Какво представлява аерозолната терапия?

С помощта на аерозолната терапия дадено вещество или лекарство се доставя до дихателните пътища и оказва терапевтично действие. Прочетете следващите редове, за да научите повече!
Какво представлява аерозолната терапия?

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Аерозолната терапия е терапевтична система, позволяваща назначаването и приема на вещества или лекарства под формата на аерозоли чрез вдишване. Лекарите използват специални устройства – пулверизатори за провеждане на този вид терапия. Казано най-простичко тези устройства превръщат течността в аерозолни частици. По този начин те създават фина мъгла, която може да бъде вдишвана от пациента.

С помощта на аерозолната терапия дадено вещество или лекарство се доставя до дихателните пътища и оказва терапевтично действие.

Индикации за аерозолна терапия

Лечение на бронхиални инфекции

Най-често срещано е предписването на бронхоразширяващи медикаменти при пациентите с астма или ХОББ. Но освен това тази терапия се използва и в лечението на други заболявания. Като муковисцидоза, ХИВ и бронхиектазии.

Какви лекарства могат да бъдат назначавани

С аерозолната терапия медицинските специалисти могат да предписват приема на:

 • Бронхоразширяващи медикаменти и кортикостероиди.
 • Муколитици улесняващи изхвърлянето на секретите.
 • Вещества като физиологичен разтвор, които втечняват секретите.
 • Антибиотици за директно лечение на бронхиални инфекции.

Предимства на аерозолната терапия

Какви лекарства могат да бъдат приемани чрез аерозолната терапия?

Основното предимство е, че аерозолната терапия позволява назначаването и приема на вещества и лекарства, влизащи директно в контакт със засегнатите части на дихателните пътища. По този начин се постига бърз ефект с по-ниски дози.

Обикновено има по-малко странични ефекти отколкото системния прием. Чрез аерозолната терапия веществата и лекарствата директно попадат на ниво бронхи. Факторът, определящ натрупването на пулверизираното вещество е големината на частиците. В зависимост от вида на пулверизатора може да има значителна разлика в големината на частиците, както и в скоростта и разпръскването на образуваната мъгла.

Ето и част от другите важни за пациента фактори:

 • Възрастта
 • Моделът на вдишване на инхалациите
 • Състоянието на белите дробове

Рискове и усложнения

Ето и част от усложненията, които могат да се появят:

 • Бронхоспазъм. Бронхите се възпаляват и свиват. Това причинява появата на кашлица и затруднено дишане.
 • Инфекции причинени от заразяване.
 • Сърцебиене и повишено кръвно налягане.
 • Задържане на въглероден двуокис, който обикновено се отделя чрез издишване.

Назначаване на аерозолната терапия

Пациентите трябва правилно да използват пулверизаторите. В противен случай няма да бъдат ефективни. Освен това е изключително важно използваният вид пулверизатор да бъде подходящ за съответното вещество или лекарство.

Лекарствата могат да бъдат назначавани и приемани с помощта на маска за лице при пациентите страдащи от силно изтощение или задух. Този метод може да се прилага и при невъзможност за използване на класически инхалатор. Това се наблюдава най-често при хора в напреднала възраст или тежко болни.

Пациентът или медицинският специалист трябва да приготви правилно лекарството. Освен това трябва да разполага с необходимите материали. Ръцете трябва да бъдат измити добре. За правилното използване трябва да спазвате инструкциите на устройството и да използвате точната доза от лекарството.

Ако лечението ви включва различни лекарства или вещества, трябва да ги приемате едно след друго в следния ред:

 1. Бронхоразширяващи средства и/или кортикостероиди.
 2. Вещества за втечняване на секретите.
 3. Дихателна физиотерапия. За отделяне на секретите.
 4. Антибиотици за лечение на бронхиални инфекции.

Потърсете съвет от лекар, ако имате някакви въпроси.

Съветваме ви да провеждате аерозолната терапия в седнало положение. Стойте с изправен гръб и наведена назад глава. По този начин ще избегнете попадането на лекарството върху нежелани места. Накрая трябва да почистите и дезинфектирате устройството и материалите след всяко използване.

Видове пулверизатори

Има три основни вида пулверизатори.

Лечение с инхалатори
 1. Ултразвук. Парата се образува чрез вибрирането на пиезоелектричен кристал. Те са подходящи за пулверизирането на вода и физиологичен разтвор в различни концентрации.
 2. Пулверизатор с дюза. Този вид е с камера, в която се образува аерозол с помощта на газ. Те са подходящи за пулверизиране на бронходилатори, противовъзпалителни средства, физиологичен разтвор с различни концентрации, муколитици и антибиотици.
 3. Мрежести пулверизатори. Аерозолът се образува чрез преминаването на течността през дупчиците на мрежата. Перфектни са за пулверизирането на антибиотици. Причината за това е, че осигуряват по-голямо натрупване в белите дробове и по-малка загуба на лекарство.

Заключение

За да бъде ефективно лечението ви с аерозолната терапия, трябва да спазвате указанията на лекаря ви.

Ако трябва да приемате няколко лекарства, трябва да правите това едно след друго в съответния ред. Трябва да бъдете много внимателни и правилно да почиствате и дезинфектирате пулверизатора. Освен това трябва да се грижите и за устната си хигиена. Така ще се уверите, че сте отстранили остатъците от лекарството.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Hess, D., Myers, T., & Rau, J. (2013). Una Guia De Dispositivos Para Aerosolterapia. American Association for Respiratory Care.

 • Rodríguez, G., Fuentes, M., & Perea, P. (2013). Administración Medicamentos Por Nebulización. Junta de Andalucía.

 • Moreno, M. Y. V. (2015). GUIA DE AEROSOLTERAPIA. Respira.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.