Най-полезните за мозъка билки и подправки

Знаете ли, че някои билки и подправки могат да подобрят паметта ви? Вярно е! Научете повече от тази статия.
Най-полезните за мозъка билки и подправки

Последна актуализация: 05 декември, 2018

Някои лекарства със сигурност ви помагат. Но когато наистина говорим за полезните за мозъка ви неща понякога е най-добре да заложите на натуралните средства като билки и подправки например.

Научете кои са най-полезните билки и подправки, които подобряват снабдяването с кислород на мозъка и подобряват паметта.

Съветите, които ще ви дадем днес, ще са ви полезни, ако страдате от тревожност или се нуждаете от превенция срещу тумори в мозъка,особено  ако имате подобни случаи в семейството.

Вижте кои билки и подправки винаги трябва да присъстват на масата ви!

Магданоз и мащерка – едни от най-полезните билки и подправки

Магданозът и мащерката съдържат апигенин – флавоноид, укрепващ връзките между невроните и стволовите клетки.

Може би не сте чували за апигенина, но вероятно знаете нещичко за естрогена. Химичният строеж на тези две вещества е сходен, защото естрогенът също играе роля в развитието на невроните.

Апигенинът води до същите положителни клетъчни промени като естрогенът.

Някои проучвания показват, че хранителният режим с високо съдържание на апигенин  може да повлияе върху образуването на мозъчни клетки, както и да подобри клетъчните връзки.

За щастие, магданозът и мащерката са сред най-полезните билки и подправки, съдържащи това химическо вещество.

Освен това тези подправки ви предпазват срещу депресия, болест на Алцхаймер и Паркинсон.

Лайка

Чай от лайка
Има ли някой, който да няма чай от лайка в дома си? Ако наистина ви харесва имате още една причина да пиете тази напитка, прекарвайки сутрините си със семейството или просто докато гледате залеза.

Лайката е една от най-полезните билки. Тя е добре проверено и с доказано действие облекчаващо стреса средство.

Не само ви дава усещане за спокойствие, но и ви помага да се справите с тревожността. Лайката съдържа съставки, които се свързват с рецепторите на определени химически вещества в мозъка, намалявайки тревожността още със зараждането й.

Препоръчваме ви да изпивате по чаша чай от лайка вечер преди лягане. Така ще се успокоите и ще спите по-добре.

Градински чай

Когато страдате от загуба на памет, възстановяването може да е много трудно. Но все пак можете да подобрите ситуацията.

Ако търсите списък с най-полезните билки и подправки не бихте искали да пропуснете тези, подобряващи паметта ви.

Ако искате да изпъкнете със знания, памет и концентрация, направете градинския чай постоянна част от менюто си.

Но винаги трябва да внимавате с избора на хранителните добавки. Винаги се посъветвайте с лекаря си, преди да започнете приема на определена добавка, защото може да се окаже опасна за някои хора, като тези с високо кръвно налягане.

Чесън

Чесънът е сред най-добрите билки и подправки.
Чесънът не е лекарство при мозъчни тумори, както се спекулира през последните години. Но чесънът може да убие раковите клетки в мозъка.

Въпреки че този факт се нуждае от още научни доказателства, без съмнение чесънът трябва да бъде добавен към списъка с билки и подправки, които се грижат за мозъка и паметта.

А най-хубавото в случая е, че чесънът може да бъде добавен към ястията ви и използван като подправка едновременно.

Мента

Ментата е една от най-полезните билки и подправки, затова никога не трябва да оставяте дома си без нея.

Ако работите много ще искате винаги на масата ви да присъства мента. Тази билка с наситен, приятен аромат е страхотно средство за подобряване на паметта при по-възрастните хора.

Освен това е често използвана при гадене и повръщане.

Можете да я приемате под формата на чай с лайка и малко мед. Ще забележите, че след 20 минути паметта ви ще се подобри, по-лесно ще се концентрирате и ще сте в по-добро настроение.

Ако предпочитате смути, зареждащо ви с енергия и богато на хранителни вещества, добавете няколко листа мента към рецептата си и се насладете на освежаващия й аромат.

Препоръчваме ви да прочетете: Напитка от краставица, джинджифил и мента

Розмарин

Розмарин
Тази подправка има наситен аромат, като само той може да подобри перспективната памет на хората на възраст от 65 години и повече.

Перспективната памет е способността за запомняне на специфични събития и задачи, които трябва да бъдат извършени или да се случат в бъдеще. Като преглед при лекар, честване на годишнина или рожден ден.

Ако искате да подобрите перспективната си памет, заложете на розмарина!

Тази техника е тествана при сравнителни проучвания на хора на възраст над 65 години намиращи се в стая с аромат от лавандула успоредно с други в стая с аромат на розмарин, както и хора в стая без аромат.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • S. Panickar, K. (2013). Beneficial Effects of Herbs, Spices and Medicinal Plants on the Metabolic Syndrome, Brain and Cognitive Function. Central Nervous System Agents in Medicinal Chemistry. https://doi.org/10.2174/1871524911313010004
  • Singhal, A., Bangar, O., & Naithani, V. (2012). Medicinal plants with a potential to treat Alzheimer and associated symptoms. International Journal of Nutrition, Pharmacology, Neurological Diseases. https://doi.org/10.4103/2231-0738.95927
  • Kennedy, D., & Scholey, A. (2006). The Psychopharmacology of European Herbs with Cognition-Enhancing Properties. Current Pharmaceutical Design. https://doi.org/10.2174/138161206779010387

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.