10 най-добри натурални деконгестанти

За да преборите претоварването на вашите дихателни пътища в дългосрочен план, трябва да ядете две скилидки чесън три пъти на ден в продължение на една седмица. Носът ви ще ви благодари за това
10 най-добри натурални деконгестанти
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Thais Guillén Otero

Последна актуализация: 19 септември, 2022

Преди да започнем, да кажем първо какво точно са натуралните деконгестанти –  лекарства, които се приемат за облекчаване на запушванията в организма.

Не знаем за вас, но повечето хора не могат да отдъхват и да почиват спокойно с пълен нос и задръстени гърди. Това ни кара да се чувстваме така,  сякаш се задушаваме.  Лекарствата осигуряват временно облекчение, но изсушават лигавицата и могат да ви накарат да се почувстват зле.

Въпреки това, има някои добри новини. Време е да сложите край на тежките нощи, причинени от алергии или грип. Има решение на вашите дихателни проблеми. В тази статия ще ви разкажем за 10-те най-добри природни деконгестанти.

Респираторния тракт

Вашата дихателната система се състои от носните кухини, фаринкса, ларинкса, трахеята, бронхите и белите дробове. Последните  в частност са отговорни за газообразения обмен и отстраняване на токсични вещества и патогени, които се добавят към околната среда.

Диафрагмата е разположена напречно на мускулите, разделя гръдната кухина в корема и помага на белите дробове за увеличаване на капацитета им.

За съжаление, дишането предполага опасности, защото твърдите частици проникват с въздуха. Това може да попречи на дихателните пътища или да интоксикира организма. По-големите частици попадат в  капана на космите и лигавицата в носа и дихателните пътища.

Понякога обаче движението на ресничките не е достатъчно силно, за да ги извлече, а натрупаните секрети създават задръствания. Те водят до затруднено дишане, усещане за задушаване, а дори и в по-тежки случаи, дихателна недостатъчност.

Има няколко метода за борба с претоварването на дихателните пътища. Съществуват медикаменти като ефедрина, които помагат за отстраняване на секретите. За предпочитане е обаче да ползвате за деконгестанти естествени вещества, за които ще ви разкажем сега …

Най-добрите 10 природни деконгестанти

Ето няколко процедури, които ще ви освободят от запушванията. Изберете това, което ви допада най-много, и усетите да ви  облекчава.

 # 1:Евкалипт

Евкалиптът е отличен деконгестант. Стоплете вода, за да си направите парна баня. След като кипне, отстранете от огъня и добавете към водата, шепа евкалиптови листа.

Ще забележите резултати след като си направите  парна баня от поне 10 минути. За да спите като бебе, поставете няколко евкалиптови  листа във възглавницата си, така че когато главата ви е подпряна, да вдишвате аромата. Т

ова ще премахне задръстванията в дихателните пътища. Сменяйте листата  всеки ден. Това лекарство може също да облекчи и астма.

 # 2: Бор

Боровите иглички и шишарки имат антисептичен и балсамов ефект. Сварете шепа борови шишарки, кълнове  и борови иглички в 5 литра вода за 5 минути. Изсипете всичко в купа и  вдишвайте парата за 10 минути.

 #3: Кори в джибри (Кюспе бренди)

Това лекарство е много ефективно при премахването на задръстванията от дихателните пътища. Ще  ви трябват две чаши с три различни вида дървесни кори: дъбови, камен дъб и бор. Натопете ги в 5 литра спирт и оставете всичко да ври 10 минути.

Отстранете от огъня и добавете щипка розмарин и коприва. Оставете да изстине и прецедете. Пийте 2 супени лъжици от това лекарство с топло мляко преди лягане, и две лъжици, преди закуска. Това ще отстрани всички задръствания.

 # 4: Мента

натурални деконгестанти - мента

Като антисептик и противовъзпалително средство, ментата е чудесна за елиминиране на дихателните задръствания. Ако искате да я използвате, просто изсипете една чаена лъжичка листа от мента в една чаша вряща вода и оставете така за няколко минути.

Пийте 2-3 чаши от отварата всеки ден, или ако предпочитате, капвайте по  три капки от нея във всяка от ноздрите си.

 # 5: Лимон

Друг полезен навик е пиенето на  топъл лимонов сок за облекчаване на грипни симптоми, възпаление на гърлото, сливиците и други състояния на дихателните пътища.

Също така , може да правите гаргара с него на всеки два часа,смесен с половин чаша топла вода, вместо да пиете чаша топла лимонада. Така си набавяте един от  натуралните деконгестанти по абсолютно естествен път.

 # 6: Алое вера

натурални деконгестанти - алое вера

За да спите с отпушен нос, добавете няколко капки от алое вера във вътрешността на носа си. Ще видите колко ефективно е това средство.

# 7: Облекчаващи  комбинации

Те не са само средство за защита, но  също така лекуват и настинки. Загрява се чаша бадемово масло и се смесва с половин чаена лъжичка ментово масло. Използвайте тази смес, за да масажирате гърба и гърдите.

Важно е да се завиете добре след това  и да пиете горещ ментов чай, за да получите по-добри резултати.

 # 8: Лук

натурални деконгестанти - масло

Един китайски метод, който ще премахне задръстванията в гърдите с едно  мигване на окото. Нарежете и задушете 5 големи глави лук. Покрийте с растително масло и ги оставете да стоят  така в гореща фурна, но която преди това е била изключена, за около половин час.

След това ги поставете в бархетен пакет, намажете гърдите си със зехтин и поставете пакета отгоре  за 30 минути. Покрийте с кърпа, за да запазите мястото горещо.

 # 9: Чесън за продължително лечение

За да преборите претоварването на вашите дихателни пътища в дългосрочен план, трябва да ядете натурални деконгестанти -напр. две скилидки чесън три пъти на ден в продължение на една седмица. Носът ви ще ви благодари за това.

 # 10: Лед

натурални деконгестанти - лед

Да, това е малко абсурдно, но е невероятно ефективно, ако търсите бързо облекчение. Добавете няколко форми лед към водата във ваната и след това просто  си потопете пръстите на краката. Стойте така, докато не ги усетите да се вкочаняват. И готово!

За профилактика …

 

Надяваме се тази статия да е била полезна за вас. Ще ви дадем и няколко съвета, с които да предпазите дихателната система от претоварване:

  • Не пушете: Токсичните вещества се отделят при горенето на цигарата. Това се отразява не само на кожата и устата, но също така насърчава натрупването на течност в белите дробове и потиска имунната система, което води до появата на много болести.
  • Избягвайте да сте пасивен пушач: Стойте далеч от цигарите и тютюневия дим. Не забравяйте, че това е много вредно за вашето здраве, дори когато не ги вдишвате директно.
  • Избягвайте резките температурни промени: Завивайте се добре  вечер, особено ако спите на отворен прозорец. Не сядайте точно пред вентилатора, ако току-що сте приключили с някакви физически упражнения. Обърнете внимание на белите дробове.
  • Стойте далеч от химически продукти и други вещества, които могат да причинят алергии.
  • Правете си превантивни ваксинации: Това е важно, особено при деца и възрастни хора.

Погрижете се за здравето си и  се старайте да поддържате дихателната си система в перфектно състояние.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.