6 предимства на това да си майка на 35 години

28.04.2018
Да, това може да крие някои рискове, но жените на тази възраст са много по-зрели и се изправят смело и съзнателно пред новите предизвикателства

Да бъдеш майка на 35 години не е лесно. С течение на времето обществото е изградило шаблони относно по-възрастните майки, като „имащи по-малко енергия“, като „баба-майки“ или „уморени майки“.

Само допреди няколко години да бъдеш майка след 30 годишна възраст дори се смяташе за рисковано. Хората вярваха в това поради отрицателните връзки между майчината възраст и здравето на бебето при раждането. Но сега осъзнаваме, че това не е така.

Да бъдеш майка на 35: тенденция във възход

Майчинството в по-късните години е демографско явление, което се увеличава в развитите страни. Тази тенденция се дължи на фактори като методи за контрацепция с по-висока ефективност, равенство между половете и нарастващ брой жени, които се обучават.

Да бъдеш майка на 35 години също е свързано с икономически аспекти. Например, жените сега имат по-голям дял на пазара на труда и икономическа сигурност, наред с други причини.

Според статистическите данни от 2016 г., публикувани от Националния статистически институт на Испания, възрастта на бременността се е върнала малко повече от предходната година, като средната възраст за зачеване на дете е 32,5 години.

Така че, бихте ли искали да сте майка на 35?

Какво казват последните проучвания?

майка на 35 години - предимства и недостатъци

Някои проучвания сочат, че най-безопасният възрастов диапазон за раждане на деца е все още от 20 до 35-годишна възраст. Въпреки това, малко преди година, Международният вестник по епидемиология публикува резултати от проучване на жени на възраст над 35 години и на техните деца.

Резултатите бяха изненадващи. Изводите показват, че децата, чиито майки са на възраст между 35 и 39 г. са постигнали доста добри резултати при тестове, които измерват техните словесни когнитивни способности. Всъщност те имат по-добри резултати от децата на по-младите майки.

Как обаче резултатите са се различавали от предишните векове? Разликите зависят от няколко фактора като например:

  • Тестваните деца са най-малките деца в семейството. Това условие предполага, че децата са получили ограничено внимание и отношение.
  • Икономическа ситуация. Семействата с повече деца често имат по-ниски доходи и по-малко възможности. Поради тяхното положение те не са имали достъп до здравословна диета или здравни услуги. В резултат на това недостигът на ресурси има отрицателно въздействие върху развитието.

Така че, ако сте почти на 35 години и смятате да станете майка, препоръчваме да продължите да четете причините по-долу, за да сте по-уверени и информирани, за да вземете правилното решение.

Какви са предимствата да бъдеш майка на 35?

1. Изправяне пред майчинството с по-голяма зрялост

Това определено не означава, че младите майки не могат да бъдат зрели майки.

Въпреки това когато знае, че ще бъде майка на 35 години,  жената е много по-информирана за рисковете от бременността. Тя се опитва по-усърдно да се грижи за себе си и преди всичко мисли и планира за евентуалните бъдещи промени в живота си.

Вижте и: 4 „не“, които не ви правят лоша майка

2. По-голяма икономическа стабилност

майка на 35 години - предимства и недостатъци

Като цяло, хората на 35 г. имат повече академичен и професионален опит, което се изразява в по-стабилен доход. В резултат на това родителите могат да предоставят повече време и внимание на своите деца.

3. Повече опит

Ако говорим за майчинство, опитът никога не е достатъчен. Силни страни като разбиране, съпричастност и търпение (между другото) помагат на майките да се изправят пред предизвикателствата на майчинството с положителен начин на мислене.

Освен това различните видове преживявания, които жената е имала през целия си живот ще помогнат да служи като добър пример за децата й.

4. Емоционална стабилност

майка на 35 години - предимства и недостатъци

С възрастта имаме по-добро разбиране за себе си, което е трудно да се схване в началото на младостта. Научаваме се как да взимаме решения, да приемаме нашите грешки, да бъдем устойчиви и да развиваме по-стабилни взаимоотношения.

Тези основи обогатяват възпитанието и отношенията с нашите деца. Всъщност, те им осигуряват по-голяма емоционална стабилност. Този вид среда предлага здравословно психологическо обкръжение, по-голяма сигурност и по-добър пример за децата.

Вижте и: Науката твърди, че интелигентността се наследява от майката

5. Повишава продължителността на живота

В различни проучвания резултатите показват, че жените, които раждат след 33 години, се очаква да живеят по-дълго от тези, които са родили последното си дете на 29 години.

С други думи, ще има повече време да се наслаждавате на децата, въпреки общественото мнение, което твърди противното.

6. По-здравословен начин на живот

майка на 35 години - предимства и недостатъци

Хората на възраст над 30 години е много вероятно да имат по-добро разбиране на нуждите на тялото си. С други думи, те вероятно ще обърнат повече внимание на своето здраве. Това включва здравословни хранителни и физически навици.

Няма да имате нужда да променяте навиците си драстично, когато решите да имате бебе, защото вече водите балансиран и здравословен начин на живот.

Заключения

В заключение качеството на живот на майката и децата, които тя има, оказва пряко влияние върху развитието на децата.

Няма съмнение за това, че да си майка на 35 години има многобройни предимства. Не забравяйте обаче, че бременността в по-късни години предполага и някои рискове. Затова не забравяйте да говорите за това с медицински специалист, за да знаете какво трябва да знаете за конкретния случай.

А вие какво мислите?

  • Bewley, S. and Davies, M. The most secure age for childbearing remains 20-35. BMJ, 2005; 331:588
  • Instituto Nacional de Estadística. [Internet]. Movimiento Natural de la Población (Nacimientos, Defunciones y Matrimonios). Indicadores Demográficos Básicos. Año 2016. Datos provisionales. 2017. Disponible en: http://www.ine.es/prensa/mnp_2016_p.pdf
  • Fangui Sun, Paola Sebastiani, Nicole Schupf, Harold Bae, Stacy L, Andersen, Avery McIntosh, Haley Abel, Irma T. Elo, and Thomas T.Perls. Extended Maternal Age at Birth of Last Child and Women’s
    Longevity in the Long Life Family Study. Menopause, 2015; 22(1): pp. 26–31.
  • Mills, M., Rindfuss, R.R., McDonald, P. and te Velde, E., on behalf of the ESHRE Reproduction
    and Society Task Force. Why do people postpone parenthood? Reasons and social policy incentives. Human Reproduction Update, 2011; 17(6): pp. 848–860.