Натурално лечение и профилактика на хемороиди

Една от основните причини за заболяването е хроничният запек, поради който се получава силен натиск в аналната област по време на дефекация

Последна актуализация: 24 Януари, 2019

За профилактика на хемороиди е много важно да се поддържа здравословна диета, която да е балансирана и богата на фибри – те помагат за предотвратяване на запек.

Хемороидите са следствие на възпаление на вените на ректума и ануса. Често тези, които страдат от хемороиди се срамуват от това и поради тази причина избягват да повдигат темата или да отидат на лекар.
Типични за хемороидната болест са възпаления, подуване и общ дискомфорт. Възпалението се проявява в торбичките, които съдържат вените и артериите на аналния канал. В тази статия ще разгледаме методите на природно лечение и предотвратяване на появата и профилактика на хемороиди.

Най-честите симптоми са:

  • Парене
  • Болка
  • Възпаление
  • Кървене (в някои случаи)

Прочетете и: Лайката: естествено лечение на хемороиди

Има четири степени на заболяването:

Степен I

Хемороидите са малко по-големи по размер, но не се виждат извън ануса. Обикновено няма симптоми и само лекар може да ги открие.

Степен II

Хемороидите излизат извън ануса по време на дефекация, но след това се прибират.

Степен III

Хемороидите остават извън ануса и могат да се приберат само с помощта на медицински специалист или чрез пръста на пациента. Хемороидите могат да бъдат изтласкани навън по време на дефекация или дори без причина.

Степен IV

В тази фаза хемороидите остават постоянно извън ануса и не могат да бъдат прибрани с пръст. Една от основните причини за хемороидалната болест е хроничният запек, поради който се получава силен натиск в аналната област по време на дефекация.

Профилактика на хемороиди

След като вече знаете причините за заболяването, можете да получите по-добра представа за това, как да го лекувате. Трябва да положите всички възможни усилия да предотвратите запек. Консумирайте храни с високо съдържание на фибри и пийте много вода всеки ден. Ако тялото ви се нуждае от вода, ще му се наложи да я извлече от изпражненията в червата, които ще станат твърди и сухи и изхождането ще причинява болка.

Вижте още: Има ли начин за правилно изхождане?

Храни, богати на фибри


Има два типа фибри: разтворими и неразтворими. Тези два вида са необходими за една балансирана диета, като трябва да приемате около 30 гр. на ден.

Храни с разтворими фибри
Разтворимите фибри са тези, които се разтварят във вода. Полезни са главно при лечение на проблеми с холестерола и стабилизиране на нивата на кръвната захар. Разтворимите фибри забавят храносмилането.

Те могат да бъдат намерени в:

Зърнени храни, бобови растения, плодове (ягоди, малини, ябълки, сливи, лимони, портокали), зеленчуци (цвекло, артишок, краставици, аспержи, моркови, тиква).

Храни с неразтворими фибри
Неразтворимите фибри не се разтварят във вода. Този вид фибри ускоряват храносмилането. Те предотвратяват запек, като изпражненията са по-течни и по-големи.

Храни, които съдържат неразтворими фибри
Пълнозърнест хляб, всякакви пресни и сушени плодове, трици и зеленчуци. И двата вида фибри са полезни за здравето на червата и премахват частици, които могат да доведат до нараняване.
За да бъдат ефективни, фибрите трябва да се консумират ежедневно.

Природно лечение и профилактика на хемороиди


Алое вера е много подходящо за лечение, ако усещате парене, свързано с хемороиди. Трябва внимателно да почистите мястото, а след това да нарежете листо от алое вера наполовина и да го приложите там. Това лечение може да се прилага по няколко пъти на ден.
Направете чай от лайка за ваничка. Напълнете голям съд с чай от лайка и след като се охлади, потопете засегнатата област в него и стойте така около 10 минути. Лайката ще помогне за облекчаване на болката и възпалението, свързани с това заболяване.
Ако симптомите се влошат, обърнете се към специалист. Природното лечение се препоръчва само за леки случаи.

Може да ви заинтересува ...
Здраве и КрасотаRead it in Здраве и Красота
Научете, как да установите наличието на хемороиди навреме

Появата на хемороиди е свързна с възпаление или подуване на вените, разположени в долната част на ректума или ануса, което причинява болка и кървене