6 предимства на това да майка на 35 години

· 28.04.2018
Да, това може да крие някои рискове, но жените на тази възраст са много по-зрели и се изправят смело и съзнателно пред новите предизвикателства

Да бъдеш майка на 35 години не е лесно. С течение на времето обществото е изградило шаблони относно по-възрастните майки, като „имащи по-малко енергия“, като „баба-майки“ или „уморени майки“.

Само допреди няколко години да бъдеш майка след 30 годишна възраст дори се смяташе за рисковано. Хората вярваха в това поради отрицателните връзки между майчината възраст и здравето на бебето при раждането. Но сега осъзнаваме, че това не е така.

Да бъдеш майка на 35: тенденция във възход

Майчинството в по-късните години е демографско явление, което се увеличава в развитите страни. Тази тенденция се дължи на фактори като методи за контрацепция с по-висока ефективност, равенство между половете и нарастващ брой жени, които се обучават.

Да бъдеш майка на 35 години също е свързано с икономически аспекти. Например, жените сега имат по-голям дял на пазара на труда и икономическа сигурност, наред с други причини.

Според статистическите данни от 2016 г., публикувани от Националния статистически институт на Испания, възрастта на бременността се е върнала малко повече от предходната година, като средната възраст за зачеване на дете е 32,5 години.

Така че, бихте ли искали да сте майка на 35?

Какво казват последните проучвания?

майка на 35 години - предимства и недостатъци

Някои проучвания сочат, че най-безопасният възрастов диапазон за раждане на деца е все още от 20 до 35-годишна възраст. Въпреки това, малко преди година, Международният вестник по епидемиология публикува резултати от проучване на жени на възраст над 35 години и на техните деца.

Резултатите бяха изненадващи. Изводите показват, че децата, чиито майки са на възраст между 35 и 39 г. са постигнали доста добри резултати при тестове, които измерват техните словесни когнитивни способности. Всъщност те имат по-добри резултати от децата на по-младите майки.

Как обаче резултатите са се различавали от предишните векове? Разликите зависят от няколко фактора като например:

  • Тестваните деца са най-малките деца в семейството. Това условие предполага, че децата са получили ограничено внимание и отношение.
  • Икономическа ситуация. Семействата с повече деца често имат по-ниски доходи и по-малко възможности. Поради тяхното положение те не са имали достъп до здравословна диета или здравни услуги. В резултат на това недостигът на ресурси има отрицателно въздействие върху развитието.

Така че, ако сте почти на 35 години и смятате да станете майка, препоръчваме да продължите да четете причините по-долу, за да сте по-уверени и информирани, за да вземете правилното решение.

Какви са предимствата да бъдеш майка на 35?

1. Изправяне пред майчинството с по-голяма зрялост

Това определено не означава, че младите майки не могат да бъдат зрели майки.

Въпреки това когато знае, че ще бъде майка на 35 години,  жената е много по-информирана за рисковете от бременността. Тя се опитва по-усърдно да се грижи за себе си и преди всичко мисли и планира за евентуалните бъдещи промени в живота си.

2. По-голяма икономическа стабилност

майка на 35 години - предимства и недостатъци

Като цяло, хората на 35 г. имат повече академичен и професионален опит, което се изразява в по-стабилен доход. В резултат на това родителите могат да предоставят повече време и внимание на своите деца.

3. Повече опит

Ако говорим за майчинство, опитът никога не е достатъчен. Силни страни като разбиране, съпричастност и търпение (между другото) помагат на майките да се изправят пред предизвикателствата на майчинството с положителен начин на мислене.

Освен това различните видове преживявания, които жената е имала през целия си живот ще помогнат да служи като добър пример за децата й.

4. Емоционална стабилност

майка на 35 години - предимства и недостатъци

С възрастта имаме по-добро разбиране за себе си, което е трудно да се схване в началото на младостта. Научаваме се как да взимаме решения, да приемаме нашите грешки, да бъдем устойчиви и да развиваме по-стабилни взаимоотношения.

Тези основи обогатяват възпитанието и отношенията с нашите деца. Всъщност, те им осигуряват по-голяма емоционална стабилност. Този вид среда предлага здравословно психологическо обкръжение, по-голяма сигурност и по-добър пример за децата.

5. Повишава продължителността на живота

В различни проучвания резултатите показват, че жените, които раждат след 33 години, се очаква да живеят по-дълго от тези, които са родили последното си дете на 29 години.

С други думи, ще има повече време да се наслаждавате на децата, въпреки общественото мнение, което твърди противното.

6. По-здравословен начин на живот

майка на 35 години - предимства и недостатъци

Хората на възраст над 30 години е много вероятно да имат по-добро разбиране на нуждите на тялото си. С други думи, те вероятно ще обърнат повече внимание на своето здраве. Това включва здравословни хранителни и физически навици.

Няма да имате нужда да променяте навиците си драстично, когато решите да имате бебе, защото вече водите балансиран и здравословен начин на живот.

Заключения

В заключение качеството на живот на майката и децата, които тя има, оказва пряко влияние върху развитието на децата.

Няма съмнение за това, че да си майка на 35 години има многобройни предимства. Не забравяйте обаче, че бременността в по-късни години предполага и някои рискове. Затова не забравяйте да говорите за това с медицински специалист, за да знаете какво трябва да знаете за конкретния случай.

А вие какво мислите?