Научете за предимствата на използването на LED крушки

LED крушките превъзхождат традиционните по редица критерии. Те се сменят по-рядко и в средносрочен план пестят енергия, което се отразява положително на бюджета на домакинството.
Научете за предимствата на използването на LED крушки

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 25 септември, 2023

Има множество предимства от използването на LED крушки (диоди, излъчващи светлина) в зони, които трябва да бъдат осветени по неестествен начин. Въпреки че започнаха да се използват за обозначителни табели първоначално, употребата им се разпространи и днес те са любими в повечето домове. Това е така, защото имат положително въздействие върху околната среда и джоба ни!

Светодиодите се развиха през последните години и имат по-висока производителност. От друга страна, те се отличават със своята универсалност и на пазара можем да намерим крушки с различни размери, форми и цветове.

Какви са разликите между LED крушки и традиционните крушки?

Една от основните разлики между LED крушките и традиционните крушки е ефективността. Първите са много ефективни, без да е необходимо да консумират допълнителна енергия, какъвто е случаят с халогенните крушки.

LED диодът преобразува между 80% и 90% от енергията, която консумира, в светлина, докато традиционният преобразува между 10% и 15%. Останалата енергия, която консумират, се превръща в топлина.

От друга страна, светодиодите се включват и изключват веднага, защото няма процес на нагряване преди действието. Това се случва, без да се засяга качеството на светлината, излъчвана от диода по всяко време. Те също така намаляват замърсяването, като отделят по-малко въглероден диоксид от халогенните крушки.

LED плафониери.
Използването на LED крушки в дома се разпространи поради тяхната гъвкавост и икономическо въздействие.

Предимства на използването на LED крушки

Въпреки че смяната на всички крушки в дома, офиса или търговския бизнес може да създаде значителни разходи в началото, ние ще ви разкажем всичко за предимствата на използването на LED крушки. По този начин ще разберете, че вместо да правите допълнителен разход, вие ще направите инвестиция в средносрочен и дългосрочен план, която ще ви спести пари.

LED крушки – ефективно осветление и икономия на енергия

Както е описано по-горе, едно от най-големите предимства на използването на LED крушки е ефективността, с която те трансформират електрическата енергия в осветление. Чрез оптимизиране на енергията, която отнема без прегряване в процеса, се постига забележително спестяване на енергия до 80% или повече.

От друга страна, тези крушки разпределят светлината в зоните, които са най-необходими. Ще забележите, че обхватът им на осветяване е много по-широк и покрива по-големи пространства от предшествениците им.

Ефективността се измерва и чрез лумените на ват, предлагани от техните презентации. Намираме някои с по-висока ефективност, със 150 лумена, а обикновените с 80. Това е около осем пъти повече светлинен капацитет от крушка с волфрамова жичка.

По-дълъг живот

Една LED крушка има живот до 50 000 часа, докато традиционната има само около 2000 часа. Тези 50 000 часа са еквивалентни на приблизителен живот от 17 години при ежедневна употреба от 8 часа.

Тук откриваме още едно предимство, което е, че светодиодите не се стопяват в определен момент, оставяйки ни в тъмнина. Тези крушки започват постепенно да намаляват своя светлинен капацитет, което ни дава време да ги сменим без големи проблеми. Знаем, че това не се случва с традиционните крушки.

За да сте сигурни колко дълъг може да бъде полезният живот на крушката, е необходимо да идентифицирате тези номенклатури на продукта: L70B50 или L70B10. Първият показва, че 50% от лампата ще има светлинен поток от 70% през нейните 50 000 часа живот. Второто показва, че този поток ще бъде 70% в 90% от лампите.

LED крушки – не излъчват UV радиация

Противно на традиционните осветителни тела, светодиодите не излъчват ултравиолетова радиация (UV) или инфрачервени лъчи. Знаем, че те са вредни за здравето, засягат кожата и очите. Въпреки че точните ефекти върху здравето на радиацията, излъчвана от обикновените електрически крушки, все още се проучват, очевидно е полезно LED лампите да не я излъчват.

Въпреки това се провеждат проучвания, за да се определи дали синята светлина, излъчвана от LED крушките, може да повлияе на циркадния цикъл. Влиянието на тези модерни крушки върху това все още не е определено.

Безопасност

Както споменахме преди, LED крушките не прегряват; те не се нуждаят от този процес, за да светнат или да останат осветени. Поради това няма инциденти поради тяхното спукване, нещо обичайно при традиционните осветителни тела.

Последните наистина изискват отопление, за да се включат и, тъй като се нуждаят от голямо количество електричество, за да се затоплят, те могат да експлодират, ако има претоварване.

Разнообразие и многофункционалност

Можем да намерим тези крушки във всички видове, размери и цветове и за различни области и приложения. Това е голямо предимство, защото можем да декорираме дома или офиса както желаем, като в същото време пестим енергия.

Предлагат се във всички видове и могат да се използват на закрито и на открито. Освен това са безопасни, защото в зависимост от употребата ще бъдат защитени от външните условия на околната среда, които биха могли да ги повредят или засегнат.

LED крушки – практичност при монтаж

Тъй като са толкова гъвкави, някои от продуктите са в комплект с инструменти, които опростяват инсталирането. Въпреки че, разбира се, винаги е по-добре да потърсите съвет от специалист, за да предотвратите инциденти. Сред тези лесни за инсталиране формати са LED лентите.

Друг практичен фактор е контролът на интензитета на излъчваната светлина, като някои са проектирани да го правят дистанционно, т.е. с дистанционно управление.

Те са достъпни

Въпреки че всичко зависи от конкретния продукт, с нарастването на пазара за тези лампи е възможно да ги намерите на достъпни цени. Разбира се, те ще бъдат малко по-скъпи от традиционните, но реалните спестявания са в дългия им живот и намаляването на разходите за енергия.

LED крушки.
Икономията с LED крушки е значителна в средносрочен план.

Можете също да прочетете: Съвети за устойчив и екосъобразен дом

Природосъобразни

За да завършим този раздел за предимствата на използването на LED крушки, не можем да не споменем колко екологични са те. Както споменахме, тези лампи имат по-дълъг полезен живот, като по този начин се намалява броят на крушките, които трябва да се изхвърлят.

В допълнение, техните ниски емисии на въглероден диоксид са полезни за хората и околната среда. Като намаляват парниковия ефект, който толкова много засяга планетата.

При производството им не се използват опасни вещества като живак, волфрам, бром, хлор или волфрам . Откриваме тези токсични вещества в традиционните крушки. Когато техният полезен живот приключи, не забравяйте да потърсите място, където можете да ги изхвърлите правилно.

Искате ли да започнете да използвате LED крушки?

Както можете да видите, използването на LED крушки влияе върху нашето здраве, финанси и ни помага да бъдем по-екологични. Така че, ако не сте започнали да използвате този тип осветление, сега със сигурност е моментът да го направите.

Ако решите да го направите, анализирайте продукта, който трябва да купите, много внимателно, получете съвет и проверете дали си купувате LED крушки, които отговарят на вашите нужди.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.