6 предимства на това да си майка на 35 години

Да, това може да крие някои рискове, но жените на тази възраст са много по-зрели и се изправят смело и съзнателно пред новите предизвикателства
6 предимства на това да си майка на 35 години

Последна актуализация: 19 юли, 2019

Да бъдеш майка на 35 години не е лесно. С течение на времето обществото е изградило шаблони относно по-възрастните майки, като “имащи по-малко енергия”, като “баба-майки” или “уморени майки”.

Само допреди няколко години да бъдеш майка след 30 годишна възраст дори се смяташе за рисковано. Хората вярваха в това поради отрицателните връзки между майчината възраст и здравето на бебето при раждането. Но сега осъзнаваме, че това не е така.

Да бъдеш майка на 35: тенденция във възход

Майчинството в по-късните години е демографско явление, което се увеличава в развитите страни. Тази тенденция се дължи на фактори като методи за контрацепция с по-висока ефективност, равенство между половете и нарастващ брой жени, които се обучават.

Да бъдеш майка на 35 години също е свързано с икономически аспекти. Например, жените сега имат по-голям дял на пазара на труда и икономическа сигурност, наред с други причини.

Според статистическите данни от 2016 г., публикувани от Националния статистически институт на Испания, възрастта на бременността се е върнала малко повече от предходната година, като средната възраст за зачеване на дете е 32,5 години.

Така че, бихте ли искали да сте майка на 35?

Какво казват последните проучвания?

майка на 35 години - предимства и недостатъци

Някои проучвания сочат, че най-безопасният възрастов диапазон за раждане на деца е все още от 20 до 35-годишна възраст. Въпреки това, малко преди година, Международният вестник по епидемиология публикува резултати от проучване на жени на възраст над 35 години и на техните деца.

Резултатите бяха изненадващи. Изводите показват, че децата, чиито майки са на възраст между 35 и 39 г. са постигнали доста добри резултати при тестове, които измерват техните словесни когнитивни способности. Всъщност те имат по-добри резултати от децата на по-младите майки.

Как обаче резултатите са се различавали от предишните векове? Разликите зависят от няколко фактора като например:

  • Тестваните деца са най-малките деца в семейството. Това условие предполага, че децата са получили ограничено внимание и отношение.
  • Икономическа ситуация. Семействата с повече деца често имат по-ниски доходи и по-малко възможности. Поради тяхното положение те не са имали достъп до здравословна диета или здравни услуги. В резултат на това недостигът на ресурси има отрицателно въздействие върху развитието.

Така че, ако сте почти на 35 години и смятате да станете майка, препоръчваме да продължите да четете причините по-долу, за да сте по-уверени и информирани, за да вземете правилното решение.

Какви са предимствата да бъдеш майка на 35?

1. Изправяне пред майчинството с по-голяма зрялост

Това определено не означава, че младите майки не могат да бъдат зрели майки.

Въпреки това когато знае, че ще бъде майка на 35 години,  жената е много по-информирана за рисковете от бременността. Тя се опитва по-усърдно да се грижи за себе си и преди всичко мисли и планира за евентуалните бъдещи промени в живота си.

2. По-голяма икономическа стабилност

майка на 35 години - предимства и недостатъци

Като цяло, хората на 35 г. имат повече академичен и професионален опит, което се изразява в по-стабилен доход. В резултат на това родителите могат да предоставят повече време и внимание на своите деца.

3. Повече опит

Ако говорим за майчинство, опитът никога не е достатъчен. Силни страни като разбиране, съпричастност и търпение (между другото) помагат на майките да се изправят пред предизвикателствата на майчинството с положителен начин на мислене.

Освен това различните видове преживявания, които жената е имала през целия си живот ще помогнат да служи като добър пример за децата й.

4. Емоционална стабилност

майка на 35 години - предимства и недостатъци

С възрастта имаме по-добро разбиране за себе си, което е трудно да се схване в началото на младостта. Научаваме се как да взимаме решения, да приемаме нашите грешки, да бъдем устойчиви и да развиваме по-стабилни взаимоотношения.

Тези основи обогатяват възпитанието и отношенията с нашите деца. Всъщност, те им осигуряват по-голяма емоционална стабилност. Този вид среда предлага здравословно психологическо обкръжение, по-голяма сигурност и по-добър пример за децата.

5. Повишава продължителността на живота

В различни проучвания резултатите показват, че жените, които раждат след 33 години, се очаква да живеят по-дълго от тези, които са родили последното си дете на 29 години.

С други думи, ще има повече време да се наслаждавате на децата, въпреки общественото мнение, което твърди противното.

6. По-здравословен начин на живот

майка на 35 години - предимства и недостатъци

Хората на възраст над 30 години е много вероятно да имат по-добро разбиране на нуждите на тялото си. С други думи, те вероятно ще обърнат повече внимание на своето здраве. Това включва здравословни хранителни и физически навици.

Няма да имате нужда да променяте навиците си драстично, когато решите да имате бебе, защото вече водите балансиран и здравословен начин на живот.

Заключения

В заключение качеството на живот на майката и децата, които тя има, оказва пряко влияние върху развитието на децата.

Няма съмнение за това, че да си майка на 35 години има многобройни предимства. Не забравяйте обаче, че бременността в по-късни години предполага и някои рискове. Затова не забравяйте да говорите за това с медицински специалист, за да знаете какво трябва да знаете за конкретния случай.

А вие какво мислите?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bewley, S., Davies, M., & Braude, P. (2005). Which career first? BMJ, 331(7517), 588–589. Available at: https://doi.org/10.1136/bmj.331.7517.588. Accessed 27/04/2020.
  • Instituto Nacional de Estadística (2017). Movimiento Natural de la Población (Nacimientos, Defunciones y Matrimonios). Indicadores Demográficos Básicos. Año 2016. Datos provisionales. Available at: http://www.ine.es/prensa/mnp_2016_p.pdf. Accessed 27/04/2020.
  • Goisis, A., Schneider, D. C., & Myrskylä, M. (2017). The reversing association between advanced maternal age and child cognitive ability: evidence from three UK birth cohorts. International Journal of Epidemiology, 46(3), 850–859. Available at: https://doi.org/10.1093/ije/dyw354. Accessed 27/04/2020.
  • Mills, M., Rindfuss, R. R., McDonald, P., & te Velde, E. (2011). Why do people postpone parenthood? Reasons and social policy incentives. Human Reproduction Update, 17(6), 848–860. Available at: https://doi.org/10.1093/humupd/dmr026. Accessed 27/04/2020.
  • Sun, F., Sebastiani, P., Schupf, N., Bae, H., Andersen, S. L., McIntosh, A., Abel, H., Elo, I. T., & Perls, T. T. (2015). Extended maternal age at birth of last child and women’s longevity in the Long Life Family Study. Menopause, 22(1), 26–31. Available at: https://doi.org/10.1097/gme.0000000000000276. Accessed 27/04/2020.
  • Williams, L. M., Brown, K. J., Palmer, D., Liddell, B. J., Kemp, A. H., Olivieri, G., … Gordon, E. (2006). The Mellow Years?: Neural Basis of Improving Emotional Stability over Age. Journal of Neuroscience, 26(24), 6422–6430. Available at: https://doi.org/10.1523/jneurosci.0022-06.2006. Accessed 27/04/2020.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.