започнат да се размножават много бързо.
Диетата базирана на алкалните храни повишава рН нивото на организма ви и намалява възможността за размножаване и развиване на вредните клетки.
Укрепвайки имунната си система полезните клетки си набавят необходимия им кислород за пречистване на токсините и отпадните вещества.
Когато тъканите и органите ви са с киселинно рН ниво, те не получават достатъчно кислород, а тази среда е идеална за развитието на рака!
И обратното, ако средата им е алкална полезните клетки могат да се размножават, а имунната ви система ще укрепне, тъй като токсините няма да могат да се натрупват.
Консумацията на алкални храни е синоним на здравословно хранене, което както знаете има редица ползи като понижаване нивото на холестерола, справяне с напълняването и предпазване от появата на сърдечни заболявания.Кои храни трябва да избягвате, когато се опитвате да направите средата в организма си по-алкална?
- Млечни продукти (чисто масло, мляко, сирене)
- Месо (червено месо, свинско, телешко, пилешко месо)
- Морска храна и миди
- Някои ядки (кашу, фъстъци, шам фъстък)
- Бяло брашно (включително в бисквити и сладкиши)
- Сосове и дресинги (доматен, соев, горчица, майонеза и тези на основата на оцет)
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. (2018). Diet, nutrition, physical activity and breast cancer. Continuous Update Project Expert Report 2018. https://doi.org/10.1007/s12082-007-0105-4
- Schwalfenberg, G. K. (2012). The alkaline diet: Is there evidence that an alkaline pH diet benefits health? Journal of Environmental and Public Health. https://doi.org/10.1155/2012/727630
- Amine, E. K., Baba, N. H., Belhadj, M., Deurenberg-Yap, M., Djazayery, A., Forrestre, T., … Yach, D. (2003). Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. World Health Organization – Technical Report Series.