Съвети за устойчив и екосъобразен дом

Имате ли навика да зареждате смартфона си през цялата нощ? А уредите у дома в режим на готовност ли са?
Съвети за устойчив и екосъобразен дом

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Няма човек, който не иска да остави след себе си красива планета за своите деца и внуци. Свят, който е изпълнен с разнообразие и гарантира светло бъдеще. Става дума за място за живот, където зелените дробове на Земята да осигурят просъществуването на човешкия род и хармонията в природата.  За да постигнем тази глобална цел, можем да започнем от своя малък свят – като поддържаме и живеем в устойчив и екосъобразен дом.

Докато глобалната цел зависи от политиката и усилията на държавите, регулирането на емисиите въглероден диоксид и намаляването на химичните отпадни продукти, то контролът върху дома ни е изцяло в наша власт.

Такъв тип малки и индивидуално инициативи са стъпка напред към успеха. Необходими са леки промени в ежедневния живот, но те са достатъчни за създаването на екосъобразен дом, който не вреди на околния свят и предлага светло бъдеще за наследниците ни.

Защо да не приложите тези прости съвети в живота си още днес?

1.Употребата на климатици и отоплителни печки

Ако разполагате с централно отопление или охлаждаща система в дома си, е важно да умеете да работите с тях мъдро. По този начин не само полагате грижи за здравето на планетата, но и спестявате от месечните сметки за енергия:

  • През зимата можете да затопляте дома си до около 21 градуса по Целзий.
  • През лятото поддържайте температурата на въздуха около 24 градуса по Целзий.
  • А каква температура трябва да нагласите за бойлера? В идеалния случай около 37,7 градуса по Целзий.
  • Всеки градус, който нагласите в повече или в по-малко, влияе върху състоянието на околната среда. От него зависи също така какви средства ще заделяте за плащане на сметките.

2.Защо да не използваме по-добре бриза и слънчевата светлина?

радвайте се на екосъобразен дом като използвате максимално светлината

Невинаги е възможно всяко домакинство да инвестира пари в адаптирането на дома си към възобновяеми ресурси. Не всички можем да си позволим да сменим прозорците или да инсталираме соларни панели.

Да, в дългосрочен план това би могло да ни спести много средства, които отиват за сметки, но същевременно разходите за такъв тип промени са големи. Ако не можете да си ги позволите, ето няколко алтернативни стъпки за постигане на екосъобразен дом:

  • Използвайте естествената слънчева светлина.
  • Боядисайте стените в цвят, който отразява светлината.
  • Насладете се на естествения бриз, като отворите широко прозорците на дома. Той се отразява положително върху здравето!

3.Направете малко базови промени в кухнята

направете промени в кухнята и се радвайте на екосъобразен дом

Един от най-лесните трикове, който можете да използвате, за да пестите пари и да живеете в екосъобразен дом, е като въведете промени в кухнята.

Ето няколко примера:

  • Използвайте тенджерата под налягане, когато е възможност. Така пестите време, енергия и пари.
  • Ако трябва да използвате фурната, не отваряйте вратата твърде често. Всеки път, когато го правите, понижавате температурата с около 10 градуса по Целзий.
  • Ако трябва да размразите продукт, използвайте микровълнова печка или в случая с рибата просто я сложете в купа с вода. Екосъобразен навик е да вадите храната предварително, само след няколко часа ще можете да я сготвите. Ключът към успеха е в планирането напред! Струва си.

4.Не оставяйте електроуредите в режим готовност, за да имате екосъобразен дом

В колко от случаите изключвате уредите? Оставяте телевизора в режим готовност със светеща червена лампичка, в същото време компютърът, аудио системата и други електроуредите са в същото положение. А какво ще кажете за вечерите, в които оставяте телефона си да се зарежда постоянно, или пък за рутера за безжичен интернет, който работи денонощно?

Без съмнение и сега продължавате да практикувате тези нещадящи природата навици. Те влияят върху състоянието на околната среда, но също така и върху джоба ви. Милиони хора по света правят същото, което и вие. Представете си вредите, които нанасят върху планетата.

Накрая ще споменем само, че този начин на използване на уредите съкращава продължителността им на живот.

5.Кажете “да” на енергоспестяващите крушки

Те, а също така и флуоресцентните светодиодни крушки, имат висока цена, но в същото време можете да ги използвате 8 пъти по-дълго и използват 80% по-малко енергия от традиционните крушки. Тогава… какво ви пречи да ги използвате?

6.Купувайте енергоспестяващи електроуреди

за екосъобразен дом трябва да имате енергоспестяващи уреди

Както може би знаете, на пазара се предлагат нови електроуреди, които са групирани в енергийни класове А++ и А+++. Знаете ли какво означават тези обозначения? Те консумират до 70% по-малко енергия от уредите клас А.

Добра идея е да смените своите електроуреди с енергоспестяващи, щом този момент настъпи. Тази промяна е малка на пръв поглед, но ако всеки човек постъпи като вас, въздействието върху състоянието на околната среда ще бъде значително.

7.Пускайте пералнята и съдомиялната машина, само когато са пълни

Има хора, които пускат пералнята, само защото са сложили в нея една кърпа и пижамата. Тази практика често води до пускането на 3 перални дневно, които са едва пълни. Ако проявите малко съобразителност, можете да пуснете само 1 пералня, но пълна!

Избягвайте използването на предварителното плакнене и винаги настройвате пране със студена вода, когато това е възможно. Ще спестите доста пари от сметката за ток!

Същата препоръка важи и за съдомиялната машина. Струва си да я напълните догоре, преди да я пуснете.

Препоръчваме ви да прочетете и: 4 трика за почистване и поддръжка на пералнята

8.Уверете се, че домът ви е добре изолиран

Уплътнете прозорците и възпирайте студа от промъкване в дома ви, като използвате уплътняващи средства и силикон. Купете дограма с двоен стъклопакет, не забравяйте да използвате навеси, щори и всяко друго нещо, което ви помага да избегнете пускането на отоплителен уред или климатик.

Понякога такива малки стъпки в живота са напълно достатъчни, за да постигнем желаната промяна и да оставим на децата си в наследство здрава и красива природа. Да не забравяме и колко много пари ще ни спестят тези лесни за изпълнение съвети.

 


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.