Научете, как да установите наличието на хемороиди навреме

Появата на хемороиди е свързна с възпаление или подуване на вените, разположени в долната част на ректума или ануса, което причинява болка, дразнене и кървене
Научете, как да установите наличието на хемороиди навреме

Последна актуализация: 01 януари, 2019

Наличието на хемороиди е проблем, свързан с циркулацията на кръвта. Като цяло, появата на хемороиди е свързна с възпаление или подуване на вените, разположени в долната част на ректума или ануса, което причинява болка, дразнене и кървене.

Този проблем може да се дължи на различни причини, въпреки че се проявява много често при бременни жени. Заради проблемите и рисковете, свързани с тях, откриването на проблема навреме е много важно. Ето защо в настоящата статия ще ви дадем насоки, как да откриете появяващите се хемороиди точно когато трябва.

 Как да установим наличие на хемороиди

Хемороидите са неприятен проблем, който може да бъде открит навреме, стига да знаете какви са симптомите. Въпреки това, хората често не им обръщат достатъчно внимание или ги омаловажават поради различни фактори, срамувайки се от тях.

Независимо от това, ние ще споменем някои от най-честите симптоми, които ще ви помогнат да откриете хемороидите.

  • Анален сърбеж
  • Анална болка или дискомфорт, особено когато седите
  • Кървене, особено при движение на червата и придружена от това болка
  • Подуване или възпаление, което се случва в ануса или около него

Хемороидите могат да бъдат причинени от различни неща. Но най-често срещаните, придружаващи появата им са: усилие по време на чревните движения, запек, прекарване на много време в седнало положение, проблеми с анални инфекции или страдане от определени заболявания като цироза.

Също така, някои специалисти твърдят, че хемороидите се дължат на наследствени проблеми, неправилно хранене или консумирането на храни, които причиняват подуване на ректума.

подуването на ректума подсказва за наличие на хемороиди

Хемороидите могат да бъдат открити навреме

Подобно на много други проблеми, хемороидите могат да бъдат открити навреме, стига да се обърне внимание на първите признаци. Много често се омаловажава или отрича тяхното присъствие заради срам или дори невежество.

Въпреки това е важно да се знае, че когато имате този проблем може да отидете на преглед при специалист, който ще намери решение. За да откриете хемороидите навреме, следвайте тези съвети.

Много е важно да обръщате внимание на всички симптоми. Така че, ако откриете някои от тях, особено дискомфорт в аналната област, би било най-добре да се види дали има друг вид проблем, свързан с хемороидите.

Ако имате някакви симптоми е много важно веднага да посетите лекар. Не забравяйте, че откриването на хемороиди навреме може да яи предпази от бъдещи проблеми или усложнения. Назначете си час при лекар, така че да може да ви прегледа като направи колоноскопия и  установи, от какъв проблем страдате.

Ако откриете първите симптоми на този проблем, е важно да предотвратите развитието им. Не се опитвайте да се лекувате с неизпитани методи или лекарства, които често не водят до желаните резултати.

В действителност, ако ги използвате само облекчавате хемороидите, но това няма да доведе до напълно излекуване.

На последно място, една голяма препоръка е да останете информирани за хемороидите. В резултат на това ще знаете стъпките, през които трябва да преминете и какви решения може да постигнете по този проблем.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.