12 най-добри натурални лаксативи

Яжте банан всеки ден, за да помогнете за възстановяване на ценните електролити, които са необходими на стомашно-чревния тракт.
12 най-добри натурални лаксативи

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Запекът е досаден и болезнен проблем, който засяга много хора. За щастие съществува изобилие от натурални лаксативи, идеални, за да помогнат при това състояние. Вижте 12 от най-добрите лечебни средства – натурални лаксативи в тази статия.

Запекът е често срещано оплакване, което може да се дължи на неправилно хранене, странични ефекти от лекарства и проблеми с храносмилателния тракт. По-голяма част от хората, които страдат от запек, обикновено страдат дълго време. Опитайте да облекчите състоянието си с естествени средства, които действат като натурални лаксативи. Разрешете измъчващия ви толкова дълго проблем просто и бързо.

Банани

Бананите са чудесно средство за регулиране на храносмилането и облекчаване на запека поради високото им съдържание на фибри. Яжте банан всеки ден, за да помогнете за възстановяване на ценните електролити, които са необходими на стомашно-чревния тракт.

Ябълков оцет

Ябълков оцет - един от най-популярните натурални лаксативи

Ябълковият оцет съдържа ябълчна киселина, калций, пектин, оцетна киселина, а всички те стимулират чревната функция. Препоръчва се да се консумират 3 супени лъжици ябълков оцет с вода сутрин на гладно.

Сини сливи – един от най-популярните натурални лаксативи

Сините сливи са богати с антиоксиданти, витамин А, калий, желязо и диетични фибри. Те са известни като натурален лаксатив, предоставят полезни бактерии в червата и стимулират по-добро храносмилане.

Алое вера

Алое вера действа като лаксатив

Алое вера е известно в цял свят със своите ползи за здравето и тялото – както вътрешно, така и външно. Листото на алое се състои от 99% вода, а останалият 1% съдържа най-малко 75 други познати хранителни вещества като витамини, минерали и аминокиселини.

Пиенето на сок от алое вера ежедневно е идеално за предотвратяване на запек. За да приготвите сок, смесете вътрешностите на листото с вода и мед.

Сушени плодове

Сушените плодове са чудесен източник на фибри и масла, които действат като натурални лаксативи. Добавете тази храна към диетата, за да помогнете за поддържане на добро здраве на дебелото черво.

Зелен чай

Зеленият чай действа като натурален лаксатив

Зеленият чай предлага много ползи за здравето, като една от функциите му е да действа като натурален лаксатив, тъй като спомага за насърчаване на полезните бактерии в червата и подпомага храносмилателнето. Препоръчително е за най-добри резултати да се пие 1 чаша зелен чай в следобедните часове и 1 през нощта. Не се препоръчва да се превишава препоръчителната доза, тъй като могат да се появят нежелани странични ефекти, сред които диария.

Вода

Водата може да действа като слабително, ако пиете достатъчно през деня. Тя улеснява храносмилането и чревните контракции. Препоръчително е да се пият най-малко 8 чаши вода всеки ден.

Кокосово масло

Кокосово масло за облекчаване на дразненето, причинено от хемороиди.

Консумацията на кокосово масло помага за подобряване на храносмилането и чревната функция. Свойствата му действат като болкоуспокояващо и помагат за облекчаване на дразненето, причинено от хемороиди. Също така намалява възпалението и стимулира храносмилателната функция.

Пълнозърнести храни – ефикасни натурални лаксативи

Фибрите са хранително вещество, което помага за прочистване на червата и стимулира техните функции. Пълнозърнестите храни са богати на фибри, поради което е важно да ги включвате в ежедневната диета, за да подпомогнете храносмилането и предотвратите запек естествено и здравословно.

Бобови растения

Подобно на пълнозърнестите храни и плодове, бобовите растения са с високо съдържание на фибри и помагат на храносмилателната функция. Включването на бобовите растения в диетата може да има голямо влияние върху предотвратяването на запек; въпреки това, ако страдате от колит, се препоръчва да се консултирате с личния лекар, преди да ги добавите към менюто си, тъй като това може да има негативен ефект върху червата.

Киви

Кивито е страхотен чревен стимулант.

Кивито е страхотен чревен стимулант. Препоръчително е да се ядат 2 по време на закуска в продължение на седмица и за нула време ще видите резултатите.

Лют червен пипер

Лютият червен пипер притежава свойства, които стимулират стомашно-чревния тракт, като помага на потока на производството на ензими и стомашни сокове. Включването на лют червен пипер в диетата е идеално средство за борба със запека и поддържане на добра чревна функция.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Mayo Clinic Staff. (2017, march 17). Mayo Clinic. Retrieved from Constipation symptoms and causes: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/constipation/symptoms-causes/dxc-20252715
  • Lambeau, K. V., & Johnson W., M. J. (2016). Fiber supplements and clinically proven health benefits. American association of nurse practitioners, 1-8.
  • Epidemiology and quality of life in functional gestrointestinal disorders. Chang, L. (2004). Aliment Pharmacol Ther, 7:31-39.
  • Laxative abuse: epidemiology, diagnosis and management. Roerig JL1, Steffen KJ, Mitchell JE, Zunker C. Department of Clinical Neuroscience, University of North Dakota School of Medicine and Health Sciences. (2010). (12):1487-503.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.