Целулитът - напитки и трикове за намаляването му

Доверете се на рецептата с алое, мед и уиски и взимайте по 2 лъжици на ден за допълнителна помощ в борбата с портокаловата кожа
Целулитът - напитки и трикове за намаляването му

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Целулитът, както със сигурност вече знаете, е сериозен проблем, който се премахва трудно. Той се среща по-често при жените, най-вече поради хормонални промени, въпреки че това не е единствената причина. Целулитът може да бъде причинен и от лоши хранителни навици, запек и особено от липсата на физически упражнения.

Целулитът може да засегне различни части на тялото, главно бедрата, корема и ханша, като придава неприятен вид на кожата, подобен на този на портокаловата кора; в действителност, известен е също така и с наименованието “портокалова кожа”. За да отстранят този проблем, хората прибягват до много техники – като диети, масажи, операции, продукти, които обещават чудодейни лекове. Истината е, че за да постигнете положителен ефект, трябва да имате много търпение и да сте последователни в процедурите, които прилагате.

За да допълните различните лечения за борба с целулита, запознайте се с някои предложения, които могат да бъдат много ефикасни за подобряване на текстурата и външния вид на засегнатата кожа. В този случай ви предлагаме да включите напитка в ежедневието си, която ще помогне да се отървете от целулита – тя е отлична добавка към лечението на това състояние, което кара някои части на тялото да изглеждат зле. Тази антицелулитна напитка, освен че има много приятен вкус, е и много лесна за приготовление.

Домашна рецепта за подобряване на външния вид на кожата с целулит

Поради съставките, които съдържа, тази напитка е способна да осигури прочистващ ефект върху клетките на тялото. За да я приготвите, са ви нужни следните съставки:

  • 500 гр. гел от алое вера
  • 500 гр. мед
  • 6 супени лъжици уиски

Разбийте всички съставки с помощта на блендер или миксер, докато се разбъркат добре. След това поставете сместа в плътно затворена бутилка и я съхранявайте в хладилника, като взимате 1 супена лъжица от сместа сутрин и 1 вечер всеки ден.

Съвети, които трябва да вземете под внимание

От съществено значение е да пиете достатъчно количество вода всеки ден – по този начин токсините се изхвърлят и натрупаните мазнини, които образуват целулит, започват да изчезват.

Намалете приема на сол, колкото е възможно, защото, когато консумирате солени храни, съществува риск тялото да задържи вода, което пряко се отразява на кожата с целулит.

Увеличете консумацията на храни, богати на фибри

Целулитът: как да го избегнете?

Приемът на достатъчни количества фибри е много важен, за да помогне за намаляването на целулита, защото те помагат за премахването на всички отпадъци, от които тялото не се нуждае. Фибрите се съдържат в пълнозърнестите храни, зелените листни зеленчуци и плодовете.

Избягвайте консумацията на мазнини

Мазнините са много вредни за всички аспекти на здравето, но в този конкретен случай те имат страшен ефект, защото карат токсините да се натрупват и по този начин увеличават шансовете за образуване или увеличаване на целулит, което затруднява намаляването и контролирането му.

Избягвайте алкохолни и безалкохолни напитки

Алкохол

Тези напитки натоварват организма с повече и повече токсини и не доставят никакви хранителни вещества. Затова най-доброто и здравословно решение е да ги избягвате.

Други храни, които е най-добре да избягвате, или поне да намалите потреблението им, са рафинираните брашна – като хляб, бисквити и други тестени изделия. Тези храни са с високо съдържание на мазнини, които увеличават появата на целулит.

Избягвайте прекомерната употреба на кафе, тютюнопушенето, заседналия начин на живот. Правете упражнения най-малко 3 пъти седмично. Също така е много важно да не носите прекалено тесни дрехи.

Препоръчва се също да направите няколко масажни сесии, тъй като са полезни, за да разбиете мастните нодули, които образуват целулита. Масажът трябва да се извършва от квалифицирано лице, което използва подходящи кремове, за да отцеди мазнините, натрупвани в кожата. Препоръчително е да се прави всеки ден, за да се постигнат по-бързи и ефикасни резултати.

Целулитът: какво трябва да запомните за него?

Целулитът е състояние на кожата, което може да повлияе на самочувствието. Но ако имате търпение и преди всичко сте постоянни с процедурите, то до голяма степен можете да го контролирате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Cabrera, E. (2016). Cero celulitis. Efigenia Cabrera.
  • Carmona, E. C., Ortiz, A. C., Lombardo, M. C. M., & Cobos, J. A. (2009). Flora medicinal utilizada en las enfermedades de la piel y en belleza. Boletín del Instituto de Estudios Giennenses, (200), 165-179.
  • Dehin, R. (2000). El poder curativo del aloe vera. Ediciones Robinbook.
  • Díaz-Cardiel, S. L. (2011). Celulitis. REDUCA3(1).
  • Iglesias Rosado, C., Villarino Marín, A. L., Martinez, J. A., Cabrerizo, L., Gargallo, M., Lorenzo, H., … & Russolillo, J. (2011). Importancia del agua en la hidratación de la población española: documento FESNAD 2010. Nutrición Hospitalaria26(1), 27-36.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.