Натурални лекарства за синдром на поликистозни яйчници

17.07.2019
Внимавайте с глутена и се доверете на свойствата на витекс, мака или ленено масло

Синдромът на поликистозни яйчници (СПЯ) причинява нередовен менструален цикъл, трудности при намаляване на теглото, прекомерно окосмяване по тялото, акне, загуба на коса и проблеми с плодовитостта. И това не е пълният списък.

В тази статия ще ви обясним всичко, което трябва да знаете за природното лечение на този здравен проблем, включително и най-ефикасните хранителни средства.

Балансиране на черния дроб

Черният дроб е орган, който почиства кръвта от токсини. Неговата функция е тясно свързана с останалите органи, по-специално с ендокринната система. За напълно и природно лечение на черния дроб улеснете чернодробната функция с лековити растения като бял трън или болдо. От съществено значение е да избягвате нездравословни мазнини и хранителни добавки в ежедневното си меню.

Прочетете и това: Най-полезните и най-вредните мазнини за готвене

Синдромът на поликистозни яйчници (СПЯ) причинява нередовен менструален цикъл.

Регулиране на червата

Ако се замислите колко близо са червата до яйчниците, ще разберете, че чревните задръствания могат пряко да повлияят на здравето на другите вътрешни органи. Поддържането на червата здрави е важно, защото тяхното неправилно функциониране може да предизвика много здравословни проблеми.

Ако в допълнение към поликистозни яйчници страдате от синдром на дразнимото черво, запек, паразити или други чревни нарушения, най-добре е природно да лекувате тези състояния, преди да нарушат равновесието на яйчниците.

За да регулирате чревната функция, следвайте диета, богата на плодове и зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни и сушени плодове. Ако страдате от запек, добавете няколко естествени слабителни към диетата си – като ленено семе или сини сливи.

Прибавете ленено семе в диетата си.

Внимавайте с глутена

Алергия към глутен (или цьолиакия) е лесна за откриване, тъй като тялото реагира веднага след приема на храни, съдържащи го. Въпреки това, съществуват различни нива на толерантност; понякога с течение на времето се появява лек дисбаланс, който може да доведе до поликистозни яйчници.

Не забравяйте за това, ако имате непоносимост към глутен или алергии или страдате от проблеми с храносмилането.

Вижте още: Как да открием чувствителност към глутена

Витекс за лечение на поликистозни яйчници

Най-ефикасното растение за лечение на поликистозни яйчници е витекс (витекс агнус кастус), лечебно средство, което традиционно е използвано за регулиране на нивата на хормоните, предотвратяване на нередовна менструация и възстановяване на овулацията при жени, които са спрели да имат цикъл. То е особено ефективно, когато синдром на поликистозни яйчници е придружен от ниски нива на прогестерон и пролактин.

Взимайте 200 мг. екстракт от витекс дневно в продължение на 3 или 4 месеца, преди да очаквате резултати.

Витекс за лечение на поликистозни яйчници

Мака

Мака е много полезен за здравето на жените корен. По-специално, той действа за регулиране на хормоните, също така е чудесен за симптомите на менопаузата.

Може да откриете този корен на таблетки или под формата на прах. Прахът е по-лесен за дозиране, тъй като се препоръчва да се започне с малко количество и постепенно да се увеличава с течение на времето, защото е силно енергизиращ и може да предизвика нервност.

  • За ударна терапия взимайте 6-9 гр. дневно в продължение на 1 месец.
  • Поддържащата доза е 3 гр. на ден (около 1 чаена лъжичка).

Ленено масло

Студенопресованото масло от ленено семе е богато на омега-3 и омега-6, две хранителни вещества, които по естествен път регулират нивата на хормоните и насърчават овулацията.

Взимайте по 2 супени лъжици ленено масло дневно. Ако вкусът не ви харесва, тъй като напомня на риба, може да го смесите с храна. Така ще извлечете всички ползи, без да усещате рибната нотка.

 

Meier, R. K. (2018, September 1). Polycystic Ovary Syndrome. Nursing Clinics of North America. W.B. Saunders. https://doi.org/10.1016/j.cnur.2018.04.008

Ehrmann, D. A. (2005). Polycystic ovary syndrome. N Engl J Med, 352(12), 1223–1236. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(07)61345-2

Webber, L. J., Stubbs, S., Stark, J., Trew, G. H., Margara, R., Hardy, K., & Franks, S. (2003). Formation and early development of follicles in the polycystic ovary. Lancet, 362(9389), 1017–1021. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(03)14410-8