Натурални средства за превенция и лечение на хемороиди

Често заради чувство за стеснение, страдащите от хемороиди избягват да говорят за здравословното си неразположение и отказват да посетят специалист.
Натурални средства за превенция и лечение на хемороиди

Последна актуализация: 19 януари, 2019

Хемороидите се характеризират с възпаление, подуване и общ дискомфорт. Възпалението се проявява и развива в торбички, които се образуват по вените и артериите на аналния канал. В следващите редове искаме да ви представим няколко натурални начина за предпазване и лечение на хемороиди.

Хемороидите са заболяване на съвременния човек, което представлява възпаление на вените на ректума и ануса. Често заради чувство за стеснение, страдащите от хемороиди избягват да говорят за здравословното си неразположение и отказват да посетят специалист.

Основни симптоми на хемороидите:

  • Парене
  • Болка
  • Възпаление
  • Кървене (само в някои случаи)

Има четири степени на заболяването:

Първа степен:

Хемороидите са съвсем леко по-големи, но не излизат извън ануса. В такива случаи симптомите на заболяването отсъстват и само специалист може да ги разпознае.

Втора степен:

Хемороидите вече излизат извън ануса по време на дефекация, но след известно време се връщат в нормалното си състояние – вътре в ануса.

Трета степен:

Хемороидите остават извън ануса често и могат да бъдат върнати във вътрешността му само с помощта на специалист или пък с притискане с пръст от пациента. Възможно е хемороидите да излизат навън не само по време на дефекация, но и съвсем спонтанно.

Четвърта степен:

При тази степен на развитие на здравословното неразположение, хемороидите са извън ануса постоянно и не могат да бъдат върнати във вътрешността на аналния канал дори и ръчно. Една от основните причини за хемороидите е хроничният запек, който провокира човека да се напъва по време на дефекация.

Превенция

Познаването на причините за развитието на болестта позволява да открием най-адекватния начин за лечение на хемороиди. Когато става дума за запек, струва си да положим усилия да избягваме консумацията на храни, които водят до него. Съветваме ви да слагате на трапезата си храни, богати на фибри, и да приемате доволно количество вода всеки ден. Ако тялото ви изпитва дефицит на вода, то започва да я извлича от екскрементите в червата, правейки ги сухи и трудни за придвижване. Процесът става болезнен и се превръща в предпоставка за развитие на хемороиди.

Богати на фибри храни

За превенция и лечение на хемороиди сонсумирайте богати на фибри храни

Фибрите биват две категории: разтворими и неразтворими. И двата вида са изключително важни за поддържането на здравословна диета. Организмът ви се нуждае от 30 грама фибри средно на ден.

Храни, богати на разтворими фибри

Този тип фибри се разтварят във вода. Често се използват при лечението на здравословни проблеми, свързани с висок холестерол. Разтворимите фибри, освен това, притежават свойството да нормализират нивото на кръвната захар и забавят процеса на храносмилане.

Можете да си ги набавите чрез консумацията на:

Зърнени храни, бобови култури, плодове (ягоди, малини, ябълки, сливи, лимони, портокали), зеленчуци (червено цвекло, артишок, краставици, аспарагус, моркови, тиква)

Храни, богати на неразтворими фибри

Те не се разтварят във вода. Този тип фибри ускоряват процеса на храносмилане и предпазват от запек, като увеличават обема и омекотяват изпражненията.

Храни, които съдържат неразтворими фибри:

Пълнозърнест хляб, плодовете, сушените плодове, трици и зеленчуците. И двата типа фибри са полезни за здравето на човека като цяло – те поддържат баланс в чревната микрофлора и елиминират вредните вещества в тях.

За да се радвате на добро здраве и да не се боите от развитие на хемороиди, препоръчваме ви да приемате разтворими и неразтворими фибри ежедневно. Както вие, така и всеки член на семейството ви.

Натурални средства за лечение на хемороиди

Натурални средства за лечение на хемороиди - алое вера

Растението алое вера представлява отличен натурален продукт, който потушава усещането за парене, съпровождащо състояние като хемороидите. За целта нежно почистете частта от растението, което възнамерявате да отрежете. След това отрежете листото и го разрежете на две. Натрийте със сока хемороидите. Този метод на лечение е желателно да повтаряте по няколко пъти на ден.

Друг вариант е приготвянето на чай от лайка, с който да правите водни процедури. Напълнете голям съд с пресен чай от лайка, оставете течността да се охлади. След това потопете засегната зона. Останете потопени за около 10 минути. Лайката притежава свойството да облекчава болката и възпалението, които са характерни за заболяването.

Ако симптомите се влошат, задължително потърсете мнението на специалист. Натуралните средства са предназначени за третиране на хемороиди от по-леките степени.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.