Натурално лечение и профилактика на хемороиди

Една от основните причини за заболяването е хроничният запек, поради който се получава силен натиск в аналната област по време на дефекация
Натурално лечение и профилактика на хемороиди
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 11 август, 2022

За профилактика на хемороиди е много важно да се поддържа здравословна диета, която да е балансирана и богата на фибри – те помагат за предотвратяване на запек.

Хемороидите са следствие на възпаление на вените на ректума и ануса. Често тези, които страдат от хемороиди се срамуват от това и поради тази причина избягват да повдигат темата или да отидат на лекар.
Типични за хемороидната болест са възпаления, подуване и общ дискомфорт. Възпалението се проявява в торбичките, които съдържат вените и артериите на аналния канал. В тази статия ще разгледаме методите на природно лечение и предотвратяване на появата и профилактика на хемороиди.

Най-честите симптоми са:

  • Парене
  • Болка
  • Възпаление
  • Кървене (в някои случаи)

Има четири степени на заболяването:

Степен I

Хемороидите са малко по-големи по размер, но не се виждат извън ануса. Обикновено няма симптоми и само лекар може да ги открие.

Степен II

Хемороидите излизат извън ануса по време на дефекация, но след това се прибират.

Степен III

Хемороидите остават извън ануса и могат да се приберат само с помощта на медицински специалист или чрез пръста на пациента. Хемороидите могат да бъдат изтласкани навън по време на дефекация или дори без причина.

Степен IV

В тази фаза хемороидите остават постоянно извън ануса и не могат да бъдат прибрани с пръст. Една от основните причини за хемороидалната болест е хроничният запек, поради който се получава силен натиск в аналната област по време на дефекация.

Профилактика на хемороиди

След като вече знаете причините за заболяването, можете да получите по-добра представа за това, как да го лекувате. Трябва да положите всички възможни усилия да предотвратите запек. Консумирайте храни с високо съдържание на фибри и пийте много вода всеки ден. Ако тялото ви се нуждае от вода, ще му се наложи да я извлече от изпражненията в червата, които ще станат твърди и сухи и изхождането ще причинява болка.

Храни, богати на фибри

профилактика на хемороиди

Има два типа фибри: разтворими и неразтворими. Тези два вида са необходими за една балансирана диета, като трябва да приемате около 30 гр. на ден.

Храни с разтворими фибри
Разтворимите фибри са тези, които се разтварят във вода. Полезни са главно при лечение на проблеми с холестерола и стабилизиране на нивата на кръвната захар. Разтворимите фибри забавят храносмилането.

Те могат да бъдат намерени в:

Зърнени храни, бобови растения, плодове (ягоди, малини, ябълки, сливи, лимони, портокали), зеленчуци (цвекло, артишок, краставици, аспержи, моркови, тиква).

Храни с неразтворими фибри
Неразтворимите фибри не се разтварят във вода. Този вид фибри ускоряват храносмилането. Те предотвратяват запек, като изпражненията са по-течни и по-големи.

Храни, които съдържат неразтворими фибри
Пълнозърнест хляб, всякакви пресни и сушени плодове, трици и зеленчуци. И двата вида фибри са полезни за здравето на червата и премахват частици, които могат да доведат до нараняване.
За да бъдат ефективни, фибрите трябва да се консумират ежедневно.

Природно лечение и профилактика на хемороиди

Природно лечение и профилактика на хемороиди

Алое вера е много подходящо за лечение, ако усещате парене, свързано с хемороиди. Трябва внимателно да почистите мястото, а след това да нарежете листо от алое вера наполовина и да го приложите там. Това лечение може да се прилага по няколко пъти на ден.
Направете чай от лайка за ваничка. Напълнете голям съд с чай от лайка и след като се охлади, потопете засегнатата област в него и стойте така около 10 минути. Лайката ще помогне за облекчаване на болката и възпалението, свързани с това заболяване.
Ако симптомите се влошат, обърнете се към специалист. Природното лечение се препоръчва само за леки случаи.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.