Неутралността на тялото: каква е тази тенденция?

Приемането на физическия ви вид, без да се насилвате да го обичате, е целта на неутралността на тялото. Тази тенденция балансира позитивизма и негативизма на тялото.
Неутралността на тялото: каква е тази тенденция?
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 09 октомври, 2022

Неутралността на тялото отваря вратата към визуализацията и одобрението на физическото тяло в неговата пълна реалност без търсене на перфекционизъм. Това е практика, която призовава за социално включване и подчертава истинската красота.

Това движение насърчава неутралното отношение към тялото, без да го заклеймява, възхвалява или наказва. Предлага да обичате себе си преди всичко и да излекувате връзката със себе си, връзка, която може да повлияе на вашето възприемане на вашето тяло.

Не става въпрос винаги да се чувствате добре във връзка с физиката си, а за премахване на напрежението, което заобикаля телата ни и което предизвиква последствия както за физическото, така и за психическото ни здраве. Разберете какво още включва тази тенденция в следващите редове.

Какво представлява неутралността на тялото?

Неутралността на тялото се отнася до тенденция, която приема реалните тела, а не идеалните. Същността на тази тенденция е да приемем образа такъв, какъвто е, без задължението да го обичаме напълно.

Това не върви ръка за ръка с позитивизма на тялото, тъй като тази система от вярвания всъщност намира за токсично човек да се насилва да обича тялото си. Напротив, това е неосъждаща оценка на тялото, която ни позволява да обичаме или да не харесваме външния си вид от време на време. Основната цел е да се освободим от безпокойството и очакванията за външния си вид.

Службата за здравето на жените подчертава, че представата за тялото е това, което мислите и чувствате за тялото или външния си вид. Ако образът на тялото ви е положителен, има по-голяма склонност към добро психическо здраве. Обратно, негативните образи на тялото имат вредни ефекти като депресия, хранителни разстройства и проблеми с физическото и психическото здраве.

Всъщност публикация от университета в Монтерей отбелязва, че негативните чувства към тялото се предизвикват от излагането на физическите идеали, насърчавани от обществото. Целта на неутралността на тялото е да се сложи край на тези вредни парадигми.

Неутралността на тялото
Неутралността на тялото не означава да ви принуди да обичате тялото си такова, каквото е, а вместо това да ни покани да нормализираме характеристиките, които не винаги харесваме или които може да не се смятат традиционно за красиви.

Мантри, подкрепяни от неутралността на тялото

Неутралността на тялото се основава на любов към себе си. Практиката предполага да не се обръщаме към тялото по негативен начин. Често срещана практика, която е известна също като засрамване на тялото. Това също е тенденция, която работи за предотвратяване на чувствата на провал и разочарование. Които идват от това, че не харесвате начина, по който изглеждате.

В основата на тази неутралност са различни мантри или утвърждения:

  • “Аз съм нещо повече от външния си вид.”
  • “Ценността ми не зависи от външния ми вид.”
  • “Външният ми вид естествено се трансформира през целия ми живот.”
  • “Аз съм достоен за любов и приемане по причини извън моето тяло.”
  • “Външният ми вид е само един аспект, който допълва това, което съм.”
  • “Мога да бъда щастлив по много начини, които не включват начина, по който изглежда тялото ми.”
  • “Понякога се чувствам по-привлекателен, а понякога по-малко. И това е добре.”

Съвсем нормално е да има дни, в които можете да наблюдавате по-отблизо телесните си комплекси. Въпреки това, тези срещи са част от реалността и като се облягате на любовта към себе си, балансирате негативните мисли в полза на самочувствието.

Неутралността на тялото и позитивността на тялото едно и също нещо ли са?

И двете движения са против вредните стандарти за красота. Подкрепят разнообразието на тялото и имат за цел да ни освободят от стереотипното излагане, водено най-вече от социалните медии. Съществуват обаче значителни разлики между тенденциите.

Списанието Body Image посочва, че позитивизмът на тялото предизвиква нереалистичните стандарти за красота в медиите, като насърчава и приема различни размери и външен вид на тялото.

Детайлът е, че тенденцията се фокусира върху приемането на добродетелите и недостатъците преди всичко. За разлика от това, концепцията за неутралност на тялото, вместо да ви принуждава да обичате външния си вид, просто цели да постигнете мир с тялото си, според статия в The Guardian.

Важно е човек да е наясно, че физиката му никога не трябва да влияе на чувствата му. И че трябва да се стреми да приеме тялото си такова, каквото е, без да иска да го променя.

И двата подхода на тези две форми на включване се фокусират върху различни гледни точки на толерантност към тялото.

Какво се случва, когато не приемете образа на тялото си?

Неодобрението на външния ви вид може да отприщи много разочарование, защото постоянно изпитвате натиск да отговаряте на очакванията на другите. Що се отнася до психичното здраве, неутралността на тялото предполага, че е добре да се живее с телесни несъвършенства и че животът не е за запълване на празни места.

Хората, които се стремят към имиджа си,  вероятно ще страдат от емоционални смущения. Всъщност изследване, разработено от Psychology Writings , посочва, че ниското самочувствие, високите нива на тревожност, депресията и неудовлетвореността на тялото са свързани с загриженост за теглото и измерванията.

Депресията е друга последица, която понякога е свързана с образа на тялото. Всъщност една глава в книгата Body Image and Depression подчертава, че хората с депресия често имат ниски нива на енергия, изпитват дискомфорт при социално общуване, не искат да усещат телата си и постоянно размишляват върху това как ги виждат другите.

За да сложат край на това обичайно и вредно самообезценяване, хиляди последователи започнаха да насърчават неутралността на тялото.

жена, разстроена от тялото си
Неприемането на образа на нашето тяло може да доведе до състояния на депресия и тревожност.

Кога да потърсите професионална помощ

Ако не се идентифицирате с нито едно от теченията, които насърчават приемането на тялото и имате неприятно впечатление за тялото си, важно е да потърсите професионална помощ.

Има психично заболяване, наречено „дизморфично разстройство на тялото“, описано от клиниката Майо като неспособност да спрем да мислим за един или повече дефекти във външния вид, дори ако те са незначителни детайли, които другите не възприемат. Това състояние може да се лекува с когнитивно-поведенческа терапия и в някои случаи с лекарства.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.