Научете за ануптафобията, страхът да бъдете необвързани

Ануптафобията е страхът да бъдеш сам или без партньор. Този натиск се засилва в общество подхранващо митовете за романтиката.
Научете за ануптафобията, страхът да бъдете необвързани
Maria Fatima Seppi Vinuales

Написано и проверено от психолог Maria Fatima Seppi Vinuales.

Последна актуализация: 25 април, 2023

Терминът „ануптафобия“ се отнася до дискомфорта и ирационалния страх от това да останеш сам или да не можеш да установиш сантиментална връзка с никого. Подобно на други специфични фобии, ануптафобията се характеризира с високи нива на тревожност и дори пристъпи на паника. Освен това има последствия в начина на комуникиране.

Страдащите имат трудности при установяването на здрави връзки, тъй като полагат големи усилия да поддържат връзка с някого, дори и да не е здрава връзка. Те са склонни да се самосаботират в усилията си да постигнат ангажимент с някого. Какви са основните й симптоми? Как да се справим с нея? Да видим.

Ануптафобията – свързани симптоми и признаци

Няма нищо лошо в това да искате да сте двойка или да започнете връзка. Когато обаче това се превърне в единствена цел и нейното неизпълнение петни всеки друг постигнат успех или забавя други проекти, тогава това се превръща в проблем. Как да разпознаем ануптафобията? Нека разгледаме основните й симптоми.

  • Прекален, постоянен и неконтролируем страх и дискомфорт от самотата и оставането без партньор.
  • Негативни мисловни модели. Например, вярването, че всичко, което е необходимо, за да бъдеш щастлив, е да имаш връзка (мислене –  всичко или нищо), мисли за малоценност като „Аз съм безполезен, така че никой не е способен да ме обича“, наред с други.
  • Човекът се чувства неспособен да бъде сам, така че е обичайно да го намирате винаги в двойка, „скачайки“ от една връзка в друга. Периодите на самотност са много кратки.
  • Отрицателни чувства – като негодувание или завист – към други партньори.
  • Рисково поведение около сексуалността като средство за намиране на партньор, вместо удоволствие.

Това е ануптафобия, когато желанието да имаш партньор се превръща в страх от самота. Въпреки това, е непреодолим страх, който засяга други области от живота, като личен живот, семейство и работа.

Разочарована жена
Страхът да останеш без партньор може да накара човека да издържи токсични връзки.

Какво причинява ануптафобия?

Както повечето заболявания, не е възможно да се мисли за една единствена причина. Тоест винаги трябва да се взема предвид контекстът, в който се случва. В случай на ануптафобия не можем да пренебрегнем огромната тежест на социалния компонент с натиска да бъдем в двойка, с идеалите за семейство и любов.

Това се отразява особено на жените, които се оценяват, когато са сами или когато не залагат на проекти, свързани с брак или майчинство. Смята се, че постигането на това е синоним на успех, което генерира натиск за постигането му.

Хипотезите обаче предполагат, че съществуването на несигурна привързаност и страх от отхвърляне също играят роля в тази фобия.

Възможни въздействия и последствия

Както всяка фобия, ануптафобията генерира безпокойство и дискомфорт. Въпреки това, един от основните й недостатъци е свързан с качеството на връзките, в които участват засегнатите лица. Страхът да нямат партньор е толкова голям, че те могат да издържат на токсични връзки, за да не останат сами.

Те могат да започнат да оправдават ситуации на злоупотреба, малтретиране, агресия или насилие. Емоционалната им зависимост ги прави уязвими.

От друга страна, фобиите често имат коморбидност с други разстройства като обсесивно-компулсивно поведение. По този начин много хора с ануптафобия могат да развият чувство на недоверие и несигурност, до точката на желание да контролират всяко движение на партньора си.

По същия начин, след като влязат във връзка, тези хора изпитват постоянен и неконтролируем страх от изоставяне. Така те не само не могат да се насладят на така желаната връзка, но и несигурността им започва да предизвиква конфликти.

Ето как се осъществява самоизпълняващото се пророчество; когато ситуацията стане несъстоятелна за другия, другият ще ги напусне.

Важно е да разберете, че ануптафобията е просто фобия. Няма нищо общо с поведението на мачо или контролиране, което определени хора имат във връзките си. С други думи, трябва да бъдем много внимателни при нормализиране или объркване на определено токсично поведение, сякаш е фобия.

Лечение на ануптафобията

Ануптафобията - лечение
Винаги е важно да имате психологическа помощ в случай на страдание от всякакъв вид фобия.

Човек може да подходи към фобията по различни начини. Една от тях е когнитивно-поведенческата терапия, която предлага да се работи от нивото на когниции, както и на ниво поведение и действия.

Също така е необходимо да се работи от психообразование, за да се предложи информация за здрави взаимоотношения, романтични любовни митове, фобии, наред с други теми, които могат да помогнат на пациента да разбере какво се случва с него/нея.

В този смисъл, в когнитивен план, той се стреми да работи с човека върху онези негативни мисли, които функционират като определящи модели и след това въздействат и определят тяхното поведение.

С други думи, човек, който има катастрофална мисъл за необвързаност или самота, ще настоява да търси партньор като основен двигател на живота си. Следователно, като начало, ние работим с предположения и основни вярвания.

Напредвайки малко по-нататък в лечението, ние се стремим да преминем към действие с прости упражнения. За да може човек да започне да се изправя пред страховете си. По този начин се опитваме да ги накараме да се свържат с приятни дейности, които могат да извършват сами.

Също така ще бъде важно да работите върху самочувствието. Това е така, за да може човекът да възстанови собствената си стойност, без да мисли за себе си във връзка с другите.

Какво трябва да запомните?

Здравословната връзка позволява на нейните членове да растат и да се овластяват. Следователно това трябва да бъде отправната точка, върху която да се изгради връзка. Много хора смятат, че те трябва да се допълват. Но истината е, че подобен подход само насърчава зависимостта и нуждата.

До известна степен повечето хора изпитват този страх да бъдат сами и да нямат партньор, с когото да споделят. Но когато тази емоция прелива, предизвиква безпокойство и саботаж, препоръчително е да потърсите помощ, за да се справите с нея.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bados, A. (2009). Fobias específicas. Departament de personalitat, Avaluacio y Tractament Psicologics: Universidad de Barcelona.
  • Capafons Bonet, Juan I. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para las fobias específicas. Psicothema, 13(3),447-452.[fecha de Consulta 30 de Junio de 2021]. ISSN: 0214-9915. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=72713310.
  • Leary, Mark. (2015). Emotional responses to interpersonal rejection. Dialogues in Clinical Neuroscience. 17. 435-441. 10.31887/DCNS.2015.17.4/mleary.
  • “Settling for less out of fear of being single”: Correction to Spielmann et al. (2013). J Pers Soc Psychol. 2018 Nov;115(5):804. doi: 10.1037/pspp0000227. PMID: 30321050.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.