Какво представляват интраабдоминалните абсцеси?

Интраабдоминалните абсцеси обикновено се образуват сред операция, травми или заболявания водещи до инфекция или подуване. Прочетете повече по темата в следващите редове.
Какво представляват интраабдоминалните абсцеси?

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Интраабдоминалните абсцеси представляват събирането на гной в коремната кухина. Могат да се появят навсякъде в стомаха. Образуват се след операции, травми или заболявания водещи до инфекции или подуване, например перитонит.

Причини за интраабдоминалните абсцеси

Част от причините за появата на интраабдоминалните абсцеси са:

  • Инфекции причинени от възпалението на органи като жлъчния мехур или апендикса или при стомашно-чревна перфорация.
  • Тежки коремни травми.
  • Постоперативни инфекции след коремни операции.

Симптоми

Най-често срещаните симптоми на интраабдоминалните абсцеси са обща отпадналост, висока температура и болка в корема. Понякога при физически преглед на пациента, лекарите могат да напипат бучки в областта на стомаха.

Интраабдоминалните абсцеси могат да се образуват в рамките на една седмица след стомашно-чревна перфорация или перитонит. Докато постоперативните абсцеси могат да се появят до две-три седмици след извършването на операция и рядко в рамките на няколко месеца по-късно.

Въпреки че симптомите варират, повечето абсцеси са свързани с висока температура и болка в корема. Симптомите могат да бъдат леки или тежки. Често се срещат и гадене, липса на апетит и отслабване. Други абсцеси като ректо-маточната торбичка могат да причинят появата на диария. Близостта до пикочния мехур може да доведе до чести позиви за уриниране. Субфреничните абсцеси могат да се проявят със симптоми в областта на гърдите като непродуктивна кашлица, болка в гърдите и диспнея (задух). Обикновено мястото на абсцеса е чувствително. По-големите абсцеси се усещат като бучки.

Видове интраабдоминални абсцеси

Интраабдоминалните абсцеси се делят на интраперитонеални, ретроперитонеални и висцерални. Много интраабдоминални абсцеси се образуват след стомашно-чревна перфорация или при рак на дебелото черво.

Други се образуват поради разпространението на инфекция или вторично възпаление на заболявания като апендицит, дивертикулит, болест на Крон, панкреатит, тазово-възпалителна болест и всяко едно заболяване причиняващо перитонит.

Коремните операции, най-вече тези засягащи храносмилателната система, са друг сериозен рисков фактор. Перитонеумът може да бъде заразен по време или след операция.

Недренираните интраабдоминални абсцеси могат да засегнат близките структури и съдове, което може да доведе до кървене или тромбоза. Те могат да се разкъсат и в червата или перитонеума и дори да образуват кожни или урогенитални фистули. Абсцесите в долната част на корема могат да слязат до бедрата.

Препоръчваме ви да прочетете и: Присъщите рискове от приема на антибиотици

Поставяне на диагноза

Обикновено медицинските специалисти използват изследване чрез компютърна томография за поставяне на диагноза. Тази техника им позволява да изберат най-добрия начин за дрениране и лечение на инфекцията.

Ядрено магнитният резонанс (ЯМР) е друг изключително прецизен метод използван в някои ситуации. Има и други по-простички методи за изследване ехографията на коремни органи. Но качеството на образа далеч не е толкова ясно както при ЯМР.

Лечение

Лечението на интраабдоминалните абсцеси се състои в изтеглянето на гнойта и предписването на антибиотици.

Лечението включва приема на антибиотици и подкожно или оперативно дрениране. Почти всички интраабдоминални абсцеси изискват дрениране – по оперативен път или чрез подкожни катетри.

Медицинските професионалисти могат да дренират абсцеса през кожата м подкожно дрениране, с помощта на образна техника като ехограф. В някои по-сериозни случаи може да се наложи извършването на хирургичен дренаж в оперативна зала. Дренирането чрез катетри може да бъде подходящо за прилагане, когато абсцесите са големи и пътят за дрениране не преминава през незаразени органи. Използването на катетри за дрениране е подходящо и когато произходът на инфекцията е контролиран и гнойта е достатъчно течна, за да премине през катетъра.

Междувременно предписаните антибиотици могат да ограничат разпространението на заразата чрез кръвта и трябва да бъдат приемани преди и след интервенцията. Лечението често изисква назначаването на лекарства подобряващи лечението на чревната флора като гентамицин и метронидазол.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Salud. (2018). Absceso intraabdominal. Https://Www.Clinicadam.Com/Salud/5/.

  • del Pozo, J. L., Manubens, A., García-Quetglas, E., & Ramón Azanza, J. (2008). Absceso intraabdominal posquirúrgico con bacteriemia por Propionibacterium acnes. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. https://doi.org/10.1157/13125647


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.