9 природни масла, които ще подобряват външния ви вид за 7 дни

Употребата на някои природни масла може да ни помогне  да се погрижим за здравето си по най-естествения начин, без да се налага да се обръщаме към опасни продукти, съдържащи химически вещества.
9 природни масла, които ще подобряват външния ви вид за 7 дни
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Искате ли да подобрите външния си вид? Това може да стане възможно като опитате следните природни масла. С помощта на тези масла ще можете да се радвате на по-добър външен вид.

Ако търсите оптимален ефект, най-добре е да правите тези процедури поне веднъж седмично.

Можете също да ги добавите към ежедневните си средства с грижа за красотата, като кремове, балсами за коса и различни серуми. Някои от маслата могат да се приемат и през устата.

1. Природни масла – сусамово масло за зъбите

Ако искате бели, здрави зъби, можете да използвате сусамово масло. То  се състои от голямо количество мултивитаминни киселини и микроелементи.

 • Поради това изплакването на зъбите със сусамово масло ще ви остави с ослепителна, бяла усмивка.
 • Също така, то помага на тъканите на венците, устата и езика да се регенерират по-бързо.

2. Масло от хибискус за ускоряване растежа на косата

Природни масла с грижа за косата

За тези с фина коса, маслото от хибискус е чудесна възможност за укрепването й. Благодарение на съдържанието на витамин С, то е в състояние да доведе до увеличаване на колагена в косъма.

 • Също така, това масло съдържа аминокиселини, които помагат за подхранване и укрепване на корените.
 • Тази субстанция е способна да даде нов живот на фоликулите и да възстанови правилната им функция.

Без съмнение този вид масло ще помогне на косата ви да бъде по-жизнена и обемна.

3. Природни масла – рициново масло за веждите и миглите

Рициновото масло е идеално за веждите и миглите. Продължителната му  употреба е много полезна. То е идеалното масло за подобряване на метаболитните процеси в клетките.

Също така, стеариновата и линоленовата киселини запазват ценната худратация в косъма, като го предпазват от падане, изсушаване, топлина и слънце.

4. Ленено масло

ленено масло

Ако искате пречистващо действие и защита за вашето тяло, лененото масло е най-добрият вариант. Това масло се счита за най-доброто средство за борба с много вредни вещества в организма.

Това масло е в състояние да осигури на организма мастни киселини, витамини и калий, което прави консумацията му изключително важна. То също така помага за пречистването на тялото.

 • Ако консумирате това масло непрекъснато в продължение на седмица, ще забележите огромно подобрение в метаболитните процеси.
 • Не се колебайте да го включите в диетата си като допълнителна съставка.

5. Природни масла – масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е едно от най-добрите възможни решения за борба с акнето. То е известно със своите противовъзпалителни, антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства.

 • Също така, това масло е идеално, ако искаме да излекуваме раните възможно най-бързо.
 • Включите го в лечението на акне и към грижите за мазна и проблемна кожа.

6. Зехтин за гладки крака

Природни масла - зехтин

Ако искате гладки крака, можете да ги третирате със зехтин. Маслиновото масло е чудесно за вашата кожа, както на лицето, така и на останалата част от тялото ви, включително косата и ноктите.

Ако искате да се погрижите за себе си, изберете как да го използвате – има няколко начина. Можете да го комбинирате с любимия си козметичен продукт, да го използвате самостоятелно или да го добавите в храната.

7. Бадемово масло

Бадемовото масло е чудесно за ноктите и кожичките.

Това е вид масло, което може да се използва ежедневно за подхранване и възстановяване на кожата. Съдържа и противогъбични и лечебни свойства.

8. Природни масла – масло от авокадо

Маслото от авокадо ще ви помогне да се борите с вредите, причинени от свободните радикали.

Благодарение на високото си съдържание на фитостероли и витамини Е, D и А, то ще направи кожата ви по сияеща и мека.

Всичко това го прави идеалната съставка в грижата за сухата кожа и предотвратяването на преждевременното стареене на лицето.

9. Масло от невен за вашите белези

Маслото от невен е чудесно за лечение на белези по кожата. Невенът е богат на фитостероли, сапонини и бета керотини, които му придават антисептични и лечебни свойства.

Също така, подпомага синтеза на гликопротеини и колаген, което дава възможност на кожата да се възстановява, без да остават белези.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Hsu, E., & Parthasarathy, S. (2017). Anti-inflammatory and Antioxidant Effects of Sesame Oil on Atherosclerosis: A Descriptive Literature Review. Cureus, 9(7), e1438. https://doi.org/10.7759/cureus.1438
  Shanbhag, V. K. L. (2017). Oil pulling for maintaining oral hygiene – A review. Journal of Traditional and Complementary Medicine, 7(1), 106–109. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2016.05.004
  Carretero, M. E., & Ortega, T. (2016). Propiedades terapeuticas del Hibisco, (aproximadamente 200), 9.
  Basch, E., Bent, S., Collins, J., Dacey, C., Hammerness, P., Harrison, M., … Weissner, W. (2007). Flax and flaxseed oil (Linum usitatissimum): a review by the Natural Standard Research Collaboration. Journal of the Society for Integrative Oncology, 5(3), 92–105.
  Crawford, G. H., Sciacca, J. R., & James, W. D. (2004). Tea tree oil: cutaneous effects of the extracted oil of Melaleuca alternifolia. Dermatitis : Contact, Atopic, Occupational, Drug, 15(2), 59–66.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.