Натурални средства за лечение на ишиас

Сварете парче върбова кора в 1/2 л. вода за 15 минути, прецедете и пийте по малко на всеки 8 часа
Натурални средства за лечение на ишиас

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 02 август, 2022

Затоплящите нагревки много помагат за облекчение на болка и възпаление, причинени от ишиас. Болката може да се повлияе и от масажи.

Седалищният нерв е най-дългият нерв в тялото. Когато се възпали, независимо дали това се дължи на някакво дразнение или натиск е възможно да почувствате силна болка в кръста, която върви надолу по краката и дори може да достигне ходилата. Повече за възпалението на седалищния нерв можете да научите от сайта Medical news.bg.

Пристъпите на ишиас са много често срещано явление и понякога могат да бъдат дори инвалидизиращи. Усещането е сякаш ви удря ток, комбинирано с мравучкане и изтръпване на крайниците. Тази болка прави невъзможно извършването на нормалните ежедневни дейности. Продължете да четете, за да научите как да облекчите болката и да лекувате ишиас с натурални средства.

Можете да контролирате болката от седалищния нерв с някои домашни средства. Разбира се, добра идея е да си починете няколко дни. Много е важно все пак да отидете на лекар, за да можете да получите диагностика на степента на увреждане на нерва и дали имате нужда от по-сериозни интервенции. За да ви помогнем с лечението, ще споделим някои от най-добрите средства за защита, чрез които да облекчите болката от седалищния нерв по естествен път.

Сок от картофи и целина при ишиас

сок от целина и картофи при ишиас

Сокът от картофи и целина е много ефикасен при лечение на ишиас. За приготовлението му обаче се изисква сокоизстисквачка. Трябва да се извлекат около 300 мл сок от картофи и целина, който можете да пиете по малко всеки ден.

Чай от върбова кора

Върбата съдържа елемент наречен салицин, който е основна съставка на аспирина. Благодарение на този елемент чаят от върба ​​е идеален за облекчаване на болката в седалищния нерв. Рецептата е съвсем проста. Трябва да се вари парче върбова кора в 1/2 л вода в продължение на 15 минути. След това се сваля от огъня, прецежда се и се пие по малко на всеки 8 часа.

Коприва

копривата спомага лечението на ишиас

Копривата има свойства, които помагат за отпускане на седалищния нерв и облекчаване на болката. За да се възползвате от тях, можете да вземете вана с 1 л билков чай от коприва или да триете засегнатата област с прясна коприва за облекчаване на болката и възпалението. Вторият метод трябва да се извършва особено внимателно, препоръчително 2 пъти дневно.

Мащерка и риган

Мащерката и риганът са велики съюзници в лечението на ишиас, тъй като и двете билки имат противовъзпалителни свойства. Просто трябва да смесите 1 супена лъжица мащерка, риган и коприва с 1 л вода. Оставете тази смес да ври 15 минути, след което я свалете от огъня и изчакайте 5 минути. Когато се охлади, прецедете я и пийте по 2 пъти на ден.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да третираме болка в гърба

Чесън

чесън при ишиас

Суровият чесън е много добро лекарство за облекчаване на болката, тъй като стимулира кръвообращението и поддържа кръвта топла, което е от ключово значение за лечението на ишиаса.

Компреси с хмел

Друг добър вариант за облекчаване на болката и възпалението е компрес с хмел, който можете да направите като варите тази билка в продължение на 10 минути и след това намокрите марля с разтвора. Прилага се в зоната, където имате болка. Не оставяйте разтворът да се охлади. Покрийте зоната с кърпа, за да остане топла.

Гореща вода

Прилагането на топлина към болезнената област е идеален вариант за намаляване на болката и възпалението. Можете просто да прилагате торбички с гореща вода. Правете това най-малко 3 пъти на ден.

Размърдайте се!

движението спомага лечението на ишиас

Въпреки че някои хора препоръчват да се почива, когато имате възпален седалищен нерв, експертите твърдят, че не трябва и да се прекалява с почивката, тъй като проблемът може да се задълбочи. Най-добре е да си починете 2 дни и след това пак да започнете да се движите, но в никакъв случай не трябва да вдигате тежко или да правите усукващи движения в продължение на 6 седмици, след като се е появила болката.

Масажи

Масажите наистина помагат в борбата с мускулните спазми, които обикновено съпътстват ишиаса. Масажите трябва да се извършват от професионалист, тъй като един лош масаж само би могъл да влоши нещата. Качественият масаж следва да намали болките и напрежението, а също и да редуцира стреса, който би могъл да причини този проблем.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Valat, J. P., Genevay, S., Marty, M., Rozenberg, S., & Koes, B. (2010). Sciatica. Best Practice and Research: Clinical Rheumatology. https://doi.org/10.1111/ijfs.13672
  • Bertram Watson, W. (1912). The diagnosis and treatment of sciatica. British Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.1.2678.946
  • Stafford, M. A., Peng, P., & Hill, D. A. (2007). Sciatica: A review of history, epidemiology, pathogenesis, and the role of epidural steroid injection in management. British Journal of Anaesthesia. https://doi.org/10.1093/bja/aem238

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.