Предстои първата трансплантация на глава в света

Трансплатацията на глава е сензационен пробив в медицината и съвсем скорошна реалност
Предстои първата трансплантация на глава в света
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 30 декември, 2018

Първата трансплантация на глава в света ще бъде извършена в Китай след по-малко от 10 месеца.

Това сподели неврохирурга Серджо Канаверо в интервю за немския вестник Ooom през април миналата година.

Надхвърляйки границите на множеството противоречия и етични предразсъдъци  , тази революционна операция се очаква с небивал интерес от научната общност.

Само преди няколко месеца името на Валери Спиридонов бе спрягано като първия пациент, който ще се подложи на тази трансплантация. Но младият човек реши да заложи на по-традиционни методи. Сега човекът познат като “Франкенщайн на 21-ви век” ще бъде китайски пациент, чието име се пази в тайна.

През следващите месеци този човек ще се подложи на първата трансплантация на глава в света.

Мечта на неврохирургията, предизвикателство, с което науката все още не се е срещала
 мечтата му като учен е да стане първият лекар направил успешна трансплантация на глава

Серджо Канаверо е член на Групата за напреднала невромодулация в Торино, Италия.

Както той обяснява в интервюто мечтата му като учен е да стане първият лекар направил успешна трансплантация на глава.

“Успешна”е ключовата дума в случая, тъй като до момента всички опити направени с животни са се проваляли.

Д-р Канаверо дава обяснение с факта, че технологията не е била готова за такова предизвикателство. В момента технологичните препятствия са много по-малко, има много повече професионалисти и много по-сложни средства. Всичко това повишава шанса за успех.

От друга страна въпреки че голяма част от научната общност е против това, “Франкенщайн на 21-ви век”  се базира на работата на единствения човек, трансплантирал глава на примат върху друго тяло. Този голям успех бе постигнат от д-р Робърт Уайт през 70-те години на миналия век. Но той не успява да свърже най-важната част: нервната система.

През 2013 г. неврохирургът Серджо Канаверо пише статия, в която обяснява защо трансплантацията на глава ще бъде успешна с поредица очевидни факти. А именно – че вече съществува технология за правилно свързване на главата с гръбначния стълб.

Проектът, както изглежда, е повече от надежден.

Трансплатацията на глава: реалност съвсем скоро?

Ако плановете не бъдат променени, първата трансплантация на глава трябва да бъде извършена в Китай през 2017г. Според д-р Канаверо това означава няколко неща.

  • Способност за възстановяване на подвижността на парализираните хора.
  • Получателят на “новото тяло” ще може да избегне болести като рак, нервни заболявания и много други сериозни заболявания.

Независимо от всичко човекът, преследващ тази мечта, ще бъде следван от етичните последици и моралните и религиозни спорове.

Нов пациент, нова дата и нов етап за първата трансплантация на глава
доктор Канаверо е част от екипа на първата трансплантация на глава

Валери Спиридонов бе пациент “0” до момента. Този човек страда от атрофия на мускулите, а шансът му да оцелее е много малък.

След две години работа с д-р Канаверо, лекарят не успява да му обещае това, което пациентът иска: да бърви отново, да има нормален живот и да оцелее след операцията.

Затова младият руснак решава да се подложи на много по-консервативна операция. Тя ще му позволи да посрещне оставащите му дни с по-малко болка и с повече достойнство.

Междувременно д-р Серджо Канаверо открива друг обездвижен пациент със сериозни проблеми, с когото продължава да работи по проекта си.

Страната предложила най-голяма подкрепа на проекта е Китай. На скорошна конференция, именно в Китай бе обявено, че революционната операция ще бъде извършена в специално подготвена за целта болница.

Точната дата все още не е обявена, но се счита, че продължителността на операцията ще бъде минимум72 часа.

Към момента всичко е в сферата на очакванията. Рискът от отхвърляне не съществува, защото мозъкът е “неутрален” орган за разлика от сърцето, черния дроб и бъбреците.

За щастие д-р Канаверо разполага с най-добрия екип и с най-съвременното оборудване.

Очакванията и надеждите са много високи и всички очакват с нетърпение датата на проекта. Колкото невероятен, противоречив и вълнуващ да е той, може да преобърне света на науката и медицината.

А на нас ни остава да чакаме новините …


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Lamba N, Holsgrove D, Broekman ML. The history of head transplantation: a review. Acta Neurochir (Wien). 2016;158(12):2239–2247. doi:10.1007/s00701-016-2984-0
  • Ren X, Canavero S. Human head transplantation. Where do we stand and a call to arms. Surg Neurol Int. 2016;7:11. Published 2016 Jan 28. doi:10.4103/2152-7806.175074
  • Furr A, Hardy MA, Barret JP, Barker JH. Surgical, ethical, and psychosocial considerations in human head transplantation. Int J Surg. 2017;41:190–195. doi:10.1016/j.ijsu.2017.01.077

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.