Натурални процедури при проблеми с ноктите

Искате ли да научите как да се справяте с проблемите с ноктите? Тогава тази статия е за вас!
Натурални процедури при проблеми с ноктите
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Ноктите са част от външния вид на всеки човек. Затова е важно да се грижим правилно за тях. Научете как да се справите с проблемите с ноктите в тази статия!

Много различни неща могат да предизвикат проблеми с ноктите ни. Всички те, обаче, са доста неприятни. Всъщност, по състоянието на нечии нокти може да каже много за здравето на човека като цяло.

Ноктите са твърди частици кожа, които предпазват пръстите на ръцете и краката. Те са образувани от слоеве кератин, влакнест и твърд протеин. Когато ноктите ви изглеждат добре, обикновено се счита, че всичко е наред. Но ако ноктите ви са слаби или имат необичаен цвят, трябва да се погрижите за тях.

Когато става въпрос за естетика хигиената е важна във всеки смисъл на думата. А добрият външен вид се влияе от различни фактори. Затова има всякакви видове продукти и процедури за разкрасяване. Разнообразието придава смисъл на живота, нали?

Най-доброто, което можем да ви препоръчаме, ако искате да се погрижите за красотата си, е да изберете естественото преди да прибегнете към химическите продукти. Овлажнител, лак за нокти, лакочистител и други продукти за лична употреба, които на пръв поглед изглеждат безвредни, могат действително да увредят ноктите ви. Всъщност дори могат да доведат до гъбички, рани, лоша миризма, врастнали нокти на краката (поради лошо изрязване) и понякога дори загуба на нокти.

В тази статия ще споделим най-добрите естествени процедури при различни и често срещани проблеми с ноктите.

Натурални процедури при проблеми с ноктите:

1. Лечение на гъбички по ноктите

Гъбичките са един от най-често срещаните проблеми с ноктите. Това е инфекция, която засяга здравето на ноктите. Тя може да бъде причинена от лоша хигиена, влажност или много топла среда. Гъбичките се хранят с кератин. За да се преборите с неприятното им присъствие по естествен начин, най-добре е да използвате масло от чаено дърво, което има антисептично действие. То е също толкова ефективно, колкото и лабораторните противогъбични кремове и мехлеми.

 

Проблеми с ноктите - лечение при гъбички

Какво трябва да направите?

 • Нанесете маслото след като се изкъпете и подсушите краката си добре
 • Нанесете няколко капки върху засегнатия нокът и оставете маслото да подейства.
 • Повтаряйте процедурата всеки ден след баня, докато забележите значително подобрение.

2. Проблеми с ноктите – лечение при чупливи нокти

Това е друг доста често срещан проблем с ноктите. Чупливите нокти може да са следствие от действието на множество фактори, да отразяват цялостното ви здравословно състояние, да са резултат от прекалено честото употребяване на продукти, които намаляват креатина в ноктите. Ако искате да лекувате такива нокти по естествен начин, ние ви препоръчваме да се грижите за диетата си и да консумирате повече храни, богати на калций (мляко, сирене, ядки). Друг начин за укрепването им може да бъде:

 • Бадемово масло и лимон. Смесете добре съставките и нанесете сместа върху ноктите за 2 минути. След това изплакнете с вода.
 • Кокосово масло. Масажирайте ноктите си с топло кокосово масло и го оставете да подейства поне минута.
 • Арганово масло. Масажирайте ноктите си с арганово масло в продължение на 2 минути като част от рутинните ви процедури.

3. Напукване на нокътната плочка

Химическите вещества от почистващите препарати, цитрусовите плодове и някои абразивни субстанции могат да увредят ноктите ви. Това им пречи да растат здрави и те често се цепят и чупят.

Знаем, че ноктите са част от тялото ни, която влиза в контакт с почти всичко. Затова трябва да се грижим за тях. Не забравяйте, че те са показател и за цялостното ни здраве.

Грижа за ноктите

Какво трябва да правите?

 • Когато почиствате слагайте ръкавици.
 • Препоръчително е от време на време да нанасяте слой безцветен лак или заздравител, за да ги защитите.
 • Яжте храни, които насърчават растежа – мляко, яйца, авокадо, спанак.
 • Поддържайте маникюра и педикюра си ежеседмично. Това не означава, че е задължително. Просто се уверете, че ноктите ви растат правилно. Следете състоянието им.

4. Врастнали нокти

Това е може би е един от най-досадните проблеми с ноктите. Врастналите нокти често са причинени от неподходящи обувки, деформации на ноктите, лоша грижа и неправилно изрязване. Обикновено се случва при нокътя на палеца на краката. Но проблемът може да се наблюдава при всеки един нокът.

Врастнал нокът

Какво трябва да правите?

 • Потопете засегнатия нокът в гореща вода и го оставете за няколко минути. След това го подсушете добре.
 • Внимателно масажирайте засегнатия участък с маслиново или бадемово масло.
 • Поставете малко парче влажен памук върху нокътя.
 • Когато зоната омекне, внимателно изрежете ноктите с чиста и остра нокторезачка.
 • Изрежете го в квадратна форма.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.