Най-добрите зеленчуци за отслабване
И преди сме говорили как е най-здравословно да бъдат приготвяни и консумирани плодове, когато целим стимулиране на процеса на отслабване. Защо днес да не се опитаме да постигнем същото със зеленчуците? Повечето от тях са изключително полезни за здравето. За използването на зеленчуци за отслабване обаче, има няколко важни неща, които трябва да знаете.
Ще посочим кои са най-добрите зеленчуци за отслабване, а след това ще уточним как да ги приготвяте и съчетавате.
Днес ще споделим с вас някои ценни съвети за във връзка със зеленчуците и отслабването. Започнете да ги прилагате ежедневно и ще постигнете желаната промяна в телесното тегло.
Консумацията на точните зеленчуци за отслабване в комбинация с физически упражнения е ключът към успеха. Необходимо е само да положите малко усилия, но за по-продължително време.
Време е да научите кои са най-добрите зеленчуци за отслабване, а също така и как да ги приготвяте.
1. Спанак
Възможно е да се изненадате, но спанакът принадлежи към семейството на червеното цвекло и къдравото зеле. Той е вкусен, можете да го използвате за приготвянето на различни ястия и е идеален за стимулиране на процеса на отслабване. Нека да разберем на какво се дължат полезните му свойства:
- Спанакът се състои предимно от вода и протеини.
- Беден е на въглехидрати.
- Стъблата му са богати на фибри, затова никога не ги изхвърляйте.
- Знаете ли колко много хранителни вещества се съдържат в листата на спанака? Неизброимо количество! И все пак ще споменем – витамини А, С, Е, К, В1, В2, В6, а също така желязо, магнезий, калций и коктейл от антиоксиданти.
Как да приготвяте спанака, за да стимулирате процеса на отслабване?
- Най-добрият начин е чрез задушаване. Не варете спанака. Така той губи много от полезните си съставки, особено калций, желязо и магнезий.
- Спанакът е отличен избор на храна за обяд или вечеря. Можете да го задушите с малко чесън и зехтин или да приготвите салата, като съчетаете сурови листа спанак с малко ананас и ядки.
2. Краставица
Вкусната и освежаваща краставица е един от най-добрите зеленчуци, които можете да включите в хранителното меню, тъй като съдържа специфична киселина, която предпазва въглехидратите от трансформиране в мазнини. Не забравяйте, че краставицата съдържа целулоза – тя стимулира храносмилането, елиминира токсините от организма и понижава нивото на холестерола.
Рецепта за краставична вода
Съставки:
- 1 краставица
- 1 л. вода
- сок от 1 лимон
- 1 супена лъжица семена чиа
Начин на приготовление:
- Започнете, като измиете и обелите краставицата. След това я пюрирайте, използвайки блендер. Налейте в блендера водата и лимоновия сок. Лесно е!
- Добавете супената лъжица семена чиа към първата чаша, която ще изпиете. Оставете семената да се накиснат за няколко минути в краставичната вода, след това консумирайте. Чиата ще допринесе за топенето на мазнините в тялото.
- Консумирайте по 1 чаша от тази напитка 20 минути преди всяко хранене.
- Следвайте тази процедура в продължение на 5 дни. След това почивайте 10 дни. Редовната консумация на краставична вода ще стимулира процеса на отслабване.
3. Чушки
Вероятно сте изненадани, че чушките присъстват в списъка. Да, те имат силен аромат и вкус. Понякога оказват неприятен ефект върху стомаха. Тайната при консумацията на чушки за отслабване е те винаги да бъдат сурови и в умерена доза. Ето какви полезни свойства можете да очаквате от чушките:
- Те стимулират изгарянето на калориите.
- Освен това са богати на капсаицин – съставка, която повишава температурата на тялото и стимулира процеса на отслабване.
Как да консумирате чушки, за да отслабнете?
Винаги ги консумирайте в сурова форма и в малки количества. Режете ги на тънки резени и ги добавяйте към салати. Опитайте се да консумирате по малко чушка всеки ден.
Препоръчваме: Невероятни вегетариански рецепти за отслабване
4. Домати
Доматите представляват отлична детоксикираща храна и заслужено влизат в списъка със зеленчуци за отслабване. Те са богати на антиоксиданти, биофлавоноиди, витамини А, В, С, В3 и К, а също така на минерали, например фосфор, калций, цинк, магнезий, калий, натрий и манган. Освен това доматите са нискокалорични. Убедихте ли се, че са идеална храна за отслабване?
Доматен сок за извайване на фигурата
Съставки:
- 1 домат
- 2 чаша вода
- сок от 1/2 лимон
- 2 моркова
Начин на приготовление:
- Първо измийте доматите и морковите. След това ги блендирайте. Готовият зеленчуков сок смесете с 2 чаши студена вода и лимоновия сок.
- Можете да консумирате тази напитка 20 минути преди хранене в продължение на 5 дни. Вземете почивка за още 5 дни, след това повторете процедурата. Ако спазвате здравословна диета и тренирате всеки ден, ще забележите как подкожните мазнини се топят. Най-хубавото е, че доматеният сок има превъзходен вкус!
5. Лук и чесън
И лукът, и чесънът са отлични храни, които стимулират процеса на отслабване и се отразяват положително върху здравето. Те елиминират токсините от тялото и излишното количество мазнини, подобряват функцията на черния дроб и здравето на сърдечно-съдовата система.
Лукът и чесънът предпазват от задържане на течности и ги редуцират; освен това действат като натурални антибиотици. Въобще има ли някаква причина, поради която да ги държите далеч от трапезата си?
Как да използвате лука и чесъна, за да отслабнете?
- Започнете деня, като консумирате 1 скилидка чесън в комбинация с чаша вода на празен стомах.
- Добавете малко суров лук към салатата. Уверете се, че сте го нарязали на ситно. Консумацията на лук в суров вид е за предпочитане, тъй като по този начин се запазват полезните му свойства и прочиства тялото най-ефикасно.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
-
Álvarez, J. (2009). Carbohidratos. Bioquímica: Carbohidratos. http://doi.org/10.1073/pnas.1415467112.
-
Vera. (2008). Cereales, Legumbres, Leguminosas y Productos Proteínicos Vegetales. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentaciòn y la Agricultura.
-
Nutribrinca. (2013). Vitaminas. Journal of Chemical Information and Modeling. http://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004.